Veliki broj Subotičana se okupio

Veliki broj Subotičana okupio se na korzou prvog dana aprila 1971. godine. Prisutni su bili i predstavnici kulturnih i društveno–političkih organizacija. Tog nedeljnog popodneva ispunjena je želja čuvenog vajara Ivana Meštrovića i našeg novinara Jose Šokčića da Subotica dobije spomenik Amrozija Boze Šarčevića (1820 – 1899) književnika i narodnog preporoditelja.

Hrvatski i jugoslovenski akademski vajar Meštrović oblikovao je ovaj spomenik još 1951. nakon duge korespodencije sa subotičkim publicistom Šokčićem (1902-1968). Meštrovićeva želja je bila da ovo poprsje iza sebe ima zelenu „zavesu“. Kako su urbanisti tada zatvorili promet između Nazorove ulice i korzoa, stvorili su se uslovi za kreiranje dostojnog prostora za spomenik sa „potpisom“ jednog od najvećih umetnika sa prostora Jugoslavije. Do tada je ovo njegovo delo boravilo u Gradskom muzeju.

Pre toga je na Senćanskom groblju, gde je pravnik i mislilac Šarčević sahranjen, održana komemoracija i prigodni program koji su priredili članovi Narodnog pozorišta, pionirski duvački orkestar pod vodstvom Toplaka i Pjevački zbor „Bunjevačkog kola“ pod vodstvom Bele Tikvickog.

Spomenik je otkrio gradonačelnik Karolj Bagi.

Na ovom mestu se nalazio do 1985. godine kada je premešten u park Ferenca Rajhla. Naredna postavka na tom prostoru trajala je nešto više od dvadeset godina.

LanskyKOMENTARI

 1. Čitaoc kaže:

  Jako lepo,hvala na članku i slikama .

 2. 5th Quart kaže:

  G. Lansky, da li mozda imate vise podataka o tome zbog cega je spomenik premesten 1985.?

 3. Lansky kaže:

  Polovinom osamdesetih bilo je veliko spremanje korzoa – nova robna kuća, novi Dom JNA, popločavanje…pa je i taj plato preuređen tako da bude pristupačan šetačima. Sve to je tada bilo u jednoj pozitivnoj atmosferi tako da je ovaj izgled sa spomenikom brzo zaboravljen. Šteta je što se centar grada ne širi na zapušene prostore u neposrednoj blizini i stvara još ovakvih kutaka za spomenike ili česme. Sve se guzi na dva trga i tri ulice pa otuda gužva i na tom mestu.

 4. Meam commemorationem kaže:

  Ja sam svedok dogadjaja od pre 47 godina kome je skoro pa pola veka. Ja bi sada po secanju rekao da je bila Nedelja, da je otkrivanje spomenika bilo oko podne, i da je bio lep i suncani prolecni dan. Drzani su neki prigodni govori (na jedno uvo udju na drugo izadju) Ja sam dosao u Suboticu iz Nemacke na Uskrsnje praznike Susreo se sa meni dragim prijateljima. Subotica, prolece, ja mlad kao rosa, i sa dzepovima punim D-maraka. Korzo pre podne prepuno Suboticke mladezi koja je dosla sa prepodnevne pretstave iz bioskopa, neki iz crkve, a neki zato sto je nedelja i lepi suncani dan. Pojma nisam imao ko je Boza Sarcevic. Poznavao sam u Novom Gradu istoimenu ulicu, ali nisam mnogo razbijao glavu oko njenog imena. Mislio sam bice valjda nekakav Narodni heroj ili tako nesto. Kada bi negde postojala kakva vremenska masina, seo bih u nju i teleportovao se nazad u moju mladost, u jedan prolecni dan, i u jednu prolecnu nedelju pre podne na Subotickom Korzu.

OSTAVITE KOMENTAR