Zagi živi u Subotici

Kada su počele pripreme za Univerzijadu u Zagrebu 1987. godine, bilo je to ozbiljno kao da se radi o pravoj olimpijadi. Ne samo po tome što su naši vrhunski sportisti listom upisali fakultete i tako stekli pravo učešća, nego i po obimu radova koji su preduzeti da se sredi grad Zagreb i sportska borilišta. Mnoštvo proizvoda široke potrošnje imalo je na sebi malog „Zagija“, maskotu Univerzijade, od kojih se država odricala dela poreza na promet u korist organizacije ovih sportskih igara. Tako je Zagreb mogao da bude uzoran domaćin u ime cele Jugoslavije.

Nakon ove naše, nastavile su da se  održavaju Univerzijade širom sveta, o kojima smo informisani u dnu sportskih stranica, ili ni toliko. Polako smo shvatali da ove studentske sportske igre i nemaju toliki značaj kako se nama činilo leta 1987, kada je na svečanosti zatvaranja na stadion Maksimir došlo preko 50 000 ljudi. Nešto slično je bilo i kada je Split bio domaćin Mediteranskim igrama 1979. godine.

Kakva je veza Subotice i te davne Univerzijade ? Upravo veverica Zagi. Jedna od retkih trafika u gradu koja ima svoje ime i čuva ga godinama, jeste ona na Palićkom putu koja neguje uspomenu na tu vevericu sa repom u duginim bojama.

Bilo je i pre i posle simpatičnih maskota, od „Bapsija“, kada je Beograd bio domaćin Svetskom prvenstvu u boksu, pa do mačora i vrapca. Vučko je zauvek ostao jedan od simbola Sarajeva . A Zagi… ako nigde drugo – živi u Subotici. Ne samo na Palićkom putu nego i na Buvljaku.

LanskyKOMENTARI

  1. stormwatch kaže:

    A jel se neko seca Krasove Zagi cokoladice? Verovatno najbolja cokoladica ikad napravljena u slavnoj Yugi!

  2. Aleksa kaže:

    E moj Lansky, koga sve to sto objavljujete interesuje. Nas, koji pamtimo ta vremena je sve manje, a ostale bas briga za Stari grad.
    Evo od mene priloga – Zagi u originalnoj kutiji.

    http://www.gradsubotica.co.rs/wp-content/uploads/2018/11/zagi.jpg

OSTAVITE KOMENTAR