Volonteri iz Evrope pomažu zaštitarima na Ludašu

U Okviru Međunarodnog volonterskog radnog kampa „Ludaš 2016“ 15 stranaca iz osam zemalja pomaže čuvarima „Palić Ludaša“ u zaštiti prirode.

Na Ludašu, oko kompleksa Vizitorskog centra, volonteri iz Italije, Češke, Španije, Rusije, Francuske, Engleske, Nemačke i Finske, popravljaju edukativne staze rezervata, prave kućice za zaštićenu vrstu modrovrane, čiste i održavaju zaštićeno područje oko Palića i Ludaša.

volonteri ludos

– Kamp je postao tradicionalni susret volontera. Njihova pomoć nam je značajna jer za ove poslove treba više ljudi. Puno toga je urađeno, od renoviranja edukativnih staza do postavljanja mreža i zaštitnih kuća za zaštićene vrste ptica – kaže Oto Sekereš iz „Palić Ludaša“.

Za učesnike je održano više predavanja o našim područjima pod zaštitom, a njihov radni boravak na severu Bačke organizovali su „Palić Ludaš“ i Mladi istraživači Srbije – Volonterskog servisa Srbije.

– Po drugi put sam u ovom kampu i sigurno ću ponovo doći. Sve što smo obišli, što smo radili i čuli je izuzetno poučno i edukativno i pomaže nam da bolje shvatimo prirodu i neophodne mere za zaštitu ugroženih vrsta životinja – kaže Andrej Kidinov iz Rusije.

Darko Vasiljević objašnjava da ni sto drvenih kućica nije dovoljno za vrstu ptica koja je zahvaljujući zaštitarima počela da se množi.

– Zaštićene plave vrane ili modrovrane imaju prirodno stanište u dupljama drveća, ali toga ovde nema i da bi preživele neophodne su im kuće. Pre deset godina ovde je bilo samo deset do 15 parova modrovrana, a sada ih ima više od 200 – kaže Vasiljević.

 

Subotičke novineKOMENTARI

  1. Aleksa kaže:

    Da li su obisli i mesto na Palicu gde se fekalije iz septickih jama direktno preko potoka Bege ulivaju u Ludosko jezero?

OSTAVITE KOMENTAR