Za pesmu i muziku bez ugovora kazna 300.000 dinara

Voditelji, pevači, muzičari i drugi estradni umetnici ne mogu nastupati ni u kafanama a ni na svadbenim veseljima ukoliko nemaju licencu i nisu sklopili ugovor s organizatorom veselja.

To važi za nastupe u kafanama, klubovima i diskotekama, ali i za privatne zabave na kojima umetnici učestvuju, poput svadbenih veselja, slava ili krštenja. Sličan propis važio je kod nas još od letos, odnosno ta materija je bila regulisana Opštim kolektivnih ugovorom između Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i Udruženja poslodavaca Srbije.

Ugovor je istekao nedavno, a prošle sedmice je produžen na još tri godine. Kao i letos, Vlada je sada donela odluku da je deo kolektivnog ugovora obavezjući. To se odnosi na organizatora veselja: on mora s umetnicima zaključiti ugovor. Umetnici s kojima se pravi posao moraju imati licencu. Ugovor o nastupu i licenci za umetnike obavezni su za svaki nastup.

10.000 dinara kazna za gazdu ako muzičari nemaju ugovor

Cilj te saradnje je da se u oblasti estrade smanji siva ekonomija i plate porezi, a i da se umetnici zaštite te dobiju zdravstveno i penziono osiguranje.

Iskustva u toj oblasti imamo makar desetak meseci i raznolika su. Dok u Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika smatraju da su na dobrom putu te da će uz pomoć ugovora i licenci ta oblast biti bolje regulisna, odnosno da koristi već imaju i umetnici i država, u udruženjima estradnih umetnika kažu da tu ima dosta mešetarenja.

Organizatori veselja ne znaju kako da provere sve podatke i da li su papiri koje im umetnici prezentuju pravi i u skladu s propisima i je li licenca odgovarajuća.

________________________________________

Mladoženja pod lupom inspektora

Kada su u pitanju privatna veselja – svadbe, slave ili krštenja – inspektori i poreznici mogu da banu i provere muzičare i druge umetnike koji zabavljaju goste. Ukoliko nema ugovora ili licence, organizatoru veselja može se izreći kazna ista kao kada se radi o diskoteci ili kafani. Sad, kako bi to izgledalo da na svadbi inspektor kažnjava mladoženju, druga je priča. Ali i oni sami mogu da se pobrinu da do toga ne dođe ako sklope ugovor i provere licence. Zato je možda najbolje da kum, sem burmi, čuva i ugovor i potvrde o licenci.

________________________________________

U Savezu samostalnih sindikata estradnih umetnika Srbije kažu da sklapanje ugovora ne bi trebalo da bude problem. Što se tiče licenci, samostalni umetnici kojima udruženja uplaćuju penzioni staž i zdravstveno osiguranje mogu od tog udruženja dobiti potvrdu o licenci. Muzičari i ostali učesnici programa koji nemaju takav status licencu mogu dobiti od reprezentativnih sindikata koji ih zastupaju, tako da provera ne bi trebala da bude problem.

„ Uveli smo plaćeni muzički dan, a izvođači koji učestvuju u programu dobijaju minimalnu dnevnicu od 1.250 dinara“, kaže sekretar  Saveza samostalnih sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije Dragiša Golubović.

Za mesec dana nastupa mora da se isplati minimalna zarada od 25.000 dinara. Naravno, ugovorom se mogu odrediti i veće sume. „Bez obzira na to da li se radi o danu ili mesecu, umetnici s estrade za to vreme imaju uplaćno socijalno osiguranje. Za gazde se tu primenjuju sve poreske obaveze“, veli Golubović.

1.250 dinara najniža dnevnica za muzički nastup

O tome šta se od letos događa na terenu sekretar Udružnja muzičara rok, džez i zabavne muzike Srbije Dragan Mirković kaže:

„Mnogo toga je zbunilo one koji angažuju naše članove. Ugostitelji nas često pitaju da li smeju ili ne smeju nekoga da angažuju. Biće potrebno još vremena da se to uhoda. Mislim da ćemo na prave rezultate još sačekati. Mi smo udruženje koje organizuje nastupe Zdravka Čolića, Bore Đorđevića, Nataše Bekvalac i drugih poznatih umetnika, ali i njihovih manje poznatih kolega, tako da i te kako imamo iskustva u tom poslu.“

Primenu propisa već kontrolišu inspekcijske službe. Kazne nisu male: za gazdu koji angažuje muzičara bez licence to je 10.000 dinara, a zs muzičare koji nastupaju bez ugovora su od 20.000 pa do čak 300.000. Za sada se nije čulo da je neko zvučno ime platilo kaznu.

 

DnevnikKOMENTARI

 1. avet kaže:

  Sad šta to znači, da ja ne mogu da pevam na rođakovoj svadbi, jer nisam profesionalni pevač i nemam licencu?
  Još ćemo morati da se suzdržimo i u kadi za vreme kupanja da slučajno ne zapevamo suviše glasno, jer će inspektori da nas kazne ako čuju naš glas ili nas neko prijavi.
  Eee, koje je ovo parazitsko društvo.

 2. ffilozoff kaže:

  Pitanje-Da li u ovo ulaze i razni zavicajni dani,koji dovode muzicare??? Ili …

 3. ffilozoff kaže:

  He,hehe, pa tako ispadne, da ako malo zapevamo na rostilju-kazna,jer komsija naucio tamburati Azru u mladosti,hehe,he…

 4. u inat svima kaže:

  Zavicajni dani ne ulaze u u ovu pricu ,za INAT i u INAT ..Oooo-Ni-ma.. koji ove(zavicajne dane) dane neee- voooo -leee!!……. tacka!!!Porez ce se i NAMET naplacivati samo onima koji drndaju beges i tamburicu!!Tacka….!!

 5. Nekada Bilo kaže:

  Tužna će to biti muzika za koju plaćaju 1250 din. Nego pitam se da li je već uveden porez za venčanje???

 6. Pjevač kaže:

  Šta je sa bendovima koji sviraju iz hobija po klubovima a imaju svi stalne poslove i sviraju jednom ili dva puta mesečno? Plaćaju im 2000 dinara po glavi, to je taman za amortizaciju ozvučenja koje koriste.

 7. Alan Ford kaže:

  @u inat svima,
  jadni vi Zavičajci! Vama Subotica 360 dana nije zavičaj, pa morate tih nekoliko preostalih dana da nam probijate uši nesnosnom muzikom i dokazujete da je ovo vaš grad, a nije, jer ga ne volite, ne poštujete, briga vas za naše običaje i način života. Sada u gradu o Srbima, koji su još uvek u manjini, sude po vašem bahatom ponašanju i nekulturi. Samo terajte taj čuveni srpski inat, koji nije ništa drugo nego primitivno nadgornjavanje da dokažete nedokazivo: da je ovo grad po vašoj meri. Sada vam je u ime srpskog inata i idejni otac postao Vojvođanin kupovinom kuće u Hrtkovcima. No, sve se vremenom plaća, pa tako i bahaćenje, otimanje i osiono nametanje svojih prevaziđenih civilizacijskih vrednosti.

 8. Tina kaže:

  Pa zbog takvih kao ti Pjevač muzičarima u gradu je pala cena!

 9. Pevačica kaže:

  Zbog takvih koji sviraju iz hobija smanjujete cenu onima koji od toga žive a ne rade po firmama. Dali je to ok? Pjevač?

 10. Anonimni kaže:

  Dobrim muzičarima ne može da padne cena,oni su ti koji pune lokal i niko normalan ne bi rizikovao pad zarade zbog otkazivanja od strane muzičara.E sad na stranu što ugostitelji unajme neke krš izvođače sa jednim sintisajzerom pa se reklamiraju da imaju živu muziku a repertoar 50 loše otpevanih pesama…moja preporuka za Pevačicu – počni da radiš u firmi i sviraj iz hobija ako se plašiš ovakve konkurencije.

 11. u inat svima kaže:

  ..@ za alana forda i njegove pajtose(yermiyu lesa …gervasiusa ..twinkelminkelsona . sir olivera ..grunt fon grunta i ostale)Prvo Subotica je MOJ zavicaj .. a ne samo tvoj/vas. Drugo.. sto je vama nesnosno, drugima je mozda milozvucno ..Trece..volim/volimo ga(grad) isto, ako ne i vise od tebe /vas!!Cetvrto..Uopste nam je vise NEVAZNO kako vi sudite o nama , jer NAS to neee.. dotice!! Sto se ti ce one Magarcine sto je kupio kucu u hrtkovcima on je VAS PLACENI PROVOKATOR!!Sesto .. pogledajte malo popis pa ce te videti koliko smo ( ako se nastavi ovaj trend doseljavanja/iseljavana)jos dugo manjina??Aaa sto se tice vremena i naplacivanja i osionog ponasanja ..okreni malo plocu i pogledaj drugu stranu pa ces videti o cemu se zapravo radi!!Kod se kaze pusti muvu zunzaru na bradu i ona ce ti uci u usta !!!

 12. ffilozoff kaže:

  $ U inat svima-,prvo-,kad pisete komentar,shvatite,da morate imati barem malo inteligencije!!! Ovi vasi komentari,odrazavaju problematicnu,neobrazovanu,neinteligentnu licnost!!! VI niste SUBOTICANIN,i NE poznajete staru damu Evrope!!! I prevedite ono napisano,jer Vam iz komentara bazdi rakija!!!

 13. u inat svima kaže:

  @ ffilozoff..Samo Glup I zlonameran covek ( zar se ne prepoznajte??) ne moze razumeti text gore napisan!!Inace trenutno pijem vino..mislim ovih dana iz vinarije zvonka bogdana!Inace je velika je drskost sebe proglasiti“ffilozoffom“ a lupetati takve nebuloze, koji samo prikriveni i na momente otvoreno ustasko shovinisticki um/bezum, moze da izgovori o osobama druge nacije, u ovom slucaju Srbima..jer oni su u pozadini teme!!(zavicajni dani)Ja i moji preci smo daleko stariji stanovnici grada Subotice i podanici CAREVINE ( bili), pre nego su preci neke budaletine pune kompleksa i mrznje dosli i dotepali se u nasu varos .Sto se rakije tice oooopet imate predrasude . jer ona u malim kolicinama moze sasvim lepo da oraspolozi i opusti dusu svakog umerenog coveka ( ne odnosi se na vas , naravno)

 14. ffilozoff kaže:

  OPET jos gluplji,sovinisticki komentar!!! A ako pijete skupo vino,znaci da ste partijski PACOV,koji je na budzetu!!!

 15. Pjevač kaže:

  Pevačica i Tina, da to je moguće. Mada muzika kojom se ja bavim i na mestima na kojim ja nastupam nikome neće uzeti lebac iz usta veruj mi. To su mali lokali kojima je i to mnogo da daju.
  Takođe, muzika je umetnost(skoro svaka) i po meni, ne treba da bude ograničavana, mada sa druge strane svi koji privređuju treba neki porez da plate… nema jednostavnog rešenja.

 16. Corpus juris kaže:

  Pravila u EU su prosta. Svaki rad se placa, na svaku zaradu se odbija porez i socijalni doprinosi, staz, zdravstvo itd. Rad na crno je zabranjen i kaznjava se, kako za onoga koji zaposljava tako i onoga koji obavlja posao. Muzicarsko ucesce na privatnim svetkovinama je siva zona ekonomije. Ako neko peva recimo na svadbi za svoju dusu ili besplatno, onda nije u pitanju obavljanje posla u vidu zanata i ne podleze poreskim dazbinama. Ako recimo prijatelj pokojnika, pri sahrani odsvira na trubi “ Il silentio“ onda to ne ne podleze nikakvom porezu, niti se radi o radnoj obligaciji. Ukoliko isto to izvede angazovani i placeni trubac, onda je stvar sasvim drugacija i podleze poreskim dazbinama. Za kraj jedno pravno pitanje – Kada aktuelni ministar spoljnih poslova zapeva na diplomatskom prijemu, kako se tretira to pevanje? Da li je to privatno (on tamo nije privatno) ili se radi o komercijalnom pevanju koje podleze oporezivanju. Pokojna SFRJ je bila lisena takvih dilema jer je blo nezamislivo da jedan Koca Popovic ili Marko Nikezic, peva Turcinu „na uvce“.

 17. u inat svima kaže:

  ..@ ffilozoff..Ne pripadam ni jednoj partiji za razliku od vas !!!Vi ste PACOV tipa Maksa Luburica.. !!

 18. Salamander kaže:

  @ u inat svima,
  molim vas ne zagađujte dalje javni prostor svojim prostaklucima. Dovoljno ste nam rekli o sebi i o svojoj vekovnoj ukorenjenosti u blatu. S ovakvim mentalnim sklopom ne bi vam pomoglo ni da ste poreklom iz Palate Windsor.

 19. ffilozoff kaže:

  A VI ste bolesnik,zadojen glupostima!!! Vidi se da ste slabic,. Tacno ste procitani,glupo ZLO od necoveka,ko i Vasi istomisljenici…A Vi tako mislite,da ko drugacije misli,je izdajica,ustasa….taj scenario je davno poznat,a takvi ljudi veeeliko ZLO!!!! A ko Vam je sad Maks Luburic,neko od Vas??? TEMA je bila MUZIKA!!! Ako NE volete muziku,ZAO ste necovek!!!-To je stvaran svet oko mene…(EKV)

 20. u inat svima kaže:

  @salamnder=ffilozoff.. he .. he kako ste prozirni i “sinhronizovani“(13:o8..13:16)Jeste tema bila muzika ..i naplata poreza na izvodjenje iste .. ali pogledajte GORE ko je poceo prvi pricu o zavicajnimm danima Prema tome .. STAKORI u Rupu.. i tamo se razmnozavajte i mrzite!!!!!!Sto se tice spomenutog Maxa..fon luburica ( alijas srbosjeka) paaaa..zar je moguce da TAAAAKO obrazovana licnost to ne zna…… cccccc jadan vi !!

 21. Samo istina kaže:

  ffilozoff-Boze koliko si ti veliki sovinista!Maks Luburic je tvoj ustaski koljac.Da je zemlja u malo normalna i da drzi do dostojanstva,ti bi davno bio u zatvoru Ja licno sam rodeni Suboticanin.Nekada su Bunjevci sa Srbima i drugim Slovenima bili vecina u ovom gradu.Istorija se menjala.Samo Hrvata nije bilo.Takvi kao ti nikada nisu bili tolerantni,zbog takvih tolerancija je umrla u Subotici.Ukucaj Luburica,tvoga brata,za koga nisi cuo?

 22. Subotica uber alles kaže:

  @ Samo istina, ko je vas učio istoriji? Koji „drugi Sloveni“? Uostalom u istoriji se jedino računa ko je ostavio traga za sobom, pa mozgajte i računajte. Boranija poput vas je ionako uvek korištena samo za topovsko meso, ako ne verujete čitajte najvećeg austrougarskog srpskog pisca Miloša Crnjanskog.

 23. Ledenjak kaže:

  Bitno je da noćni klubovi kod nas trešete do pet izjutra ,a radno vreme im do četiri I niko ih ne kontroliše, jer nema više gospode iz komunalne koja to može da proveri dok policija kaže da nije nadležna Mada i da dođu ,šta im mogu ,oni su donatori raznih udruženja u gradu po nalogu vladajuće klike i to je to.
  Lakše je zbog toga kazniti ametere pevače ,veseljake koji se istinski vesele, jer država je ovo Bato ,nema šale sa njom Red,rad i disciplina za one koje rade, da se zna ko je glavni. Još samo fali crni pozdrav gazdi kad dođe na turneju i bićemo kompletni.

 24. Mnm kaže:

  Napisite broj telefona gde se moze prijaviti lokal

 25. Vojkan kaže:

  A sta da rade muzicari poput trubackog orkestra Veseli Momci Novi Sad kad sviraju svadbe ili odvodjenje mlade od kuce.?Moraju li i to da prijave?

 26. Istina... kaže:

  Vidim da je „grad“ Subotica toliko napredovao da se sveo ne samo na malograđaštinu, palanaštvo nego i na seljačenje. Komentari su njegovo ogledalo tj. njegovih „građana“. Sve sama „kultura“ oličena u umu, mislima, rečniku i postupcima. Muzika je umetnost, a subačani su od svake ispravne velike vrednosti operisani, odrođeni.

OSTAVITE KOMENTAR