Vitezovi vina na probnom orezivanju

Vinova loza je trenutno u dobrom stanju i ako narednih meseci ne bude značajnijeg zahlađenja vinari mogu da očekuju dobar rod. To su između ostalog zaključili vitezovi vina „Arena Zabatkiensis“, koji danas tradicionalnim, probnim orezivanjem loze obeležili 18 godina postojanja.

Sneg koji je pao, dobrodošao je zasadima vinove loze. Vinogradari bi voleli da ga ima još više, jer bi tako vinogradi bili zaštićeni. Zasadi su inače u dobrom stanju, ali problem predstavlja činjenica da se vegetacija od prošle godine zapravo nije ni završila, pa u slučaju da narednih nedelja vreme donese ozbiljnije mrazeve, to bi u značajnoj meri uticalo na ovogodišnji rod.

„Lane smo u ovo doba rekli da je sve idealno i lepo, ali je onda u februaru došao mraz na koji niko nije računao i koji je odneo veći deo roda. Kod mene je 35 odsto bilo manje nego inače. Ne daj bože da i sad bude tako. nadamo se da će sve biti kako treba“, ističe Ferenc Šinka, vinogradar sa Palića.

Tradicionalno orezivanje loze obavljeno je ove godine u Tavankutu, u vinogradu Petra Dulića, aktuelnog pudara godine.

„Tavankut je bio sav pod zasadom vinograda. To se sve povadilo i sada se ponovo kreće proizvodnja vina i grožđa. Mogu reći da su to slabi početci, ali krećemo sa proizvodnjom. Sve je više i više, ali to ide sporo“, kaže Petar Dulić, vinogradar iz Tavankuta.

Vitezovi vina „Arena Zabatkiensis“ su ovogodišnjim probnim orezivanjem obeležili punoletstvo. Red je osnovan 2001.godine upravo 22.januara, na Dan Svetog Vinka. Od tada oni rade na promovisanju vina, vinara, vinogradara i same kulture ispijanja „božanskog pića“. Nekada je kažu u Subotičko-horgoškoj peščari bilo više od 6 hiljada hektara vinograda, a danas deset puta manje.

„Ja se nadam da će prirodni faktori i naša žeđ za vinom učiniti da ono ipak napreduje i da se površne pod njim povećavaju. Moja intimna želja je da to budu autohtone sorte, ali će naravno svako saditi ono što misli da mu je račun i da mu je baš to posao“, objašnjava Dragutin Miljković, veliki majstor Reda vitezova vina „Arena Zabatkiensis“.

I ove godine je tradicionalno na čokot vinove loze obešen par kobasica. Na taj način će kažu, vinograd biti otporan i snažan.

 

RTV



KOMENTARI

 1. Istina... kaže:

  Alo, Agenturo, nemojte da se ljutite, ali udenuli ste vaše u katastrofalne kostime. Nigde mašte ni ukusa.

 2. baltazar kaže:

  pijanci i diletanti….

 3. Indijanac kaže:

  Dobro je, samo kad Mikica nije bio tu da pokvari ovu proslavu

 4. S&S kaže:

  Ala su ovi nabareni

 5. I.S. kaže:

  Ako je učestvovao i vitez Mikica Kujundžić, ništa od ovogodišnje berbe. Sve će da se usirćeti !

 6. Anonimni kaže:

  Posle toga svi u vikendicu na majdanu i zurkaaa vitrzovii

 7. Sofronije kaže:

  Hahaha… grupa dokonih ljudi, koji se igraju nekakvih vitezova u smešnim kostimima. Najgore je što im uopšte pridaje neki značaj i objavljuje vesti o njima i poziva ih na neke manifestacije !

 8. Pravdoljub kaže:

  Pohvalno je što se umesto voćnjaka sade vinogradi koji za razliku od voćnjaka daleko manje truju okolinu. Tvankućanima je od voćnjaka pun šešir. sa druge strane vinarima svaka čast dok ovi „vitezovi“ nisu niko i ništa neg obični crveni nosevi koji ne rade ništa..

OSTAVITE KOMENTAR