Vek i po organizovanog lovstva u Subotici

Lovci u Subotici i njenoj okolini obeležavaju značajan jubilej – 150 godina organizovanog lovstva na tim prostorima. Takvim jubilejom ne može da se pohvali ni jedan drugi region u našoj zemlji.

Lovačko udruženje „Subotička peščara“, udruženje koje broji blizu 600 članova i koje je nosilac lovstva na severu pokrajine čini ogromne napore da sačuva prirodu i životinje. Lovci su skoro svakodnevno u dosluhu sa prirodom i na licu mesta uočavaju probleme, trudeći se da ih reše. Čine to u vremenu kada se o prirodi i životinjama ne vodi dovoljno računa.

„Mi smo najveći čuvari prirode i životinja. Može to neko drugačije da shvati, ali ako vam kažem da u toku godine imamo svega 12 do 13 lovnih dana, a da se svim ostalim danima bavimo uzgojem i zaštitom divljači, to vam dovoljno govori da je sam odstrel nešto što je najmanje u samom lovu“, objašnjava Emil Čabarkapa, predsednik Lovačkog udruženja „Subotička peščara“.

Povodom značajnog jubileja – 150 godina organizovanog lovstva u Subotici, izdata je posebna monografija.

„Obično ljudi misle da su lovci jedna vesela družina koja ide i puca u životinje. Lovci međutim rade mnogo složeniji posao na zaštiti priorde, rade mnogo na očuvanje životinjskih staništa i na prihranjivanju životinja“, ističe Miodrag Radojčin, urednik monografije.

„Vodili smo računa da monografija ne bude suvoparna, obogatili smo je kvalitetnim fotografijama, kako bi se ista što lakše čitala, pregledala i kako bi ostala u sećanju“, dodaje Slobodan Milošev, predsednik Komisije za izdavanje monografije.

Monografija svedoči i o tome da se lovom ne bavi samo jači pol. Naš sagovornik ima tri ćerke i sve tri su lovkinje.

„Krenuli smo dedovim i očevim stopama u ovu neobičnu priču koja se zove lov. Ne znam kada smo tačno počele da lovimo, jer je lov sastavi deo našeg života. Isto tako ne znamo kada smo prvi put uzele pušku u ruku, jer smo uz nju odrastale. To je u vremenom postala naša ljubav“, kaže Marina Čović, lovkinja.

Na svečanosti koja je upriličena povodom značajnog jubileja prisustvovali su i najviši zvaničnici Lovačkih saveza Srbije i Vojvodine.

 

RTVKOMENTARI

  1. croat kaže:

    Nevolim lov, nevolim puske, al sudeci po mom komsi koji je lovac taj hobi je zaista 95% vremena odrzavanje lovista a samo jedan mali deo lov. Nazalost bez lovaca imali bi verovatno puno manje divljaci.

OSTAVITE KOMENTAR