Za  izgradnju Zelene fontane – 43 miliona dinara za prvu fazu

Većinom glasova, odbornici su usvojili Odluku o budžetu Grada za 2019. godinu. I dok iz vladajuće koalicije poručuju da je ovo najveći budžet do sada, koji za kapitalne projekte izdvaja čak četvrtinu sredstava, iz dela opozije kažu da je predimenzioniran.

Sa 42 glasa za, 11 protiv i ni jednim uzdržanim, odbornici Skupštine grada usvojili su budžet Grada za 2019. godinu, koji je planiran u obimu od sedam milijardi 980 miliona dinara. Gradonačelnik Subotice, Bogdan Laban, budžet ocenjuje kao razvojni – čak je 25 odsto predviđeno za investicije, dok je ranijih godina to bilo na nivou od svega nekoliko procenata. A mesta u gradskoj kasi naći će se za brojne, kapitalne projekte.

U budžetu se našlo prostora i za  izgradnju Zelene fontane – 43 miliona dinara za prvu fazu.

Za odborničku grupu Saveza vojvođanskih Mađara, do sada najveći budžet po obimu je za svaku pohvalu, posebno projekti koji su planirani u narednoj godini.

Odbornici opozicionog Pokreta građanske Subotice budžet drugačije vide – kažu da, iako je najveći u poslednjih nekoliko godina, planiran je nerealno.

Osim o budžetu, odbornici su na poslednjem zasedanju u ovoj godini odlučivali i o Generalnom urbanističkom planu Subotica-Palić do 2030. godine, o lokalnim komunalnim taksama, mreži dečjih vrtića, a na mesto direktora Doma zdravlja imenovana je dosadašnja v.d. direktora, Ivanka Beoković.

TV SuboticaKOMENTARI

 1. gligorije kaže:

  balane…. ukarkulisao si sve investicije u to?

 2. stormwatch kaže:

  Blizu su novi parlamentarni izbori…obecanja o obnovi, izgradnji i slicne lazhi bice ulozene u izbore…..

 3. Lud Zbunjen I Ne Moralan kaže:

  Milioni ovo milioni ono. A cekaj cekaj smanjili ste penzije jer se navodno nema para ne ?? Odakle sad svi ti silni milioni a mi i dalje na rubu siromastva,odgovor neko ??

 4. ffilozoff kaže:

  Ovaj sve radi po fazama,a ni jedan projekat jos nije zavrsen!!! Sad ce i zelenu fontanu po fazama…. Javno se zna da ni za Y krak nema novca,i za ostale takozvane faze radova raznih,kako nazivaju-investicija!!! Pitanje-Sta je zavrseno za 6 god. vladavine ove vlasti-pa nista!!!

 5. ffilozoff kaže:

  P.S. pa ni rupe na putevima ne znaju pokrpat,odma se pojavi nova rupa….rupa je u losoj organizaciji vodjenja ovog grada,iz kojeg svi beze!!! Sad kad su se vracali za praznike NASI SUBOTICANI,ne mogu prepoznati svoj nekad lep i cist grad!!! To je ARGUMENT,koji svi vide i osete!!!

 6. Mare kaže:

  Budzet nikad veci, a gradjani nikad siromasniji!

 7. Dva u jedan kaže:

  Zar je moguće da će da obnavljaju to ruglo, taj „čir“ nasred trga?! Skidajte to i napravite fontanu u parteru za koju već postoji nacrt!

 8. Jene kaže:

  Jeftina šminka bez razvoja.Grad koji umire verujući da će usluge i manufaktura robova iz MB da ga razviju.Glupost korumpiranih d…lizaca bez grama mozga.Ovde vide sebe u ugradnji,vidimo efekte a čitamo izveštaje iz maticne kancelarije rodjenih i umrlih.Sve jasno.

 9. Megille kaže:

  @ Jene : Manufaktura iz MB ,nije tu da razvija Suboticu. Njihovi ‘robovi’ rade isključivo za strane interese. Domaći štromani su ih izručili stranom kapitalu a za ‘nagradu’ su dobili uhljebljeno ‘ rukovodeće’ radno mesto. Razvoj grada ? Ovima koji su poslati po zadatku ne pada ni na pamet da razvijaju grad -naprotiv cilj je uništit sve u gradu što podseća na stara istorijska vremena . Nije to novo tako je to bilo i za vreme komunizma pa i prije toga. Treba samo da se setimo ogromnog otpora protiv revitalizacije gradskog jezgra za vreme gradonačelnika Đerđ Sorada zato što je za vreme njgovih mandata gradskom jezgru vračen je sjaj nekadašnje Habsburške monarchije. Današnji dotepenci svih nacija i vera ne osečaju se dobro u ovom gradu pa nastoje sve više od tih starih kapitalnih objekata porušiti. Napoznatiji primer je zgrada Pozorišta koji je ne samo simbol Subotice već je i najpoznatija maskota ovog starog panonskog grada.
  Još nedavno jedan gradonačelnik videvši kako je pozorišna zgrad porušena ,pobedonosno je izjavio : ‘ E da sam znao da ćemo posle rušenja doboti ovakav lep i velik trg trebali smo i te korintske stubove porušiti ‘, Ali koga briga da se grad razvija u ‘smeru’ Engelsove ulice gde se postavjalju nekekve statue bez istorijske analiza ,pa kasnije ispada da je dotična osoba je ustvari stari Hrvatski kralj koji je vladao na ovim krajevima…Ili razne vinarije ,konaci, kurije izgrađene od starih cigala porušenih istorijskih objekata centra grada Subotice- Ne razmišljalju oni o razvoju. A kako bi i razmišljali kad im reć razvoj ni u malom mozgu nema…

 10. M kaže:

  Zelena fontana je simbol grada i odrastanja mnogih generacija, a ne čir…

 11. Istina... kaže:

  @Jene, @Megille

  Pre nekoliko godina reče mi jedan od partijskih „genijalaca“, zanatlija sa lažnom diplomom nekog fakulteta, za sve što sam mojim talentom, znanjem, radom i kapitalom stvorio (dok su oni trošli „narodno“), čime sam se ozbiljno Antisistemu zamerio, sledeće: „To bi da ispravljaš krive Drine“. Rekoh mu da ne znam ko je krivlji, ja ili njegove neznalice, nestručnjaci, neradnici i poslušnici sa lažnim diplomama, katastrofalnim višedecenijskim rezultatima, štetom i gubicima, destruktivnom matricom delovanja i stvarnom podebelom istorijom „ispravnosti“. Na to mi reče: „Dođi u našu stranku“. Nedugo potom otiđoh napolje, on je i dalje „u sedlu“. Do proleća, kada sledi zamena Kalifa Kalifom.

  Pozdrav iz daleka, gde nema Antisistema i stotine hiljada njegovih vojnika i onih koji ih biraju, plaćaju i održavaju na pozicijama. Sunce tuđeg neba, ipak, bolje greje.

 12. gligorije kaže:

  istina
  samo nek te grije…

 13. Taca kaže:

  13 miliona za „fazu“, ostalo nekom u džep

 14. Istina... kaže:

  @gligorije

  Hvala!

 15. gligorije kaže:

  istina
  uvik.

 16. Dva u jedan kaže:

  @M – „Čir“ je zato što je iznikla na sred trga i u kojem god pravcu da kreneš, moraš da je zaobilaziš, onako bez veze uzdignutu. Što se „simbola mnogih generacija tiče“, pa baš i nije tako antička, ima nas koji pamtimo Suboticu bez nje, a pamtimo recimo i fontanu kod „Jadrana“, pa niko ne kuka za njom! Možeš misliti „tradicije“. Jedna parterna fontana da bude oko koje može normalno da se sedi u hladovini drveća, da se isključi ako se održava neka manifestacija, koncert ili slično i time dobije prostor, a i ne mora zimi da se pokriva „najlon-čergom“ kao Plava fontana ili slamom kao što je bila Zelena. Još samo je trebalo vezati konje za nju da hasaju, a „konji“ su i razvalili popločanje sa skejtbordima, loš materijal inače, kao što i „žolnai keramika“ nije za taj posao da se od nje pravi fontana (zbog mraza, vlage, oštećenja udarcima itd.)

 17. Istina... kaže:

  Gligorije je besan jer posle svih na moj račun upućenih uvreda, psovki i kleveta smatram da je zastrašujuće da od mene traži da mu nađem dobar posao.

 18. gligorije kaže:

  istina
  ma covce, kako besan? sretan sam jer nisi ovde…
  a da te obavestim, pomesao si komentare na vesti. ovaj tvoj komentar treba da se odnosi na drugu vest…al jbg tebi ne smeta Ti ga napises i ovde. kanda si pomesao loñcice… smesan si skroz.

 19. marco kaže:

  Jos jedan hotel u CG…

 20. Dva u jedan kaže:

  Ko se još seća fontane kod „Jadrana“?

 21. Megille kaže:

  @ Dva u jedan. Sve te fontane su plagijati koji se ne uklapaju u arhitektonsko oblikovanje centra grada Subotice. Jedan je izgledom gori od rugoga . Jasno je da te fontane nemaju ama ništa sa ‘žolnai’ stilom i kvalitetom niti su izrađene od kvalitetne gline i oksidnih farbi. Žolnai manifaktura ne postoji od tog momenta kada je vlasaniku fabrika nacionalizovana nakon II svetskog rata. Novi vlasti sa komunistima na čelu su sve uspeli uništiti pa tako i ovu manufakturu .
  Jedina fontana koja se uklapa u stil ovog grada je ona koja se nalazi u velikom parku na Paliću sa ‘zlatnim ribicama’-inače te i slične fontane su i danas aktivne u nekim gradovima bivše Austrougarske ili Austrijske monarhije.( najpoznatiji su u Salcburgu , Lincu ,Gracu ,Beču , dok Zagreb je uspeo sačuvati te svoje izvorne fontane iz Habsburških vremena ,čak i izgraditi nove u tom stilu )
  Ne treba za izgradnju pameti ići u fabriku Žolnai. Nejjednostavnije je preslikati još postojeću fontanu na Paliću ,dimenzije prilagoditi arhitektonskoj sredini ,izraditi pošumljeni-zeleni pojas oko fontane ,postaviti stilski izrađene klupe i ostalu prateću opremu i uspeh će biti zagarantovan. Cena izrade ? Lako je analizom uraditi i neće koštati ‘teških miliona’ …poput onih takozvanih uvoznih.

 22. Istina... kaže:

  @Megille

  Sećam se kako Vas u par navrata izvređaše na ovom portalu po osnovu „neznanja“. Iskreno se nadam da talenat, stručnost i stečeno iskustvo ne trošite u Subaci. Novoj Atlantidi nema pomoći.

 23. Dva u jedan kaže:

  @Megille, slažem se, bilo šta drugo osim ovo ponovo praviti isto, i da zadovolji uslov prohodnosti trga. Naravno, i da ne bude kao na ovoj „staroj“ Zelenoj fontani da možeš da sediš pored nje na užarenom suncu bez hlada samo tako da joj okreneš leđa i da čekaš kada će da te isprska.

 24. Tri novcica u fontani kaže:

  @ Dva u jedan
  Ja se secam te fontane i secam se da je bila po ukusu i modi tadasnjeg vremena. Za svoje vreme je bila potpuno OK. Pogotovu zbog toga jer mi koji pamtimo ta vremena, znamo da se zgradi Jadrana nije moglo prici od blata i kaljuza posle svake kise. Ne mora svaka fontana da bude kopija fontane di Trevi. Malo manje grandomanije i malo vise skromnosti sasvim lepo pristaje gradovima kalibra Subotice.

 25. Dva u jedan kaže:

  @Tri novčića u fontani, tačno, svaka fontana je na neki način simbol svog vremena po njegovoj modi i ukusu, ako je urađena kvalitetno i promišljeno da traje i kao materijal i kao estetski doživljaj. Nažalost, fontana kod „Jadrana“, koje se sećamo, trajala je kratko jer je bila loše napravljena a što se drugog kriterijuma tiče, po sećanju i po slici mogla bi da bude trajan sadržaj u tom prostoru. Što se za Zelenu fontanu ne može reći – prvo, jer je, takođe, nekvalitetno napravljena, ali drugo, ona je prostorni promašaj, „kost u grlu“ pešačke zone, nefunkcionalna za zadržavanje, osim za fotografisanje za mature i svadbe, i za posmatranje iz daljine. Zatim, nikada nije izvedena do kraja onako kako je bilo predviđeno, (svetla, muzika itd.), onda nema mogućnost postavljanja zelenila koje bi davalo hlad onima koji hoće pored nje da provode vreme, a osim toga nije rešena zimska zaštita od mraza. Vodovodne cevi, koje su sada šuplje kao sito, ugrađene su U TELO FONTANE, tako da se ne mogu izmeniti a da se ona ne uništi, pa kada već MORA DA SE UKLONI onda treba napraviti na njenom mestu NEŠTO PAMETNIJE! Plakati kako je ona „simbol grada i odrastanja mnogih generacija“ je glupo, pored toliko istinskih simbola grada koji su uništeni ili devastirani, računajući i Pozorište koje je pretvoreno sa svojim novim delom u ruglo nastalo usled bunila ili loše probave tzv. „arhitekte“ koji je to s..nje „projektovao“.

 26. Megille kaže:

  @ Istina… , @ Dva u jedan : Hvala Vam na konstruktivnoj saradnj i u tom duhu želim uspešnu u sretnu Novu 2019 Godinu. Uspešnu i sretnu Novu 2019 Godinu želim i ostalim svim učesnicima na ovom forumu ,i onima koji su me omalovažavali ,ponižavali vređali. U svojim diskusijama hteo sam koristiti jedino : Istinu i samo Istinu…Hvala administratoru.

 27. Istina... kaže:

  @Megille

  Hvala, takođe i Vama sve najbolje u Novoj ali i svim narednim godinama.

 28. Zax kaže:

  @Megille
  Postovani gospodine nisu mi poznate Vase strucne reference glede ocenjivanja arhitektonske,umetnicke i estetske vrednosti fontane(i fontana) u Subotici ali je ocigledno da ocene dajete „iznebuha“ i olako,vrlo povrsno i uopsteno.Osim Vase funkcionalne nepismenosti i brojnih stilskih i gramatickih gresaka u Vasim komentarima koje su evidentne ne postoji bas nijedna fakticka cinjenica ili podatak iznet sa Vase strane kojim bi potkrepili svoje tvrdnje.A tvrdite mnogo toga,recimo da su sve fontane u gradu plagijat sto je sasvim paradoksalno.Mi ovde pricamo o Subotici,gradu gde je najstarija podignuta zgrada stara tek par stotina godina a ne o Parizu,Barseloni ili Rimu,ovde bi se svaka zgrada,spomenik ili gradjevina tom logikom mogla proglasiti plagijatom jer to,iz takvog diskursa posmatrano i jeste.Zelena fontana se gotovo idealno uklapa u estetsko umetnicki eklekticizam Subotickog uzeg gradskog jezgra daleko bolje od prilicnog broja drugih objekata i zgrada.Izradjena od Zolnai keramike izvanredno se,kako estetski tako i umetnicki,uklapa u gradsko jezgro uz detalje Gradske kuce i okolnih objekata.Po pitanju kvaliteta upotrebljenih materijala za izradu fontane ste,nazalost,u pravu.Medjutim to i dalje ne znaci da se ova fontana treba otpisati a priori kao bezvredna kopija i kic,narocito ako je vec tu gde jeste u stanju u kakvom jeste.U razgovoru sa jednim od trenutno najvecih zivih strucnjaka za period secesije sa prostora tzv. Mitteleurope,gospodinom Djerdjem M. iz Budimpeste,zajednicki smo zakljucili kako je upravo tzv. plava fontana estetski,umetnicki i finansijski promasaj u odnosu na zelenu i kako je taj novac,svakako,daleko svrsishodnije mogao i trebao da se upotrebi za temeljnu rekonstrukciju upravo zelene fontane koja se i arhitektonski i umetnicki,pa ako hocete i prostorno,mnogo uspesnije uklapa u ambijent uzeg centra Subotice.
  Ne bih ovom prilikom ulazio u politicke implikacije i pozadinu inicijative i plana za obnovu zelene fontane ali,uprkos svemu,smatram da je obnova iste izuzetno dobra vest za sve nas i da bi njena demontaza i unistenje bio izuzetno neprimeren potez,gotovo u rangu rusenja pozorista.Ukoliko sanacija fontane bude uradjena strucno i relativno brzo gradsko jezgro i trg ce ponovo oziveti i mozda zasijati svojim starim sjajem.

 29. stormwatch kaže:

  Ovom prilikom ipak da jos jednom napisem cestitke, ali sad malo izmenjene. Cestitam redakciji ovog portala jer je na velika vrata i u 2018 godini antisemitizam, nacionalizam, klerofashizam, spiskovi, pretnje ubistvima, nacizam, neonacizam i poltronstvo bilo na visini zadatka. Cestitam na svim mojim zabranjenim porukama, pri tom ste mi jos jednu godinu zaredom dokazali da vi sporite postojanje odredjenih manjina u Subotici, ali sa druge strane da odobravate antisemitizam i nacizam a i volite prozivke, moji sms-ovi, emailovi i direktni pozivi gospodinu masteru nisu odgovoreni…pitam se zasto?

  Sretna Nova 2019 godina svim ljudima dobre volje i iskrenog srca.

 30. Lajčo kaže:

  Mi se ovde raspravljamo a niko ne kaže šta planira gradska vlada. Da li istu kao pre ili drugačiju fontanu, to je tajna.
  Slažem se da bude ista kao pre ali ne od istog materijala. Ako to znači još jedan najlonski šator pola godine u centru grada onda hvala.

OSTAVITE KOMENTAR