Za neopravdane časove – društveno koristan rad u Gerontološkom

Direktori Gerontološkog centra i Politehničke škole u Subotici potpisali su ugovor o poslovno- tehničkoj saradnji. Na osnovu tog dokumenta, učenici kojima je zbog velikog broja neopravdanih izostanaka sa nastave izrečena vaspitno-popravna mera, ubuduće će u Gerontološkom centru obavljati društveno koristan rad tako što će pomagati starijim sugrađanima među kojima je mnogo onih koji su teško pokretni.

Učenici Politehničke škole iz Subotice ubuduće će često odlaziti u – Gerontološki centar. Razlog je uspostavljanje međugeneracijske solidarnosti mladih sa osobama u „trećem životnom dobu“, ali i to što će đaci kojima su izrečene vaspitno-popravne mere obavljati društveno –koristan rad tako što će raditi manje poslove umesto starijih sugrađana. Ugovor o tome potpisali su direktor Politehničke škole Iso Planić i direktor Gerontološkog centra Nenad Ivanišević

„Veoma često mladost ne razume starost. Moram da kažem da, uglavnom, ni starost nema poverenja u mladost. Mi hoćemo da pomirimo te dve stvari. Dakle, da mladost razume starost, a da starost ne sumnja u budućnost i u mlade nego da mladi pokažu da se njima može verovati“, kaže dr Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra u Subotici.

„Radili smo na podizanju nivoa svesti o potrebi humanosti, međugeneracijske solidarnosti, pomaganja starijih… Ali smo u prilici i da počnemo sa primenom pravilnika Ministarstva prosvete o društveno korisnom radu i, pre svega u tom cilju i tom smislu, želimo da započnemo saradnju koja će dovesti do primene ovih mera“, kaže Iso Planić, direktor Politehničke škole u Subotici.

Penzioneri koji su smešteni u Gerontološkom centru raduju se posetama učenika Politehničke škole.

“ Želim da odu u prodavnicu i da mi kupe sve što mi je potrebno jer ja to ne mogu. Invalid sam i ne mogu da odem nigde sama“, kaže Janja Bačlija, stanarka Gerontološkog centra.

„Volela bih da mogu nekoga mladog da pošaljem da mi kupi voće. Ovde dobijamo novine i sve mi odgovara. Čisto nam je, uredno, imamo lepe obroke“, kaže Katica Kovač, stanarka Gerontološkog centra.

„Poslala bih đaka da meni kupi cigarete, a sebi čokoladicu. I ispričali bismo se. Mladost osvežava, a iskustvo savetuje. Imali bismo o čemu da razgovaramo“, kaže Jelisaveta Gulka (90), stanarka Gerontološkog centra.

Prema rečima direktora Politehničke škole Ise Planića, srednjoškolci u Srbiji tokom školske godine, u proseku, neopravdano izostanu sa nastave čak mesec dana. Takvim đacima smanjuje se ocena iz vladanja i izriče vaspitno-popravna mera društveno korisnog rada, a ova škola je odabrala da ona bude sprovedena u vidu pomoći najstarijim sugrađanima. Njeno sprovođenje obavljaće su uz saglasnost roditelja kojima, u suprotnom, preti izricanje novčane kazne od strane sudije za prekršaje.

 

RTVKOMENTARI

 1. S&S kaže:

  Kako se SNS – ovci lako dogovore.

 2. Misericordia kaže:

  Da li je pohadjanje srednje skole zakonom propisano i obavezujuce? Ako jeste onda se te ucenike mora po sili zakona hapsiti i strazarno u pratnji policije dovesti na nastavu kojoj su zakonom obavezni da prisustvuju . Ukoliko srednja skola nije zakonom obavezna i nije zakonom propisano njeno pohadjanje, onda mozete svi zajedno sa da im pljunete pod prozor i da im saopstite – Ukoliko vas nastava u nasoj skoli ne zanima i smatrate je za nepotrebnu i dosadnu, izvolite u sekretarijat po ispisnicu a nase lepe i dobre zelje ce vas pratiti na putu u vasu buducnost.
  Radi opste informacije: Starim bolesnim i nemocnim clanovima drustva ne pomazemo po kazni odnosno da bi iskupili nekakve navodne grehe, niti starijoj osobi u javnom prevozu ne ustupamo mesto samo za to jer smo kaznjeni. Pomagati starima i nemocnima je deo naseg vaspitanja i nase kulture. (ili mozda i nije)

 3. Megille kaže:

  @ S&S : Nenad Ivanišević je iz SNS-a ? Kako je to bre moguće ? Nebi on bio tamo direktor da nije bio u DS stranku…Propenio kabanicu ???

 4. Istina kaže:

  Onima koji zbog odluke da ne žele da im Antisistem ispira mozak izostaju sa indoktrinacije isti će izreći kaznu nazvanu „Društveno koristan rad“ – angažovanje radne snage za koju uposleni neće dobiti nikakvu materijalnu nadoknadu. Kako je to „genijalno“! Tako nešto ne mogu da smisle lažni doktori raznih nauka , ali mogu da du*euvlakački sprovedu.

 5. Sukra kaže:

  Ova nesuvisla Ivaniševićeva izjava me neodoljivo podseca na čuvenu repliku iz Smogovaca: „Oni su mali ali su veliki. Odnosno, hoću reći, nisu više mali ali su dosta veliki da ne budu mali, razumete šta hoću da kažem?

 6. Raskrinkavanje Istine kaže:

  Istina je njemu ime,
  Romkinja je njemu slika,
  Počujte sad ove rime:
  Upoznajte ovog lika.

  Komentar za komentarom,
  Svaki je na istu notu,
  Jedan susret sa lekarom,
  To mu treba u životu.

  Šizoidne tendencije,
  Optužbe kod svake vesti,
  Svugde vidi agencije,
  Anti-sistem, i krah svesti.

  Dva-tri bota njega prate:
  Svaki čoban ovce ima.
  Za blejanje, eto plate:
  Šaka suhog bitkoina.

  Svaku vest on pomno prati,
  I ponekad jedva stiže
  Da svoj hobi on isprati,
  Umetnički da se kliže.

  Komentari mržnje puni,
  Njemu sveto nije ništa:
  Ko zna, možda čovek vuče
  Traume iz obdaništa.

  Al’ i za to ima leka:
  Kod bolnice zgrada stara,
  „Salaš“ još iz prošlog veka,
  Nek se stručnjak o njem’ stara.

 7. Indigena lirika kaže:

  @ Raskrinkavanje,
  Odlican 5* (sa zvezdicom)

 8. croat kaže:

  Raskrinkavanje Istine
  Whahahahahhahahah, odlicna pesma , bas sam se slatko nasmejao!!

 9. Svest kaže:

  Ovo nikako nije dobra vest. Oni to nazivaju „drustveno korisnim radom“, a radi se obicnoj kazni za one koji se protive indoktrinaciji. Jedini koji je ovde spoznao o cemu se zaista radi je korisnik @Istina. Preporucio bih svima da se povedete njegovim primerom i da se borite protiv Anti-Sistema i kolektivne nesvesti na sve moguce nacine. Poslusajte @Istinu i ne dozvolite svojoj deci da robijaju u gerontoloskom centru samo zato sto ne zele da budu indoktrinirani.

 10. Spoznaja kaže:

  Ma ste oce ove neokomunjare u novim mantilima. Verujem da ce se korisnik Istina sloziti samnome da je gerontoleski goli otok Subotice. Ja nemam ni dana srednje skole, jer sam tad bio svestan da je to ustanova cija je jedina svrha indoktrinacija, isto kao sto su i bolnica a i kolevka u keru. Ima nas, i necemo da cutimo, boricemo se protiv antisistema. Nas svetionik je istina i Istina. Hvala mu. Kako sam video njegove vatrene govore na ovom portalu odlucio sam i sam da prekinem da cutim. Boricu se protiv antisistema rame uz rame sa covekom koga mnogo postujem, koji je mnogo tipki izlizao samo da bi vama bilo bolje! a vi (agenti) ga pljujete i proglasavate ludim. To su i sa slobom radili, pljuvali ga otpocetka, posle i u njegovom punom sjaju, db ga proglasavala sizofrenikom, i posle smrti ga pljuju. Ali oni koji vide istinu znaju da se prepoznaju medjusobno. Ja bi svakom detetu koje ima neopravdane, a koje i ima opravdane, a pogotovo onom koji je vukovac, nalozio da cita komentare @Istina i shvati kolko je skola tracenje vremena, u sistemu Srbija. Neka podju nasim stopama, stopama koje vode u civilizaciju zvanu Zapad.

 11. stormwatch kaže:

  @Raskrinkavanje Istine

  Fenomenalno….zaboravio si samo dodati da obozava kriminalce, silovatelje, deceubice, brani ih neopisivom ljubavlju….placa svoje botove u parking kartama za beogradske parkinge i dogecoinima…..plus toga je prljavi antisemitista, lazhov i mali shizoidni nazi multinik shovinista.

 12. Istina kaže:

  Agentura ima zadatak da brani nametnuti Antisistem njenih mentora po svaku cenu. Nekada je Istinu spaljivala na lomači, danas je uklanja sofisticiranije – Žutom patkom, Narandžastom revolucijom, Otporom, saobraćajnom i drugom „nezgodom“, hladnim i toplim oružjem… Pre toga pokušava da je eliminiše ismevanjem, dezavuisanjem, diskreditacijom. Zastrašujući je stepen postignute indoktrinisanosti mase antivrednostima koju sprovodi Antisistem. Pozitivni lajkovi komentara sa ekstremno glupom pesmicom, koja o Istini širi laži, dokaz su za to. Jedino još nedostaje da neki „ministar“ sa lažnom diplomom na nju udari svoj potpis X i pečat Antisistema pa da Laž dobije i legitimitet i legalitet. Ili makar predsednik vlade ili države Antisistema. Pa onda, lepo, svi u tri pi*ke materine. U „Naprednost“!

 13. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Ako ti u beogradu pomaze placanje botova parking karticama po prljavim smdrljivim bg parkinzima i dogecoin kojim placas botove….ovde ti ne pomaze…..ahhahahahahaha….loser!

 14. M kaže:

  Mislim da bi nadležni trebali još jednom pročitati Pravilnik o društveno korisnom radu. Skroz su promašili suštinu. Žalim decu koja će biti poslata među starce da budu iskorištena kao besplatna rada snaga. Takođe, žalim i starce jer će ih uznemiravati razmažena derišta koja ne mare nizašta.

OSTAVITE KOMENTAR