VTŠ na Majkrosoftovom takmičenju

Ekipa „Catchcake“ sa Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Subotice pobednik je 10. takmičenja „Imagine Cup“ koje je održano na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, piše „eKapija“. Takmičenje je organizovala kompanija „Microsoft“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta i kompanije „Telekom Srbija“. Pobednici kategorije „Dizajn softvera“ predstavljaće Srbiju na svetskom finalu koje će se održati u julu ove godine u Sidneju.

.

„Imagine Cup“ je najveće svetsko studentsko takmičenje u tehnologijama, koje „Microsoft“ organizuje od 2003. godine i koje okuplja više od milion studenata širom sveta. Odgovarajući na temu takmičenja „Zamisli svet u kojem tehnologija rešava najteže probleme“, studenti su nastojali da pomoću tehnologije reše neke od realnih životnih teškoća, kao što su borba protiv opakih bolesti, podizanje kvaliteta obrazovanja, održivost čovekove okoline, smanjenje smrtnosti dece i drugi veliki društveni problemi.

.

– Veoma je važno ohrabriti mlade ljude da svoja kreativna razmišljanja primenjuju u stvarnom svetu i na taj način doprinesu rešavanju problema od vitalnog značaja za čovečanstvo. Naša misija je da podržimo njihovu kreativnost i pomognemo u stvaranju boljeg sveta, kao i da doprinesemo razvoju društva – izjavio je Jugoslav Pirić, generalni direktor kompanije „Micosoft“ u Srbiji.

.

Ove godine, sedam timova akademaca iz Srbije izborilo se za učešće u finalu u nekoj od osam kategorija na „Imagine Cup“: dizajn softvera, razvoj igara, razvoj igara za mobilne telefone, „Windows Azure“ izazov, IT izazov, Windows phone izazov, razvoj metričkih aplikacija, i Kinect Fun izazov.

.

 

Takmičenje je ove godine podržano od strane Ministarstva za omladinu i sport Vlade Republike Srbije, kompanije Telekom Srbija i Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

.

Finale najprestižnije kategorije „Dizajn softvera“ održaće se u više od 70 zemalja sveta, da bi se na finalu koje se održava u julu u Sidneju, odabrali svetski prvaci. Učesnici svetskog finala za ostale kategorije biće odabrani online.

.

Naši studenti su u prethodnih devet godina osvajali nagrade u različitim kategorijama, kako na regionalnim, tako i na svetskim finalima. Prošlogodišnji pobednici domaćeg finala, „4K-join“ sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, predstavili su Srbiju u najboljem svetlu – predstavivši svoj projekat HAUS (Home Automation Utility Service ) koji je ostavio zapažen utisak. Najbolji rezultat do sada ostvaren je 2010. godine, kada je ekipa TFZR sa Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina osvajila titulu vicešampiona sveta u kategoriji „dizajn softvera“.

.

Izvor: EKapijaKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR