Vučić sa predstavnicima hrvatske manjine u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je rekao da je Vučić pružio uveravanja delegaciji Saveza da će Hrvati u Srbiji biti integrisani u svaki segment društva i da se nikako ne smeju osećati ugroženo.


Tomislav Žigmanov je posle razgovora sa predsednikom Srbije rekao novinarima da je Vučić na svaku inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini odgovorio pozitivno.

Upitan šta je konkretno tražio Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Žigmanov je naveo da je pokrenuto nekoliko ključnih inicijativa za probleme sa kojima se suočavaju.

U pitanju su komunalna infrastruktura, kao što je rešenje mosta kraj Sombora, zatim dolazak u posed namene kuće Bana Jelačića, otvaranje lektorata na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i uključivanje predstavnika hrvatske zajednice u proces donošenja odluka, pre svega kada je u pitanju pokrajinska administracija.

Što se tiče rokova koji su određeni, Žigmanov je rekao da oni zavise od inicijative o kojoj je bilo reči, od nekoliko meseci do procesa koji će trajati duže.

Veruje da će jedan deo ovih problema biti rešen pre svega zato što je, kaže, Vučićeva osnovna poruka bila: „Sve što tražite nije preko onoga što je standard i sve će biti rešeno“.

Žigmanov je preneo da će najpre biti rešavan problem dolaska u posed Hrvatskog nacionalnog veća kuće Bana Jelačića.

Sastanak je, kaže, bio veoma plodonosan, Vučić je odredio nosioce svih aktivnosti i rokove, i „poslao nekoliko više nego prihvatiljivih poruka“.

Vučić je, prema Žigmanovu, poručio da se „Hrvati nikako ne smeju osećati ugroženo i da će biti integrisani u sve segmente društva“.

Sledeći sastanak za manje od mesec dana

„Objasnio je i da problemi koji su ranije postojali nisu bili plod namere neke politike, već odsustva komunikacije“, preneo je Žigmanov.

To će se nadoknaditi redovnim susretima, nakon čega će se pratiti ono što je dogovoreno i ići ka novim projektima, dodao je Žigmanov i napomenuo da je sa srpskim predsednikom dogovorio sledeći sastanak za manje od mesec dana.

Upitan zašto do sada nije bilo komunikacije sa predstavnicima srpske vlasti, Žigmanov je rekao da je u pitanju splet različitih okolnosti.

„Većinom ukupnih okolnosti smo postali nevidljivi u tom prostoru, ali sada se to radikalno izmenilo. Mi ćemo konstruktivo i odgovorno postupati i gledati da budemo pozitivni činitelj ne samo kada su u pitanju ovi procesi već ukupni hrvatsko – srpski odnosi jer želimo da budemo pouzdan partner“, naglasio je Žigmanov.

On je dodao da postoji poziv da se vidi kako se mogu uključiti predstavnici hrvatske zajednice u proces donošenja odluka i da se razmotriti koji su to segmenti vlasti gde bi predstavnici hrvatske zajednice trebalo da budu uključeni, sa kojim pozicijama i na koji način.

Predsednik Srbije se sastao i sa predstavnicima hrvatskih udruženja nestalih lica.

Sastanci se realizuju nedelju dana nakon što je predsednik Vučić bio u poseti Hrvatskoj na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

 

TanjugKOMENTARI

 1. Mate kaže:

  konačno!

 2. Mister No kaže:

  Šta li je obećano zauzvrat ? Ne tako davno hrvatska manjina se nije ni spominjala kad se govorilo o manjinama. Podrška DSHV-a SNS-u na izborima se pidrazumeva,verujem. Patriote biznismeni.

 3. bisztos kaže:

  Najgore iz svega ovog je što je ovim nayebo Mirko Bajić.

 4. Croat kaže:

  Bisztos sam da ce Bajic uvek naci neku funkciju, takva mu loza!

 5. ludak kaže:

  Znaci bunjevci opet pusteni niz vodu. Bas si me razocarao Vucicu, izgleda da ti je Kolinda malo zapretila da neces tako brzo u EU. Kukavice mala

 6. Samo istina kaže:

  Croat-Nemjte se ujaci -janicari rano radovati.Nas ni naredba iz 1945.godine nije ubila,pa nece ni ovo glumljenje odnosa tkz.Rvata i Srba.Rvati su u Zemunu,Novom Sadu,Beogradu,Sremu.Tu u Subotici zive Bunjevci,nesrecnici jedni.

 7. djuka kaže:

  Tome=Mirko

 8. Shok Bunjaku kaže:

  @ Samo istina

  Oprostite, a zbog cega su sada Bunjevci nesrecnici jedni?

 9. Megille kaže:

  ,Vaskrsao’ u Srbiji ‘hrvatski Pupovac ‘ koji ne želi raditi u prozvodnji već samo u politici na svim nivoima vlasti, Traži privilegije da bez izbora dobije zastupnička mesta ,jer kada bi išao na izbore ne bi prešao izborni prag. Ali niko ne govori o ostalim manjinama u Srbiji da li će i oni imati ovakve privilegije u odnosu na ovog ‘ turbohrvata’ ili će biti diskriminirani…? No kod predstojećih izbora Vučić od nekoliko desetine njihovih ‘hrvatski uhljeba’ puno koristi neće imati.

 10. Mister No kaže:

  Joso (gazda lokalne kafane ),opašće Ti prodaja rakije zbog mirenja Srba i Hrvata. Znam ustaše i četnike koji se 5 puta posvađaju i pomire za kafanskim stolom ,u toku litre rakije. Utvrđivanje bitnih povijesnih pardon istorijskih činjenica zahteva logistiku. Spremte se spremte,ako niste za dom spremni. Bog,pomoz Bog !:)

 11. u inat svima kaže:

  Ma nema mira izmedju Srba i croata ………… ovo je igranka bez kraja!!!Kako moz biti mira izmedju onih, koji su izdali zakletvu vernosti bratstvu i jedinstvu!!Noz Srbosek se ne moze zaboraviti!!…… (aaaa inace Megille je u pravu za gore nevedeno))

 12. ludak kaže:

  Moze Vucic da se udvara Hrvatima ili Bunjevcima koliko hoce…nijedan od ova dva naroda nikada nece glasati za Vucica tako da mu je uzaludan napor koji cini da se ulizi Hrvatima ili Bunjevcima. Jednostavno, za radikalsko govno se ne glasa

 13. Bradati Anonimus kaže:

  Voleo bih da si u pravu ali rezultati izbora u Subotici su pokazali suprotno.
  Plus što Mađari koji glasaju za SVM posredno podržavaju Vučića.

 14. bisztos kaže:

  Hrvati i Bunjevci nisu dva naroda,nego jedan,ali politički podeljen srpskim ideološkim manipulacijama i zato takav problem ne postoji nigde gde Bunjevci žive osim u Srbiji.

 15. Samo istina kaže:

  Bisztos-komedijo neuka.Bunjevci i Hrvati du dva nsroda.Bar 70% Hrvata su Srbi.U Madarskoj Bunjevci zive vise vekova.Da nije polticke ucene hrvatske drzave,Bunjevci bi davno bili oriznati kao manjina jer isounjavaju sve uslove.Madarska je pre Bunjevce priznala kroz popise gde Hrvata,naravno i nema.Sebe lazu tkz.Hrvati,majke i dide ih se stide i sramote.Ti divani o madarina ako znas.Bunjevci opstali pored madarizacije i kroatizacije od komunjara.

 16. Aka kaže:

  Molim vas Istino da promjenite ime u „samo Laz „i da ne laprdate bez veze!

 17. Mister No kaže:

  Mađarski Bunjevci su veliki fanovi Marka Perkovića Tomsona,s obzirom da ih je nekoliko hiljada prisustvovalo njegovom koncertu održanom u Mađarskoj.
  Goran Bregović je izvukao nekoliko stihova iz hrvatske himne Lijepa naša i srpske pesme Tamo daleko spojivši ih u jednu pesmu, po meni solidnu. Pesma se nalazi na zadnjem albumu Belog Dugmeta. It’s only rock and roll but I like it.

 18. Nikola kaže:

  Jbt,gledam i ne vjerujem! Toliko gluposti i laži izreći u nekoliko postova ovdje,da čovjek ne povjeruje.Vi pojma nemate ni ko su ni što su Bunjevci iliti Dalmatini ,kako ih se još nazivalo sve tamo do 1860.-tih……lupeta se i laprda za Oskara!

 19. Karlo kaže:

  Bunjevci su Hrvati, kao što su to i Srijemci, Branjci ili Ličani. Najpoznatiji Bunjevac je bio Ante Pavelić. Želja srpskih državotvoraca da smanje uticaj hrvatskog naroda je proizvela manipulaciju i cepanje istog na dva dela te davanje statusa nacionalne manjine Bunjevcima. Mirko Bajić i ostala politikantsko-debeovska ekipa će samo još više profitirati iz ovog stanja, jer će sada moći još više manipulirati pravima i novcem uz pomoć srpskih nacionalista.

 20. u inat svima kaže:

  @..karlo .. Ne mesaj Licane u te vase plemenske razmirice !!

 21. Nikola kaže:

  @u inat svima…Evo vidiš koliko pojma nemaš….Bunjevci i dan danas žive u Lici.Obrazuj se malo,ispadaš ne pismen ovako,da ne kažem neku grublju riječ…

 22. u inat svima kaže:

  ..@.Nikola ..Pa sta ako bunjevci zive u lici ?? Oni su bunjevci .. sa mestom boravka/stanovanja u Lici!! .. ……………………….capisi “ obrazovani“Po toj tvoj logici“ Srbi koji zive u Vojvodini su …………………vojvodjani a ne srbi koji zive u Vojvodini ili backoj sve jedno…. “obrazovani!!Sa obzirom na “obzir“ tvoje “obrazovanje“ potice sa stangle ispred Pelivana na onom placu !!Lansky ga je par puta spominjao u svojim clancima!Nidzo trutino “obrazovana“!!

 23. Nikola kaže:

  Hahaha,očit si primjer da nije bolest sve što boli,lajavče ne obrazovani!

 24. u inat svima kaže:

  .@nikola/karlo…Mislim ( sa obzirom na tvoj nivo obrazovanja i poznavanja teme ) da te ipak otac “Dojio“ a ne mater… ha .. ha.. ha..!!

OSTAVITE KOMENTAR