Višak učitelja, manjak elektroinženjera

Na učiteljskom fakultetima u Beogradu, Somboru, Subotici, Vranju, Leposaviću, Užicu i Jagodini godišnje diplomira oko 700 učitelja. Kako je svim školama u Srbiji potrebno oko 300 novih učitelja godišnje, na tržištu rada ih je trenutno 2.113!

Evidencija Nacionalne službe zapošljavanja puni se, tako, kadrovima koji, iako sa fakultetskom diplomom u rukama, nigde ne mogu da se zaposle. S druge strane, na Fizičkom fakultetu pobrojali su oko 300 praznih mesta u školama kojima su trenutno potrebni profesori fizike, a traži ih i privreda. Zato se savetuje budućim brucošima da, pre nego što odluče šta će da studiraju, osim o željama, razmisle i o mogućnostima zapošljavanja. Jer hiljade pravnika, ekonomista i lekara čeka godinama na evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja.

 

– Najviše je diplomiranih ekonomista, čak 9.512, i 5.729 pravnika – navode u NSZ.  – Na posao čeka 2.194 lekara, 1.865 mašinskih inženjera, 1.289 stomatologa, 657 profesora engleskog jezika, 474 farmaceuta i 220 istoričara umetnosti.

 

Ukupno je, prema podacima NSZ, 54.171 osoba sa fakultetskom diplomom bez posla. U proseku, na zaposlenje čekaju godinu i osam meseci. Najduže čekaju stomatolozi, u proseku pet godina. Ekonomisti su najbrojniji, jer je i fakulteta koji školuju menadžere, ekonomiste ili bankare ubedljivo najviše.

 

– Produkcija je ogromna, školuje se mnogo ekonomskih kadrova, ali kvalitetni uvek nađu posao – kaže prof. dr Branislav Boričić, budući dekan Ekonomskog fakulteta u Beogradu. – Oko 900 naših studenata diplomira godišnje, a zapošljava se između 550 i 600.

 

A da ponuda i potražnja nikako ne mogu da se poklope, potvrđuje i Dragan Đukić, direktor sektora za zapošljavanje NSZ.

 

– Priliv menadžera daleko je veći nego što je poslodavcima potrebno. Isti slučaj je i sa učiteljima, sociolozima, istoričarima umetnosti i još nekim društvenim profilima, kao i lekarima i stomatolozima – procenjuje Đukić.  – Ali zato nikada nemamo dovoljno elektroinženjera, a posebno su traženi oni sa smera za softversko inženjerstvo.

 

Najsvežiji podaci Zavoda za statistiku kažu da je tokom 2010. godine fakultet završilo 306 politikologa, 164 arheologa, 1.706 pravnika i 330 novinara. Samo u jednoj godini dobili smo i 107 diplomiranih dizajnera medija u obrazovanju, šta god da je tačno njihov posao.

 

Izvor: Večernje novositKOMENTARI

  1. bonnie kaže:

    Za lekare bih volela znati, da li npr. u Subotici ima na SIZ-u, posto DZ oskudeva sa lekarima opste prakse….

OSTAVITE KOMENTAR