Vandalizam ili oglašavanje

Lepljenje malih oglasa po drveću, banderama i drugim javnim površinama, jeste pojava koja je došla sa dvedesetim godinama kada nam je neko za vreme raspada zemlje ukrao pristojnost i poštovanje reda koje smo imali do tada.

Ovaj ružan običaj doprineo je opštem zagađenju koje nas je snašlo. Građani su se većinom navikli na to, pa tek kada vide neku staru fotografiju mogu da zapaze kako nam je nekad grad bio lepši.

Manji deo krivice ide komunalcima koji bi trebalo da se redovno bore protiv ovog onečišćenja, kao što to u nekim drugim gradovima može da se vidi. Iako se oglašavanje umnogome preselilo na internet, i dalje ima dovoljno onih koji smatraju da će lakše doći do zainteresovnih ako po gradu izlepe svoje oglase.

Poslednjih dana je u Subotici izlepljeno stotine oglasa za nekakav otkup stare tehnike. Broj tih nalepnica i mesta gde su osvanula, ne može se nazvati drugačije nego vandalizam. Može biti da je oglašivač platio nekom drugom za tu akciju a tome nije bilo mnogo važno kako će to da izgleda pa je nalepnice lepio i na saobraćajne znakove, okrenute ili na nepristupačnim mestima. Kao da je važnije bilo napraviti što veću štetu, jer znajući naše prilike, ovo ruglo ćemo gledati godinama, dok ga kiša i sunce ne pretvore u obične fleke.

 

 KOMENTARI

 1. cyreks kaže:

  Pozvati, saznati adresu, poslati inspekciju, naplatiti kaznu. Problem rešen.

 2. Toranj kaže:

  Nisam za ovakav vid oglašavanja, postoje mesta za to, ali je nezaposlenost sve veća, pa će biti i ovoga sve više.

 3. Litfaß kaže:

  @ cyrex

  To je sve u redu. Kaznjavanje se samo po sebi podrazumeva. Medjutim sam grad treba da angazuje odgovarajucu sluzbu / firmu da odstrani posledice divljeg plakatiranja i racun ispostavi pociniocu. Tek tada ce stvari doci na svoje mesto i sledeci „oglasivaci“ ce dobro razmisliti pre nego sto startuju svoju „poslovnu kampanju“. Uostalom potrosaci treba da znaju da svi oni koji na takav nacin nesto propagiraju / reklamiraju, nisu nista drugo nego obicni kriminalci i hohstapleri koji ne postuju red i zakone i sa takvima nije dobro imati bilo kakav poslovni odnos. Sa druge strane kada pogledam ko je vlast u gradu i ko je gradonacelnik, mozda je takvo plakatiranje savim legalno i nije u sukobu sa zakonom. U tom slucaju povlacim sve sto sam rekao.

 4. Katja kaže:

  Zna se ko je to radio i cija je reklama.Sve da pocisti i plati kaznu.Radi inspekcija i komunalna nesto osim sto uhode bake koje prodaju cvece i jaja?

 5. Oki kaže:

  Krenuti sa obeležavanje, evidentira hem svakog reklamnog plakata, i najmanjeg. Proceniti vremenski potreban rad i sredstva za uklanjanje.
  I naplatiti po zakonskoj osnovi oglašivaču. Znači ne treba ispisivati kazne, NE, samo slikati obavestiti komunalnu. Poslati ekipu kad završe, naplatitu rad i utrošeno
  Zatim svako bi trebao za sebe, ellektrovojvodina, kds, ptt, kao i svi ostali da na svoje objekte i ormane zalepe natpis zabranjeno oglašavanje.
  Napraviti i rasporediti veću količinu oglasnih stubova.

 6. Anonimni kaže:

  Da li je realno da je neko nalepio nalepnicu na mesto gde nema sanse da se vidi niti procita?

  Uzgrad pogledajte na sta lici Parking aparat? Da li to neko odrzava?

 7. Adorijan kaže:

  Grad treba da postavi odgovarajuci prostor i mogucnost za oglasavanje, jasno odrediti sta i kako mmoze da se oglasava, odnosno sta je mali oglas a sta je propagandni plakat, i omoguciti zainteresovanim da zakupe oglasni prostor i stvar je resena na sveopste zadovoljstvo.

 8. Ognjen kaže:

  Od misa pravimo slona. Kada Dulic srusi zasticene zgrade i unisti izgled naseg grada onda se nista ne desava.

 9. Aleksandar kaže:

  Slazem se sa vecinom. Za sve ima vreme i mesto ali ovo je preterano i izlepljeno na potpuno neprikladna mesta. Ako grad zeli brzo da resi problem nek napravi akciju u kojoj svako ko skine i donese jednu ovu reklamu dobije 20-50 dinara po papiru, brzo bi se poskidale ove relame a konacni racun bi mogli uruciti osobi koja ga je polepila na sve strane. Svi bi dobro prosli.

 10. AC kaže:

  Ovo ruglo molim neka ukloni onaj čije su reklame u roku od tri dana .Treba kazne da se uvedu za ostetu društveni površina.A ne ,da se godinama čeka da kiša i sunce operu i izblede nalepnice i da se dupliciraje štetočine .U 2020god’trebalo bi da svako zna gde je mesto oglasima,ili???
  Komunalci,a gde su oni ?Zar putem medija moramo da ih podsećamo na obaveze ?

 11. Drndrn kaže:

  I dobio čovek besplatnu reklamu na ovom portalu za džabe..

 12. john kaže:

  Vandalizam je i to što je svima za brisače zadenuto reklamno s*anje od fancy burgera. Pala kiša, sve se slepilo sa staklom. Kakvi flajeri u doba korone? Ja treba da pipam i strugam papir koji je prošao kroz ko zna kolko ruku? I onda još isto s*anje nakljukano u poštansko sanduče? Definitivno neću kupiti ništa od njih, a ako navatam tog što trpa gluposti u sanduče iako je napisano da se to ne radi, je*o je ježa.

 13. avet kaže:

  Samo da pitam, čiji su oni okrugli stubovi za lepljenje reklama u centru grada?
  Zar oni nemaju svog vlasnika, koji treba da ih održava?
  Postaju smešno-žalosni, toliko su debeli, na njima ima barem 20 cm debljine raznih plakata, pa to treba sa vremena na vreme po koji sloj ponekad skinuti, odstrugati.
  Ko ne zna o čemu pričam, neka pogleda jedan takav stub od mnogih, recimo, onaj između Mekdonaldsa i Pelivana, na uglu parka gde se nalazi Plava fontana.
  A ima jedan takav „smešan“ stub i na kraju Korza, kod Jadrana.

 14. Inspektor.. kaže:

  @ Ognjen ;Zar nisu u Zatvoru…

 15. krass1 kaže:

  Ma, kakva komunalna policija? Oni glume redovnu policiju, sa sve pendrecima i pištoljima, i ne mešaju se u svoj posao. Kao, uostalom, i mnoge gradske i državne službe.

 16. Metuzalem kaže:

  Kada su u sprezi Vlast i povlašćeni privatno-moralno-podobni reklameri ovo se događa Subotici.

 17. (ba)laban kaže:

  @john

  Jarane, baš bih voleo da se upoznamo.

 18. detoxboy kaže:

  ovo da se kažnjava, treba obezbediti jasno obeleženo mesto za ovakav tip oglašavanja na više mesta u gradu! a i političke partije bi strogo trebalo kazniti za plakate gde im nije mesto

 19. john kaže:

  @(ba)laban Nije valjda da se ti baviš s tim?

 20. Sale kaže:

  Mnogo buke ni oko čega.

 21. hugo kaže:

  john
  Pa zar mislis da to radi neko normqalan

 22. john kaže:

  @hugo pa zato se i začudih

 23. (ba)laban kaže:

  @john

  Izvini, @john! Moja interpretacija je bila neoprezna. Nije bilo namere da te uvredim na bilo koji način. Izvini još jedan put.

 24. john kaže:

  @(ba)laban Ma šta se izvinjavaš? Očigledno je došlo do nesporazuma. Nema tu vređanja. Pomislih da hoćeš fajt 😀

 25. Simpo kaže:

  Grad ima mehanizam da resi ovaj problem i resavao ga ali ga resava selektivno. Ova osoba ce sigurno zavrsiti na Sudu, uglavnom zbog toga sto su novinari pokrenuli ovo pitanje. Znam da su neki ranije zavrsavali na Sudu zbog slicne stvari, a prijavila ih konkurencija koja je izvrsila politicki pritisak da se odreaguje na reklame. Nazalost, najveci vandalizam smo imali pred izbore i tu nikada niko nece biti kaznjen.

OSTAVITE KOMENTAR