Vratio se Gargojlo

Na rubu staničnog parka, tamo gde se završava niz starih palata, dočekivao je putnike sa železničke stanice i gledao ih skamenjenim pogledom. To traje još od 1898. godine kada je sagrađena ova zgrada po projektu Titusa Mačkovića.

Gotski motivi sami po sebi prizivaju fantazije o duhovima i vampirima a ovo mitsko biće koje je našlo mesto ispod ugaone terase, samo je potvrđivalo takav utisak.

Kako je vreme prolazilo krila ovog stvora su se krnjila a onda  je i njegov lik počeo da nestaje. Živimo u takvom vremenu da je sasvim opravdana bila briga da će ovaj detalj ostati upamćen samo na slikama. Ipak, novi investitor koji uređuje poslovni prostor, angažovao je umetnika iz Novog Sada da obnovi ovu figuru.

Pretpostavka je da je ovde reč o Gargojlu , biću iz germanske mitologije koje bluje vodu iz usta. Kreće se noću a preko dana se skameni. Najčešće ima glavu zmaja ili kakvog drugog đavola a ovaj subotički podseća na svinjicu.

gargojlo 1

gargojlo 2

P1010014KOMENTARI

 1. djomla kaže:

  Sama sanacija Gargojla je uradjena jako lose. Malo je mutirao…

 2. stormwatch kaže:

  Ovo sad izgleda tripu strasnije nego originalna gargojla, ako je to bio cilj – uspeli su! Predlazem da ovo bude zastitna skulptura duz one promenade Beograda na vodi.

 3. stormwatch kaže:

  Kada je angazovan umjetnik iz Novog Sada….ajajaj….ko da u Subotici nema umjetnika koji bi mogli rekonstruisati gargojlu kako treba.

 4. Korisnik kaže:

  A da je otišao na Google.. ?

 5. Lansky kaže:

  Gledam pažljivo staru sliku, čini se da ni onaj originalni nije bio savršenih proporcija u licu. Baš je bio grdan. Verujem da je restaurator radio po liku prethodnog. E sad, da li je prethodni bio originalan ili je i on u prošlosti popravljan…
  Ima jedna takva figura majke i deteta na palati iznad „Ravela“. Oštećena za vreme rata i još tada opravljena međutim na brzinu i sad deluju pomalo jezivo.
  Gargojlo svakako nije trebao da bude lep. Leteća svinja mutant ! (cool)

 6. ae kaže:

  ato se tice restauracije prase sad malo deluje plasticno.

 7. Rastafarijanac kaže:

  Meni ovaj novi liči na svinju …

 8. Megatron kaže:

  Meni ovo uopste nije gargoyle, vec obican sismis, netopir. Kako ja znam gargoyle je ukrasni kip nekog grotesknog bica, poveze se sa olucima i onda mu kroz usta curi voda. Ili se mozda varam ?

 9. STeve kaže:

  Ovo je smesno.

 10. stormwatch kaže:

  poslednji disnotor

 11. bivsi kaže:

  :):):)

OSTAVITE KOMENTAR