Za Srbiju bez GMO

Narodni poslanik i predsednik Zelenih Srbije Ivan Karić predao je u proceduru deklaraciju Zelenih Srbije „Za Srbiju bez GMO“. Ovo je treći put da Zeleni Srbije pokušavaju da stave na dnevni red ovu deklaraciju, pošto su prethodna dva puta poslanici većine odbijali da o njoj raspravljaju.

zeleni

Deklaraciju „Za Srbiju bez GMO“ Zelenih Srbije podržalo je preko 35,000 građana svojim potpisima 2011. godine, među kojima su i građani Subotice. U okviru akcije koja je sprovedena, 122 opštine u Srbiji usvojile su deklaraciju za opštine i gradove bez GMO, pa čudi odluka Narodnih poslanika i poslanica da se o njoj ni ne raspravlja na nacionalnom nivou.  Deklaracije ovog tipa usvojene su širom Evrope, čime su se opštine, regioni i države stavile u red zemalja čija poljoprivredna proizvodnja stavlja naglasak na kvalitet i bezbednost.  „Prvo predizborno obećanje Zelenih Srbije i 2012. i 2014.  bilo je da ćemo učiniti sve da se ova deklaracija usvoji, i zato sam smatrao da je moja obaveza da je predam po treći put“, istakao je narodni poslanik Ivan Karić.

 

Deklaracijom „Za Srbiju bez GMO“ traži se, osim zabrane, i „očuvanje slobode izbora načina ishrane i davanje potpune prednosti tradicionalnoj kontrolisanoj, organskoj i klasičnoj  proizvodnji“. Njeno sprovođenje znači i obuku i obrazovanje poljoprivrednika i ulaganje u razvoj organske i održive poljoprivredne proizvodnje.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR