„Zapadni Nil“ i u Subotici

Nakon Pančeva i u Subotici je zabeležen slučaj obolelog od groznice Zapadnog Nila. Virus zapadnog Nila, koji prenose komarci, potvrđen je kod još 16 osoba, tako da je do sada na nivou Srbije registrovano ukupno 37 zaraženih.

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović izjavila je da nema razloga za paniku u pogledu oboljenja od virusa zapadnog Nila i da ta bolest nema epidemijski karakter.

 

– Radi se o jednoj groznici koja kod 80 odsto ljudi prođe bez ikakvih simptoma, a 20 odsto oboli. Najveći broj oboli od blagih formi, kada se najčešće javljaju temperatura i malaksalost – rekla je Dejanović a preneo B92 nakon konferencije za medije, na kojoj je bilo reči o primeni kapitacione formule u zdravstvu, koja podrazumeva plaćanje po učinku.

 

Ona je navela da se ponekad taj virus može javiti kao teška forma bolesti i da je u Srbiji zabeležen jedan takav slučaj.

 

Kako piše B92, prema njenim rečima, taj virus se pojavio i u regionu, ali i drugim zemljama širom sveta i dodala da trenutno nema parametara za stvaranje panike, budući da virus nema epidemijski karakter.

 

– Ima razloga da eventualno osobe koje dobiju temperaturu razmisle da li je potrebno da obave još neke analize. Nema razloga da stepen pozornosti podignemo tako da izazove paniku koja ne treba da bude cilj, već cilj treba da bude informisanost – rekla je Dejanović.

 

Različita klinička slika

 

Prisustvo virusa kod komaraca u našoj zemlji prvi put utvrđeno prošle godine, i to u Novom Sadu, zahvaljujući istraživanjima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

 

Dr Svetlana Ilić, epidemiolog Instituta za javno zdravlje Vojvodine, kaže da je klinička slika obolelih sa teritorije Vojvodine bila različita:

 

– U većini slučajeva dominirali su povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, zamor, pospanost, slabost u mišićima i ukočen vrat. Sve obolele osobe su lečene bolnički. Petoro obolelih je nakon lečenja ozdravilo, dok je jedna osoba preminula – kaže Ilićeva.

 

Simptomi:

 

– visoka temperatura
– glavobolja
– malaksavost
– otekle žlezde
– pospanostKOMENTARI

  1. DR. tikvicki kaže:

    uzas sta drugo reci, ma nece nas nista da zaobidje.

     

OSTAVITE KOMENTAR