Veće gužve po ambulantama

U subotičkim ambulantama pacijenti čekaju na pregled kod lekara i po nekoliko sati, iako imaju prethodno zakazani termin, na koji su opet čekali dve do tri nedelje.

 

A ukoliko se republička vlada ne formira do septembra, ta situacija će potrajati i tokom leta, jer problem može rešiti samo Ministarstvo zdravlja, koje treba da subotičkom domu zdravlja odobri zapošljavanje novih kadrova.

 

Gužve po ambulantama i čekanja na lekarski pregled nisu neuobičajena pojava u Subotici, ali su se one javljale prevashodno u vreme zimskih prehlada. Leto je već na pragu, dugi redovi pred ordinacijama nisu nestali, a preti opasnost da se situacija pogorša, jer će zbog godišnjih odmora pojedine ambulante raditi i skraćeno, što znači još više čekanja.

 

Nadležni u Domu zdravlja kažu da su gužve posledica deficita medicinskih radnika. Doktorica Mihaela Budimski, zadužena za medije u Domu zdravlja, navodi da je čak 26 mladih lekara na specijalizaciji. Njih niko nije zamenio, a odobrenje o zapošljavanju novih iz Ministarstva još nije stiglo.

 

– Čekamo taj kadrovski plan Ministarstva od januara. Mi smo zatražili da nam se odobri prijem još četiri nova lekara, što bi malo smanjilo gužve. Inače, nemamo pravo da primimo nove lekare, jer je njih 26 na specijalizaciji i oni redovno primaju plate. Svi pacijenti koji su imali sa njima potpisane ugovore sada moraju da traže nove lekare, i to stvara gužve – kaže dr Budimski.

 

Ona naglašava da su posebno kritične službe hitna pomoć, služba opšte medicine i služba za zaštitu žena i dece.

 

Na rešavanje ovog problema čeka se od početka godine, kada je vlada još funkcionisala, a situacija će biti još komplikovanija kada počnu godišnji odmori. No, i ovako je dovoljno teško, tvrde pacijenti, koji su svi prošli kroz obaveznu fazu zakazivanja pregleda, ali pred vratima ordinacije moraju ponovo u red.

 

Na „tržištu“, inače, ima mladih lekara i jedini je problem što nema novca da se zaposle novi, a pacijenata je, kao i bolesti, čini se sve više.

 

DanasKOMENTARI

  1. rastafarijanac kaže:

    Pa evo, dok moderator ne obriše, da pitam: Šta je pisac naslova hteo da apostrofira?

    gužve ili guze 😆

OSTAVITE KOMENTAR