Varoške žmare

Sad ono prija bać Vranje kaže ženi Justiki „Znaš šta! Meni se ide žmara“, nije čovik imo novaca da odrani ranjenika i nije opravjo ni disnotor, a vamo voli i divenicu i krvavicu al žmare one vruće to štogod što ji voli.

Sad ništa , uzo on sledeći dan i sijo na voz i pravac u varoš malo da ode u staru Crkvu i onda na mličnu pecu i’jako stigne i na starešku pecu. Čim je sašo s’voza sudarjo se snikim crncom, „aaav bem ti misec al ovaj crn ku Joso odžačar“.Kad taj crni pita bać Vranju „du ju špik ingliš?“. Vranje razrogačjo oči ku žabac i j’onaki baš redovno poplašen stao i kaže „šta kažeš derane?“. Vidi onaj čovik koliko je sati kad je bać Vranje priblidijo ku kreč i samo odman’jo rukom i očo dalje svojim putom.

Čim je izašo iz željezničke kogod mu iza leđa , kaže „dobar dan!!!“ Trgne se bać Vranje kad ono niki mlad deranac u uniformi, zagledo se bać Vranje ono milicaj „Gospodine,molim Vaše isprave“, da Vranje i jonaj tamo gledi, štogod piše pa onda uzo toki-voki i divani š’njegovima i kaže „Gospodine hvala lepo, sretan put“. Sad nastavjo bać Vranje oma tu nuz kadgodašnja „Tri jelena“ mijanu i udariće na taj put što vodi na higijenski, pa gleda jel ima digod mijana da se malo razgali, siroma nije redovno ni nogom stao u varoš oma ga hamaha istirali iz pameti,prvo crnac pa onda milicaj. Prišo on put tu na pešačkom i gledi kad ono Madžarska zastava i joma do nje i Evropske unije a iz one bode viri milicajcova glava, a mijane nigdi (siroma da se bar obazro), tek sad mu ama baš ništa nije jasno a grlo suvo ,kečijo bi bać Vranje koje pivo al oš očin kad nema di. A vamo, sav već uzbunjen. I dođe on kojkako do stare Crkve kupi sviću klekne prid svetim Antunom, zafali se za sve još ode i na ispovid i na misu.

cvarci

Kad se sve to završ’lo, izašo bać Vranje i jode na mličnu pecu, putom sustrijo nikog Peru što je bijo sa njim u vojski i pita ga pošto su svinji onaj kaže 150 dinara kila žive vage. Av B#$#%# pomisli bać Vranje nisu baš jeptini, al nesmi opcovat kad se malopre ispovidijo i pričestijo. Stigo on na pecu kad nika mlada lipa crnka pita ga „jeli bre’ imaš li perje?“, „iđi ti dite u očin nisam valjda pivac da sam pernat“ i tu on š’njome dvi tri riči kad niki oped crni al ne ku onaj sa željezničke oko njeg pa mu tiraje furtom gospodine , pa bi stalno da kaže di stoji i jel ima perja.

Gleda bać Vranje i jesapi odaleg triba, pobić. Kojkako on izvuče nogu otale i digod nuskraj pece nađe mijanu, jeeeeeee kad je to vid’jo ku zec je uskočjo unutra i joma sijo za prvi astal, došla nika cura i pita ga šta želi on oma kaže pivo i tako on keči tri „Jelen“-a. Kad je popjo, aj da plati, kaže ona birtašica četristopedeset dinara. HAAAA! Kaže bać Vranje, sad već malo i krenut „jel si ti curo falična?“. Ona se nika poduzbila i vikne nikog razgalu, onaj pita šta je ba matori? Nema! Da platiš? A? „ Jujuju gleda bać Vranje „i kaže ta imam derane i da mu petstotku i biž iz mijane, sve se misli još će ga onaj izvoštiti. I sad on do prve mesare i pita za žmare , veli mu henteš „baćo sedamsto dinara kilogram“,“Av opet bi Vranje opcovo al ne smi em se ispovidjo em vamo već triput se poplaš’jo od stanice dovle. Di kako uđe cina žmara šesto do sedamsto dinara.

Izgustira bać Vranje, saće on lagacko pišice do stareža , pa možda se trevi digod kaka mesara sa jeptinijim žmarama. Samo što je krenijo, onaki zamišljen kad kogod opet „Dobar dan! Gospodine Vaše isprave, napravili ste prekršaj.“ Sad bać Vranje gledi u onog derana a onaj drugi iz kola gledi u bać Vranju i smije se. „Gospo‚dne a di sam pogrišijo?“.  „Prešli ste kolovoz van pešačkog, možete platiti odmah a možete i da pišemo pa na sud da idete“ i tu se oni pogode za crvenu.

Gleda bać Vranje i gustira, iđem ja na salaš ode ako krenem dalje još će du me i odžepovat. I tako on natrag, do stanice al skroz nuz zid od ajzloga, čim je stigo na stanicu priko razglasa kažu di mu je voz on uskočjo a nije siroma ni kartu kup’jo, te mu se trevilo da je naišo kondukter i naplatjo mu doplatnu kartu. Čim je sašo s’voza sijo na biciglu i na salaš. Pita ga snaš Justika: „di su žmare?,Di su novci?“ Objasne on siroma čovik sve i kaže : „ oma popuštaj vaške s’lanaca i zakolji onog matorog pivca, meni je od krmskog mesa i jod žmara dosta. Al borme odsele , nepijem pivo neg samo zardeliju rakiju i naše vino, a u varoš nek iđe ko mora, ja više tamo nejđem.

 KOMENTARI

  1. Alisa u Zemlji čuda kaže:

    E, bać Vranje, povratnu penzionersku, pa furtom u Vrbas. Ne samo da su žmare (čvarci) kod Bugarskog obaška dobri, nego još i po 400,00 din/kg. Prijatno Vi bilo!

  2. Gornjak kaže:

    E kad je bać Vranjina pen’zja poljoprivredna i mala, pa nema novaca da ode do Vrbasa. A vamo lipo je kazo da odsele nejđe u varoš. 😉

  3. Anonimni kaže:

    Mijo Lular iz 5. quarta – samo nam je ovo faliloo za holesterol, ta idji … kész.

OSTAVITE KOMENTAR