Vulin: Problem se može rašiti za pola sata

Bez obzira na sve ja kažem da je Srbija uzor za region, jer ne gradi zidove, nego prihvatilišta, istakao je nakon obilaska Prihvatnog centra u Subotici ambasador SAD-a Kajl Skot. Prihvatni centar su obišli i ambasadorka SAD-a u Budimpešti Kolin Bel i ministar za rad Aleksandar Vulin. Skot imak zamera što se ne rešava problem sa migrantima u improvizovanim kampovima.

migra

“Imao sam priliku da danas posetim granicu na Horgošu, sa srpske i mađarske strane. Bila je tamo i ambasadorka iz Budimpešte i mogu da Vam kažem da mi srce puca kada vidim ove ljude. Oni traže da idu dalje ali žive u uslovima koji su sramota i za Mađarsku, ali i Srbiju. Ja sam njima predložio da dođu na program da traže azil gde je sigurno, gde mogu da prežive čekajući da idu dalje. Ako je to na Preševu, onda tamo, ali to svakako  treba da bude dogovor između Srbije i Mađarske. Srpska vlada ne sarađuje sa civilnim policijskim organizacijama  koji tuku ljude, nego sa Nvo i međunarodnim organizacijama kako bi pružili pomoć migrantima i to je najvažnije“,kaže ambasador SAD-a Kajl Skot.

Ministar za rad, Aleksandar Vulin  je još jednom ponovio da Srbija svoju politiku kada su u pitanju migranti od početka ne menja i ima human stav prema njima. Pruža im se zdravstvena zaštita, azil i obezbeđuje hrana i odeća.

milimir

„Naravno Srbija ne može sama da se bori sa ovim problemom. Pojačane su granice sa Bugarskom i Makedonijom kako se ne bi desila situacija kao na granici sa Mađarskom. Srbija će da obezbedi smeštajne kapacitete migrantima i izbeglicama kojima je to potrebno,ali ne može da preuzme odgovornost i politiku drugih vlada. Srbija ne može da preuzme odgovornost ukoliko Mađarska vlada zatvara svoje granice ili to radi Hrvatska. Srbija ne može da preuzme odgovornost ukoliko druge zemlje EU dopuštaju nekontrolisano kretanje migranata, pod uslovom da napušte njihovu teritoriju. Srbija se tako ne ponaša, a svi koji zatraže azil na našem prostoru imaju tu mogućnost. Ova kriza se rešava u roku od pola sata, dovoljno je da Mađarska kaže da zahteve za ulazak u Mađarsku neće primati na granici nego u određenom prihvatnom centru“, objasnio je ministar za rad Aleksandar Vulin.

Broj migranata koji štrajkuju glađu kod Horgoša svakim danom se smanjuje. Trenutno oko 70 migrata iz Avganistana, Pakistana i Iraka štrajkuje glađui nalaže se u lošem zdravstenom stanju. Ne žele da odu u Prihvatni centar niti improvizovani kamp kod Horgoša. Svakodnevno ih posećuju predstavnici različitih organizacija, ministri, ambasadori, ali bez uspeha jer Mađarska vlada je odlučna da ne otvori kapiju.

Već četiri dana pod otvorenim nebom izbeglice i migranti štrajkuju građu. Rohol Amin Afridi, kaže  kaže da za sada mu me treba lekarska pomoć.

„Fizički sam jak. Ne jedem, pod otvorenim nebom sam, nekad se vreme menja, pritisak mi je slab. Mi nismo ekonomski migranti i meni takve izjave  liče na rasizam,jer nas osuđuju, a da ne znaju ništa o nama .Imao sam ispunjen život. Zbog čega sam došao ovde?. Zbog čega sam spreman da izgubim ljudsko dostojanstvo, budem prebijan od strane Iranske i Bugarske policije?. Zašto?. Veoma je bolno kad neko tako nešto kaže, povređuje nas. Ako ne možete da nam pomognete barem nemojte da nas „označite“, kaže Rohol Amin Afridi.KOMENTARI

 1. Kontra kaže:

  BRAVO Vulin ! Spakuj ih u autobuse pa u Beograd, u skupstinu ih lepo raspodelite…nije bas pola sata ali moze zapola dana…

 2. bac vranje kaže:

  Tama da sad kad su prosli izbori da im podelite vise sendvica koji su vam od botova preostali 😀

 3. amacak kaže:

  licemerje na sve strane.

  ne mogu da ubacim sliku ali koga zanima može za 15 sekundi da izgugla slike zida na granici meksika i usa. ambasador usa traži slobodno kretanje po evropi što njegova zemlja ne dozvoljava. vulin takođe zamera drugima ono što sam radi, dozvoljava kretanje migrantima pod uslovom da napuste srbiju i zatvara granice kada se izlazni ventili zatvore.

  odavno je jasno da će doći trenutak kada će nekotrolisani priliv svetskog lumpenproleterijata morati sprečiti ali su zato oni koji su to prvi uradili proglašeni fašistima. političke elite na takozvanom zapadu i priključenim vazalima idu ka potpunom gubljenju legitimiteta. oni koji će doći posle njih biće mnogo gori.

OSTAVITE KOMENTAR