Zakon sačuvao 340 života

Broj žrtava saobraćajnih nesreća u Srbiji smanjen je za 340 u protekle dve godine od kada je počeo da se primenjuje novi zakon o bezbednosti saobraćaja.

 

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović precizirao je da se do tih podataka došlo na osnovu poređenja sa periodom od dve godine pre početka primene zakona, koji je stupio na snagu krajem 2009.

 

 

Prema njegovim rečima, ukoliko se i za mali procenat poveća bezbednost saobraćaja u jednoj državi biće bolje u celom regionu.

 

„U Srbiji smo za poslednjih 10 godina smanjili broj saobraćajnih nesreća, a naročito broj poginulih – za 49 odsto“, istakao je Jovanović.

 

Jovanović je kazao da je preporuka Evropske komisije Srbiji bila da se broj poginulih smanji za 50 odsto i dodao da smatra da je taj zadatak „uspešno ostvaren“.KOMENTARI

 1. Nikola kaže:

  Mislim da se dobro pocelo sa novim zakonom ali se negde zastalo, jer na ulicama se cesto vidi da pojedinci nehaju bas mnogo za zakon, pa se stice utisak da obicni gradjani kako tako postuju propise a tatini sinovi ne, i gleda im se kroz prste.

  To se isto odnosi na samu policiju koji u saobracaju bas nepostuju propise (cast izuzecima), jer cesto mozete videti policijsko vozilo u suprotnom smeru, nevezani pojas, razgovara se mobilnim, itd.

 2. dule kaže:

  niko ne zeli da prizna da u 80% slucajeva nesrecu izazivaju vozaci besnih auta a onaj sto vozi stojadina ili neko drugo staro vozilo taj brine kako za sebe tako i za druge.

 3. supermen kaže:

  treba miliciju hapsiti!!! neznaju za pravila!!!

 4. krass1 kaže:

  U pravu ste. Pa zar nije onaj BMW, pre dan- dva u Beogradu, kada su na zalost poginule dve rodjene sestre, isa preko dvesta na sat. I to bas u gradu. Jos udario usput i u Yuga.

 5. vvv kaže:

  Zakon ne može da izleči opštu nekulturu vozača koja caruje na ovim prostorima, gde obični i profesionalni vozači imaju loše saobraćajne navike, kao i dotični predstavnici zakona koji treba da ga sami sprovode, a u praksi ga retko poštuju.
  Veliki problem je neodgovarajuća ili pak nepostojeća signalizacija naputevima, koja stvara više problema nego što ih rešava. A o stanju infrastukture puteva u ovoj državi suvišno je i komentarisati..
  Jedina prava preventiva je pravilna edukacija sadašnjih i budućih vozača i svakodnevno ukazivanje na posledice nepoštovanja saobraćajnih propisa i stvaranje osećaja odgovornosti i tolerancije prema svim učesnicima u saobraćaju!
  Ali i tu se zakazalo jer autoškole su nam žalosne i bez kontrole, a zakoni o njihovom radu čekaju na usvajanje i skupljaju prašinu negde u skupštini dok na ulicama ljudi svakodnevno ginu…

OSTAVITE KOMENTAR