Veliko interesovanje za preglede u Subotici

Besplatni preventivni pregledi u subotičkoj bolnici ponovo su izazvali veliko interesovanje. Više stotina građana odazvalo se ovoj akciji Ministarstva zdravlja.

U fokusu današnjih besplatnih preventivnih pregleda u subotičkoj bolnici bili su ultrazvuk abdomena, pregledi dojke i merenje tumor markera organa za varenje.

„Mi smo praktično već do deset časova uradili stotinu laboratorijskih pregleda na tumor markere CEA i CA 19-9. Do sada je urađeno preko 50 ultrazvučnih pregleda abdomena i preko 50 palpatornih pregleda dojki“, izjavila je za RTV pomoćnica direktora Opšte bolnice u Subotici dr Gordana Krtinić.

Odziv pacijenata na ove preglede kako u Subotici, tako i u ostalim gradovima Srbije, po oceni državnog sekretara u ministarstvu zdravlja Ferenca Vicka opravdava njihovo organizovanje.

„Pokušavamo svest da podignemo kod cele populacije, kod naših sunarodnika da je bitno da se dođe na preventivni pregled jer kao što svi znamo svaka prevencija zapravo svima nama godi jer pomaže da lakše lečimo, a pomaže nam da i za manje para lečimo“, kaže Vicko.

S obzirom na kvar na mamografu, sve zainteresovane pacijentkinje imaće mogućnost i ovog pregleda odmah nakon otklanjanja kvara na uređaju.

 

RTVKOMENTARI

 1. Mira kaže:

  Gde je bilo obaveštenje kad će se održati preventivni pregledi?
  (ne gledam subotičke tv programe)

 2. Salamander kaže:

  Žalosno je da ljudi moraju da čekaju akcije da bi uradili preglede koji bi trebalo da budu nešto najnormalnije u 21. veku. Neki su zainteresovani zbog materijalnog stanja (proverite pošto je tumor marker privatno), a drugi zbog toga što ne mogu da stignu na preglede tokom radne nedelje (imaju poslodavce koji ne dopuštaju izostanke). Da budemo realni vi za jedan pregled inače treba da igubite 2-3 dana svog vremena (lekar opšte prakse za uput, pa pregled kod speciajaliste, vađenje krvi…itd) i to pod uslovom da su aparati za pregled u funkciji i da doktori nisu „ispucali kvote“ za slanje na preventivne preglede.

 3. Mercedes kaže:

  Lepo, ovo je za pohvalu. Ali ne trebate vi nasu svest spominjati i podizati, mi smo savesni, po pitanju naseg zdravlja, ali i svesni da ,,redovnim,, putem za takve preglede treba cekati, mesecima. Tu bi trebalo poraditi na brzem resenju pregleda.

 4. Vesko kaže:

  Vise bi mi odgovaralo da se ovi pregledi mogu redovno zakazati.

OSTAVITE KOMENTAR