Vox populi na izdisaju

Za 20 dana, koliko se studija o uticaju na životnu sredinu načinjena za buduću regionalnu deponiju nalazila na javnom uvidu u Subotici, samo pet građana zatražilo je uvid u taj materijal. Uz to, četvoro od njih jesu aktivisti NGO sektora, dok je jedan (i brojkama 1) iz javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo“. Regionalna deponija je, inače, jedna od najvažnijih kapitalnih investicija u Subotici.

Takođe, na sastanak u organizaciji Arhus centra o pomenutoj studiji (organizovan upravo zbog izuzetno malog odziva tokom vremena javnog uvida), došli su samo ljudi iz ekološke oblasti, dok je na prezentaciju studije, koju je organizovalo preduzeće Regionalna deponija d.o.o. stigla samo jedna osoba.

 

A koliko pre dve nedelje ekološka organizacija Cekor obratila se medijima za pomoć, uz zahtev upućen Sekretarijatu za zaštitu životne sredine kojim je zatražila da se javna rasprava o ekološkoj studiji deponije ne održi u Novom Sadu, kao što je to predložio pomenuti sekretarijat, već u Subotici, gde će deponija i biti izgrađena, kako bi građani mogli da kažu svoje primedbe. Kako se ispostavilo, briga Cekora je bila nepotrebna…

 

O odnosu prema ovom izuzetno važnom projektu, i to ne samo građana, govori i podatak da niko ni iz JKP Vodovod nije bio na javnom uvidu, čak iako je u projektu bila predložena opcija da se otpadne vode buduće deponije usmere u gradski prečistač, koji tehnički u stvari ne bi ni mogao da prihvati tu vodu. To, međutim, nikoga iz JKP Vodovod nije interesovalo, te i nisu našli za shodno da studiju pogledaju.

 

Zbog čega tako važan sistem kao što je regionalna deponija, koji se planira već godinama i na koji je već utrošeno mnogo i gradskih sredstava, nije dovoljno „zanimljiv“ građanima, može se samo nagađati. Neki tvrde da u životu prosečnog stanovnika ove zemlje ima već previše problema, i da on ima snage još samo za brigu o golom preživljavanju.

 

S druge strane, višegodišnje iskustvo sa imitacijom demokratije naučilo ga je da njegov glas, primedba i bilo kakav konstruktivni angažman, ne menjaju nikad ništa, jer država uvek uradi ono što je naumila. Tako je bilo sa svim dosadašnjim velikim investicijama i projektima u gradu, pa zašto ne bi i sa ovom, kaže Subotičanin J. P. inače i sam građevinski inženjer.

 

Tako da oni koji budu formirali vladu, gradsku ili onu republičku, ne moraju uopšte više da brinu o javnosti – apatija je već učinila svoje.

 

DanasKOMENTARI

  1. emanuel kaže:

    Odgovor na pitanje je vec u tekstu: 

    „višegodišnje iskustvo sa imitacijom demokratije naučilo ga je da njegov glas, primedba i bilo kakav konstruktivni angažman, ne menjaju nikad ništa, jer država uvek uradi ono što je naumila“

  2. Question kaže:

    `Ajde baš da mi neko objasni kako će otpadna voda sa Regionalne deponije, koja će biti između Bikova i Oroma (bliže Oromu, kažu) i kojim hokus-pokusom da se „usmeri na gradski prečistač otpadnih voda“? A na diskusiji u Arhus centru od svih NVO i boraca za životnu sredinu postavljena su samo dva i to bezvezna pitanja. Čemu onda rasprava, bilo u Subotici, bilo u Novom Sadu? Ceđenje mrtve mačke.

OSTAVITE KOMENTAR