Velika većnica bila je Dom kulture

Velika većnica Gradske kuće bila je u plavičastom mraku izuzev niše koju krase vitraži krunisanih glava, a i oni su za ovu priliku bili u jednoj boji – plavoj. Ispred niše bio je još osvetljen klavir i umetnik: Vasil Hadžimanov. Na koncertu u utorak, ovakvo osvetljenje ostavilo je fokus na onom što je najvažnije.

Raskošni enterijer većnice je atrakcija za sebe. Često je bilo da se izvođač „izgubi“ u mnoštvu detalja koji ga okružuju. Nije slučajno da su pozorišne „daske koje život znače“ ofarbane u crno kao i pozadina, da baš ništa ne odvlači pažnju gledalaca od onoga što je predstava.

Dom kulture

Bilo je vreme kada su Veliku većnicu zvali DOM KULTURE. Skupština grada je zasedala u novoj Opštini a Gradska kuća je trebala da ostane ustanovama kulture. Tamo su defilovali najbolji muzičari velike Jugoslavije, kamerne predstave i monodrame naših slavnih glumaca.

Jovan Kolundžija

Setite se džezeri…

Petar Božović – monodrama „Čegović“

Ako je nekome smetalo što je kulturni život centralizovan što se tiče organizacije i prostora na kom se sve to odvijalo, taj nije znao šta donosi budućnost i današnji dani.

Istini za volju treba reći da je Dom kulture nestao još osamdesetih. „Pregoreo“ je jer je precenio interesovanje subotičke publike i njenu želju da isprati sve što im se ponudi. U jednom izveštaju početkom osamdesetih, navodi se da je:  „Subotički Dom kulture prošle godine imao 195 priredbi, programa na omladinskoj radnoj akciji, filmskih projekcija u dvorištu Gradske kuće i tematskih muzičkih večeri. Ove programe videlo je oko 43 hiljade posetilaca.“

Ljubomir Ljuba Tadić

U dvorištu Gradske kuće

Miodrag Andrić (Ljuba Moljac)

Lansky

 KOMENTARI

 1. Dietrich Gyula kaže:

  nije bilo programa koji bi bio priredjen u GRADSKOJ KUCI. Direktor je bio Miroljub
  Vucinic, a i Gradski muzej je bio u ovom zdanju. TIBOR SEKELJ svoja predavanja
  drzao je u DVORISTU bile su postavljene male tribine, sedenje po visini, moglo se i
  nesto pojesti i popiti. Sve je meni licilo na Skadarliju. Svako posle podne, uvece
  bilo je toga programa i programa. Vrlo su bili interesantni plakati koje je radio Laslo
  Butor za ove prilike. Oko sam se setio Tibora Sekelja u dvoristu smo imali susrete
  esperantista cak i na drugom spratu imalo je Drustvo esperantista svoje prostorije.
  Ostali smo bez DOMA KULTURE, sada ko plati ima svatove, u dve velike prostorije
  ponekad se desi neka izlozba, ipak pred Bozic, Novu godine su koncerti. TOLIKO.

 2. Art Lover kaže:

  Ako se nastavi birokratizacija ustanova kulture kroz „menadžerstvo“ širokog spektra i ustanove kulture će kao i Gradska kuća sve manje da služe svojoj pravoj nameni – prosvećivanju.

OSTAVITE KOMENTAR