Večeras – fenomen „super krvavi plavi mesec“

Poslednje januarske noći nebo će biti obasjano trostrukim lunarnim fenomenom koji nije viđen u poslednjih 150 godina, pojava na nebu koja se večeras očekuje je „super krvavi plavi mesec“

Kako prenosi Rojters, na stotine ljudi danas se okupilo u pekinškom planetarijumu čekajući veče kako bi mogli da svedoče ovom fenomenu koji se poslednji put dogodio za vreme poslednje kineske carske dinastije Ćing koja je vladala od 1644. do 1911. godine.

Večeras će se dogoditi potpuno pomračenje meseca, ali istovremeno sa njom i pojava poznata kao „plavi mesec“ i pojava supermeseca ili „vučjeg meseca“ odnosno trenutak kada se mesec nalazi u tački najbližoj Zemlji.

„Vučji Mesec“, kako prenosi Si-En-En, deluje za 14 odsto veći i za 30 odsto svetliji od uobičajenog, a pojavljuje se na otprilike svakih 13 meseci.

Plavi mesec predstavlja drugi puni mesec u jednom kalendarskom, koji se inače javlja na svake dve godine i osam meseci.

Ova veoma retka trostruka pojava biće vidljiva iz nekih delova Azije, Severne Amerike, Bliskog istoka, Rusije i Australije.

Kako je NASA opisala, plavi mesec i „Vučji mesec“ su pojave koje nisu toliko retke, ali ovakav trostruki astronomski fenomen gde se te dve pojave istovremeno javljaju u kombinaciji sa pomračenjem Meseca, poslednji put se dogodio 31. marta 1866.

Tokom pomračenja, Mesec će kliznuti u Zemljinu senku i potpuno pretvoriti beli disk u narandžasti ili crveni, usled čega će „plavi“ Mesec postati „krvav“.

Poravnanje Sunca, Meseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta.

U zapadnom delu Amerike i Kanade biće vidljivo pred svitanje, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mesec izlazi.

Za razliku od pojave pomračenja Sunca, pomračenje Meseca može bezbedno da se posmatra golim okom.

 

TanjugKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR