Vitraži – lepota koja krasi hramove

Restauracija vitraža, dela starih majstora koja krase monumentalne građevine, i zanat je i umetnost. Sve je manje onih koji poseduju takvo znanje i veštinu.

Rudolf Mesaroš i Jožef Kovač iz Subotice su među retkim majstorima tog zanata, zbog čega su odabrani da restauriraju vitraže na sinagogi u Subotici.

Prelepe „tifani“ lampe, ukrasna ogledala, kupole koje natkriljuju atrijume hotela, vitraži koji krase svodove i portale crkava…. Sve što mašta može da poželi, Rudolf Mesaroš i Jožef Kovač stvore.

Na sinagogi, jednom od simbola Subotice, obnovili su vitraže na vratima i prozorima iznad njih. Rudolf Mesaroš kaže da im je čast što su učestvovali u obnovi remek dela izgrađenog u stilu mađarske secesije.

„Izazov je dobiti ovakav jedan divan posao. Mi smo radili vitraže na vratima i nadsvetlima u sinagogi. Izazov je bio dočarati, odnosno vratiti sve u prvobitno stanje“, kaže Rudolf Mesaroš, majstor za vitraže iz M&K „Tiffany“.

Poslovni partneri i porodični prijatelji, već tri decenije s nesmanjenim entuzijazmom prave nove, ali i obnavljaju vitraže starih majstora. Jožef Kovač kaže da je restauracija njihov najdraži posao i najveći izazov.

„Nama je restauracija „kraljica“ posla. Hoću kazati da je to ono što najviše volimo da radimo. Tako upoznajemo stare majstore, tako upoznajemo njihov pristup radu, njihovu tehniku: da kažem – učimo od njih“, kaže Jožef Kovač, majstor za vitraže iz M&K „Tiffany“.

Njegov kolega Rudolf Mesaroš deli istu strast prema restauraciji vitraža.

„Nama je izuzetno drago da smo, faktički, mogli da njegovih (Mikše Rota) ruku delo ponovo vratimo u život i da širokoj publici dokažemo i pokažemo da ono opet živi“, dodaje Rudolf Mesaroš.

Lepota obnovljenih vitraža Mikše Rota dočekivaće još dugo svakog posetioca sinagoge, a tek jedan diskretan trag svedočanstvo je koliko su truda i ljubavi uložili da bi savladali taj izazov, zbog koga su, godinu i po dana, ne samo davali novi sjaj starom već i sami pravili novo ljubičasto i plavo staklo kako bi vitraž bio ogledalo originala.

„Bilo je tu malo problema oko pronalaženja nijansi i ornamentike. Čak smo bili primorani da srednju na vitražima na vratima sinagoge sami izradimo“, objašnjava Jožef Kovač.

Subotička sinagoga, spomenik kulture od nacionalnog značaja i druga po veličini sinagoga u Evropi, nakon gotovo četiri decenije obnove, blista kao nekada. Za to su zaslužni i Rudolf Mesaroš i Jožef Kovač koji su njena vrata ulepšali mozaicima od raznobojnog stakla. Svoj posao rade s ljubavlju, strpljenjem i veštinom jer su vitraži spoj zanatstva i umetnosti – lepota koja krasi svet.

 

RTV



KOMENTARI

  1. B.S. kaže:

    Zlatne ruke, i vredni majstori svaka vam čast !

  2. zabrinuti kaže:

    Napred naši Severaši! Šta danas sve rade nekadašnji radnici Yu giganta.

OSTAVITE KOMENTAR