Vikend na buvljaku

Tokom vikenda je uobičajeno da više hiljada kupaca iz Mađarske dođe u Suboticu radi šopinga na pijaci u Malom Bajmoku.

Mnogi se pripremaju za predstojeći uskršnji vikend, a najveći broj posetilaca su stari kupci. Na subotičkom „Buvljaku“ ima 1.650 tezgi u četiri pokrivene hale i 200 lokala. Od trgovine koja se ovde odvija živi dve hiljade ljudi. Na prodaji je 50 hiljada artikala, a posećenost je preko 100 hiljada kupaca mesečno. Većina su kupci iz Mađarske, koje privlači dobar kvalitet, širok izbor i povoljne cene. Većina prodavaca ističe cene i u forintama. Imre Horvat iz Senteša dolazi ovde da kupuje jednom mesečno, a svaki put pazare za 300-700 evra. Imre kaže da uglavnom kupuju garderobu, igračke za decu, sitnice. Odavno dolaze, na početku zbog povoljnih cena, a sada zbog kvalitetne garderobe koja se takođe može naći.

Pal Petrovič i Katalin Harcoš iz Kiškereša takođe često dolaze, a oni potroše prosečno po 170-200 evra.  Oni kažu da jako vole da dolaze, za sebe kažu da su ovisnici i jako vole da dolaze na subotički buvljak. Naviše kupuju cipele i garderobu.

Timea Benčak i njena majka Eržebet su upravo ogladneli nakon kupovine, koja je bila detaljna, kupovali su potrepštine za domaćinstvo, zavese i garderobu. Oni dolaze po dva ili tri puta godišnje, uglavnom jednom na proleće i jednom na jesen. Kada ogladne, vole da odu na hamburger, za koji kažu da je drugačiji nego u Mađarskoj, ima bolji ukus.

Prodavačica u pekari Misheret Iseni kaže da kupci iz Mađarske uglavnom preferiraju burek od pekarskih proizvoda.
Procenjuje se da je danas, kada zapadni vernici slave Cvetnu nedelju, subotički „Buvljak“ posetilo između 3-4 hiljade kupaca.

 

RTV PannonKOMENTARI

 1. Sojic kaže:

  Pazare od 300 do 700e ,a gledaju da se zavuku negde da nebi platili parking.

 2. ciga kaže:

  zanimljiv je buvljak svakako..ima neki poseban vajb 🙂

 3. Treba nastaviti sa ulaganjima, da buvljak ima pristupacnija i sredjenija parking mesta sto stvarno nedostaje.Da se prosiri ponuda, da se celojupni objekat uredi na ozbiljnijem nivou. kaže:

  To je odlicno,tr

 4. Lenin kaže:

  „Većina su kupci iz Mađarske, koje privlači dobar kvalitet, širok izbor i povoljne cene.“
  Dobar kvalitet?Da vidiš kako se samo raduju falš piću koju su uzeli za sitniš.1200-1500 ft za Ballantines,Johnnie Walker,Unicum i dr.Flaše se dovlače iz mađarske,koje posebne ekipe sakupljača kubure u kontenerima otpada kod raznih gostioničarskih zanatlija.Srećnije se dogovore sa gazdama,pa im se stavljaju boce na stranu.Jägermeister je posebna priča.Puni se sa običnim pelinkovcem našeg proizvođača,uz dodatak nekog slatkog dodatka ,da barem delom liči na original.Čak se i ne trude da stave novi čep,nego ga dobro zavrnu,pa se stavi akcizna markica.Med od šećernog sirupa i raznih aroma je isto traženo sa strane mađarskih kupaca.Falsifikovani med od bagrema,cvetni i lipa se nađe na tezgama,ali i u radnjama na buvljaku.O garderobi zvučnog imena,obući svetskih proizvođača,kolonjskoj vodi,Arielu u flakonima da i ne pričamo.Garantujem da buvljaku na prodaji,nema ni jedan jedini original.Tu su još kineski bajsovi koje se kvare posle dva-tri meseca,a u nedostatku adekvatnih rezervnih delova od samog proizvođača,a sa zamenom od tuđih,ne gine popravka svakog meseca.Ne kažem da se ne kupuje na buvljaku,samo dobro treba odmeriti šta uzimate i za koliko.I ja puno stvari kupujem tamo.Moj poznanik autoprevoznik veli da je najbolje konstnantno uzimati delove za vozilo,kod istog nabavljača,onda sledi sniženje ili gratis auto kozmetika.Buvljački prodavci autodelova i kozmetike,jedino tako mogu parirati sa niskim cenama Warnera.Ali nekog Dedu treba izbegavati,jer je jako prefrgan i drzak.
  Zelena pijaca na buvljaku je lepo napravljena,a za divno čudo jeftinija čak i od voćne/mlečne pijace.Jedino pojedini ulični prodavci drže bolji kvalitet i malo niže cene.Savić hala,Trošarina je za klopu i kućne hemikalije iz mađarske,ali sam ja našao gde se ta ista roba prodaje,ne puno ali ipak jeftinije.O tome ne bi diskutovao.

OSTAVITE KOMENTAR