Zaoštrava se situacija na graničnom prelazu Horgoš

Zaoštrava se situacija na graničnom prelazu Horgoš. Izbeglice koje se nalaze u improvizovanom kampu su na ivici nerava, traže da im se dozvoli ulazak u Mađarsku, prete da će se popeti i razvaliti ogradu i dobacuju mađarskoj policiji. Deo izbeglica odlučio da se vrati u Kanjižu.

migranti 2

Deo izbeglica, koje su uvidele da ih mađarska policija svakako neće pustiti da pređu granicu i da nema hrane i vode, odlučila je da se autobusima vrati u prihvatni centar u Kanjižu.

Izbeglice koje se od juče nalaze u improvizovanom kampu na graničanom prelazu Horgoš sinoć su ostale bez zaliha hrane i vode. Kako javlja reporter N1, oni se raspituju i traže hranu i vodu za decu jer ih od jutros nije obišao niko od zvaničnika niti humanitarnih organizacija.

Podsetimo, bez obzira na to što je Mađarska podigla ogradu, prema međunarodnom zakonu „ničija zemlja“ ne postoji, što samim tim znači da se nalaze na teritoriji Srbije, koja bi trebalo da se brine o njima.

A da će se brinuti o njima juče je, prilikom obilaska graničnog prelaza Horgoš, obećao i ministar Aleksandar Vulin, koji je rekao da je Srbija spremna da pomogne svim ljudima koje Mađarska nije primila tako što će ih prevesti do prihvatnih centara, ali im i dopremiti vodu i hranu, hranu za bebe i pelene.

Prvo rešavati probleme s vodom za piće i toaletima

Vojvođanski sekretar za lokalnu samoupravu Branislav Bugarski izjavio je da je situacija na Horgošu teška, a da je noćas između dva prelaza i na zelenoj površini između njih bilo više od dve hiljade izbeglica. Bugarski, koji je noć proveo u Kanjiži, objasnio je da će se danas prvo rešavati problem s toaletima i vodom za izbeglice i naveo da su noćas podeljeni i prekrivači.

I pored uverevanja Mađarske da podizanje žice neće ništa promeniti, nažalost, i te kako jeste, jer je glavni putni pravac trenutno van funkcije i to je najveći problem koji dve vlade moraju rešiti u toku današnjeg dana“, kazao je Bugarski.

On je objasnio i da su mađarske vlasti noćas pozivale izbeglice da se registruju, ali da su odmah nakon toga izdavale rešenja o odbijanju zahteva za azil i zabrani ulaska u EU na deset godina, nakon čega su te izbeglice vraćene u Srbiju.

„Mislim da republička vlada mora oštro da reaguje u Briselu i da traži da se i Srbija uključi u rešavanje problema, ali na konstruktivan i proaktivan način“, dodao je pokrajinski sekretar.

Pokrajinski sekretar je upozorio i da na granici sa Hrvatskom nisu do kraja razminirana područja koja su bila zahvaćena ratom iz devedesetih godina prošlog veka, što može da predstavlja veliku opasnost za izbeglice.

„Za vreme poplava u Jameni (iz 2014. godine) imali smo situacije da je voda nosila nagazne mine, ali ne želim da spekulišem koliki je tačan rizik od njih. Sigurno je da postoje delovi koji i dalje nisu razminirani“, istakao je Bugarski.

BetaKOMENTARI

  1. Daddy kaže:

    Pa kad ime se da voda i hrana oni je bacaju!

    Nasilna i nezahvalna stoka!

OSTAVITE KOMENTAR