Zajednički nastup svih zavoda za kulturu manjina

Subotička Savremena galerija domaćin je izložbe posvećene desetogodišnjici rada zavoda za kulturu vojvođanskih nacionalnih zajednica. Prikazani mediji pokazuju da kulturna politika manjina ne podrazumeva samo očuvanje tradicije, dok sama izložba predstavlja i svojevrstan presedan – gotovo prvi zajednički nastup pomenutih zavoda.

Alena Klaćik, Darijan Hardi, Maja Rakočević Cvijanov, Lea Vidaković, Dejvi Nađ Abonji i Valentina Broštean, svi su profesionalci, svi su pripadnici manjinskih naroda i svi su dobili poverenje pet zavoda za kulturu nacionalnih zajednica – Hrvata, Rusina, Rumuna, Slovaka i Mađara da svojim delima i zajedničkom izložbom obeleže deceniju njihovog rada.

RTV

„Dakle, reč je o mladim profesionalnim umetnicima koji deluju u području savremen vizuelne umetnosti. Ni o kakvim amaterskim ili pak nekim drugim formama izražavanja jer su zavodi u toku svog desetogodišnjeg rada bili vođeni načelom nešto jače profesionalizacije kulturnog polja kojim se bave“, rekla je kustoskinja izložbe Nela Tonković.

Time se pokazuje da kultura manjina nije samo folklor i tradicija, igranje i pevanje. Izložba je takođe specifična i po tome što je ovo jedan od retkih, ako ne i jedini zajednički nastup svih zavoda za kulturu manjina.

„Večeras imamo situaciju da smo ujedinili različitosti, pri čemu su svi zavodi za kulturu nacionalnih manjina zajedničkim snagama organizovali profesionalnu promociju kulture svojih naroda i to je prvi korak u nizu profesionalnosti u budućem periodu“, smatra pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Nakon Subotice, izložba pod nazivom „Slikom zajedno“ će biti predstavljena u Novom Sadu, Zrenjaninu i Senti.

 

RTVKOMENTARI

 1. Stvarno Realni (Jedini pravi Realan original) kaže:

  Čekam vas (množina) da svim srcem krenete braniti ovu tačku judeomasonske eminencije. Naravno, i da napadate (množina) plodove moje mentalne masturbacije. Poltroni službe, niste dostojni bilo kakve rasprave sa trećom inkarnacijom Svetog Save (Ja). „Patrioti“ vas sve više i više dele na podrgupe, ove one, dok su islamisti složniji nego ikad i jačaju zajedno. Zna se kome oni služe i u koje svrhe. Pardon, zna se ako ste pili znanje iz zabranjenog vrča anđeoskog. Ko želi da sazna više, moći će da pročita u mojim memoarima „Kako su me pokrali moji“.

 2. Suzana kaže:

  Onaj realni je u pravu, lako je razlikovati njegove poruke od onih koji mu koriste nikove. On se obraća pristojno, iz ovih drugih govori samo zlo. Podsećaju na Petra Lukovića, pa pogledajte njihov prethodni komentar pod tuđim nikom! To je bolesno.

 3. Realni Ronaldo (jedini pravi debeli Ronaldo) kaže:

  Jedini pravi Ronaldo je debeli Ronaldo

 4. Stvarno Realni (Jedini pravi Realan original) kaže:

  @Suzana

  U pravu ste (jednina). Ali tako je to u antisistemu, zli isplivaju na površinu, a mi normalni se zatiremo. Drago mi je da ste moj verni obožavalac i poštovaoc. Darovaću Vam prvi primerak mojih memoara. Ako ste zainteresovani, rado ću Vas primiti na moj kurs zabranjenog znanja.

 5. Suzana kaže:

  Ideja i poruka komentara ti se ne slaze sa nadimkom, to te odaje.

OSTAVITE KOMENTAR