Zapamtite ova imena

ARCHO, GIZMO, WORM, TRU, LINE, OZIK, ALBI, THINC…

To su potpisi desetak bezveznjaka koji su odgovorni za 80% žvrljotina u gradu. Potpisi „umetnika“ ili tzv. tagovi najniži su oblik potkulture zvane grafiti, mada bi se pravi grafiteri uvredili kada se svaka žvrljotina naziva grafit. Ova ekipa, čija igra pravi neprocenjivu štetu privatnoj i javnoj imovini, uopšte nije toliko nepoznata onome ko hoće da dođe do njihovog identiteta. Za njihovu zajednicu je veoma važno da budu prepoznati. Pamet im nije velika i preko društvenih mreža bi organi reda vrlo lako mogli da ih nađu. Ako ih se ne može tužiti bez da su uhvaćeni na delu ili su sankcije preblage, tu uvek postoje neformalni metodi koji su dobro poznati policiji. S obzirom da je reč o omladini koja nije iz sveta kriminala, verovatno bi jedna poseta roditeljima od strane uniformisanih lica bila dovoljno neprijatna da se porazmisli o svemu.

Ove štetočine su prvaci države, a verovatno i regiona u uništavanju svog grada. Hiljade potpisa po najlepšim kapijama, fasadama, prozorima, saobraćajnim znacima, raznim tablama i drugim javnim površinama doveli su Suboticu na nivo napuštenih kvartova ili bednih slamova. Tome doprinosi i ravnodušnost društva prema ovoj napasti. Veoma su retki primeri otpora. Malodušnost i rezon da štetočina može opet da se vrati ako obrišemo grafit, važi i za suprotnu stranu koja takođe ima trošak za sprej i uložen rad. O nekom riziku ovde nema zbora pošto nije poznat ni jedan slučaj sankcionisanja nedela zvanog švrljanje po tuđoj imovini.

U Beogradu i Novom Sadu pri komunalnom preduzeću postoji „antigrafiti jedinica“ dok u Subotici ovaj rastući problem uopšte nije tema.

Tužna priča o autobuskim stajalištima

Kada su planirana nova dekorativna autobuska stajališta, na nacrtima su izgledala sjajno. Baš onakva kakva zaslužuje ovaj grad. Nije trebalo  puno da ona budu sasvim nagrđena i postanu suprotnost ideji o ulepšanju grada. Bilo je i onih koji su još tada videli da će prozirne površine biti „pozivnica“ za švrljatore i privatne oglase i da će na kraju izgledati kao pljuvaonica, povraćaonica i pišaonica.

Zato zapamtite te nadimke bez kojih bi grad bio mnogo manje unakažen. Oni duguju za ogromnu štetu koju su načinili, i treba da plate ako iko jednom bude rešio da sprovede pravdu.

 KOMENTARI

 1. ffilozoff kaže:

  Debili

 2. samo kazem kaže:

  To je omladina SNS-a. Iz prve ruke.

 3. petao sofronije kaže:

  Debil na ulici, debil na vlasti. Zasto JKP Cistoca ne uvede sluzbu za pranje grafita sa javih povrsina i saobracajne signalizacije? To je bas tesko osmisliti.

 4. Lebara kaže:

  Ako im operes grafit njima to jos vise imponuje pa napisu „dzaba ste krecili“i slicno.Toga ima svugde pogledajte samo u SAD kako ruzno izgledaju pojedine gradske cetvrti,mislim da je to neki psihicki problem u njima samima.Valjda time ispoljavaju svoju bitnost postojanja,da ostave neki trag za sobom.

 5. ... kaže:

  U Americi još ima grafita jedino u filmu „Warriors“ iz 1979. godine. Vozio sam se metroom u pet evropskih gradova, nigde više odavno nema švrljotina. Ima naravno delova gradova gde se može naći, pa čak i švrljotina u centru ali nigde ni blizu u tom procentu kao u Subotici. Čak i oni imaju neka svoja pravila gde ide a gde ne ide, jedino ovi naši mali primati upropaštavaju iz dana u dan sve više.
  Ovde nije reč o PRAVIM grafitima koji su ulična umetnost.
  Kada bi se rešili ove ekipe što švrlja tagove, preostalo bi bilo još podnošljivo.

 6. Altamira kaže:

  Grafite na fasadama zaknodavac tretira kao ostecenje tudje stvari. Od pocinioca se moze traziti naknada za pocinjenu stetu. Ukoliko napise neko „dzaba ste krecili“ na neciju novu fasadu, nikom nista. Ako napisete „Bogdane Bog sve vidi“ onda su i konsekvenicje savim drugacije i pocinoc se vrlo brzo otkrije. Grafiti su nesto ruzno za moje shvatanje, i kvare opsti utisak o gradu i njegovim fasadama. Nazalost ta pojava je ljudskom bicu urodjena i od nje nema leka. Jos je i pracovek crtao po zidovama svoje pecine. Arheoloske iskopine, narocito Pompeji i Herkulanum su iznele na svetlost dana na hiljade grafita svih mogucih sadrzaja. Od dobrog vica pa sve do najordinarnijih prostakluka. Ova pojava se eventualno moze suzbiti masovnom edukacijom i antireklamom. Pociniocima dati na znanje da su drustveni talog, ismevati ih, i pokazivati im prezir na svakom koraku. Primera radi ako neko konkurise za posao i ispostavi se da je pripadao ili jos uvek pripada Grafiti-sceni, odbiti ga na kunkursu zbog karakterinih nedostataka i sklonosti ka nepostivanju tudje imovine. (Tako ce se odnositi i prema firmi i njenoj imovini) Tu mu onda ne pomaze nikakva zalba. Kada grafit-majstori shvate da im pisanje grafita moze unistit egzistenciju i buducnost, poceti ce i da preispituju svoje „umetnicke“ ambicije.

 7. Realan kaže:

  Jednom su banditi, drughp put umetnici. Dogovorite se, ne budite dvolični. I zahvalite Amerima i Evropljanima i njihovim domaćim slugama za kulturnu dekontaminaciju. Sada ste društvo za primer. Pozdrav od nas koje ste proterali napolje jer smo želeli bolje za sve.

 8. Ok kaže:

  @Realan

  Ajde ne lupetaj gluposti, Srbija u Evropi ubedljivo prva po porodicnom nasilju nad zenama, alkoholizmu, dilovanju droge i kompletnom odsustvu bilo kakvog rezona i osecaja za bilo sta. I to nije od sada, nego od pocetka devedesetih, otkad su ti tvoji domaci iz Beograda poceli da prave „red“. Ovi tvoji „umetnici“ su samo nastavak silovanja kompletnog srpskog drustva seljacizmom iz Beograda.

 9. Anonimni kaže:

  uhvatit i ong klauna onda koji ima zvrljotine po citavom gradu a pretstavlja se kao umetnik veliki

 10. Realan kaže:

  @Ok. A koji to moji!? Vama je uvek kriv Beograd, jer padate na autonomašku i globalističku propagandu. Samo se vi držite Tornja i palanaštva i nećete nikuda ni mrdnuti ni stići. Pozdrav iz sveta gde vas, hvala bogu, nema.

  P.S

  Možda niste zapazili ali skoro niko se ne vraća u tu vašu „lepu“ Suboticu. Toliko im je loše bez nje.

 11. chapric kaže:

  Posle Ovolike reklame ……….. ima momci da se pomame od skrabanja!!

 12. Anonimni kaže:

  Pokusavaju i u Subotici bar Tokio da zastite ovi iz mesne zajednice

 13. Realan kaže:

  Ne znam ko je pisao članak, ispod je svakog nivoa civilizovanosti, a završava pozivom na linč. Duboko ste zaglibili u nečovečnost. Preumljavanje uspeva. Hvala bogu što otidoh napolje.

 14. Realan kaže:

  Oho! Gde nestadoše moji komentari? Naknadna cenzura? Zar se to antisistem po svaku cenu brani od normalnosti, od zdravog tkiva, sve do potpunog samonestanka? Zar marginalizuje, ućutkuje i progoni trezvene „jeretike“?

 15. Borisav kaže:

  Video nadzore pregledati a posle javno batinanje u centru…sve bi bilo reseno za 10 dana…

 16. Realan kaže:

  @Borisav. Javno batinanje!? U šta su vas to pretvorili, u divljake, ubice? Jadan li si, grade, sa takvim „građanima“. Hvala vam što smo mi normalni pobegli od vas.

 17. krimos kaže:

  @Borislav Ako bi batinanjem bilo reseneo sve, ajmo od politicara da krenemo pa da resimo sve..ipak su to najvece stetocine po nase drussttvo i drzavu

 18. Caballero kaže:

  @ Borisav

  Nikakve batine ne mogu isterati iz coveka njegov talenat i osecaj za umetnost i umetnicko izrazavanje. Ne treba te ljude osudjivati jer oni ne zele nista drugo osim da da se na jedan sebi svojstveni umetnicki nacin izraze. Zbog toga sam misljenja da im treba omoguciti da i sami postanu deo jednog umetnickog performansa u koji ce licno biti involvirani. Predlozio bih da se oni kao jedan zivi umetnicki objekat premazu katranom i uvaljaju u perje. Siguran sam da bi na taj nacin ostvarili daleko vecu paznju javnosti nego pukim ispisivanjem grafita.

 19. bot lepoje kaže:

  @realan, skontali smo da si pobegao i da ti je to zivotni uspeh jedino sto jos ne kontamo sta te to tera da citas vesti o Subotici? Misli, kada si vec pobegao, sto se vracas?

 20. krimos kaže:

  Ti momci sto idu i tagiraju (potpisuju) po gradu su mnogo kulturniji i obrazovaniji od svojih vrsnjaka koji idu u grad da se napiju i potuku..ti momci zavrrsavaju akedemije po Novom Sadu i Beogadu..ti momci dizajniraju garderobu,, bave se grafickim dizajnom itd…

 21. Jugoslav kaže:

  E pa fino, kad završe akademije nek što pre počnu da rade i štede jer će morati da plate milionsku štetu koju su napravili. Oni ili njihovi roditelji.

 22. Borisav kaže:

  Pored Akademije nisu ni prosli a kamoli polozili prijemni….
  A svima koji brane ove “umetnike” upucujem javni poziv da se vec od sutra dohvate cetke i farbe te dovedu ovaj grad u red…
  Ovako Subotica izgleda kao da smo u sred Sirije…pogledajte Korzo…raskopan…iškraban…prljav…smrdljiv…bez cveca…uskoro i bez drveca…
  Pogotovo ovi sto su otisili u inostranstvo nemaju sta da komentarisu …..kada budete ziveli i placa porez ovde ok…ovako “uzivajte” tamo daleko…
  Kao sto je nwko pomenuo…par poseta kuci i vaspitnih ćušaka…a zatim mesec dana krecenja po gradu …i ne bi vise nikada krenuli da prave gluposti bilo koje vrste u životu!

 23. Parvno ispravno kaže:

  E da nam je ovo jedini problem u životu, bili bi primer za Eu.
  Ali imamo mnogo veći problem a to je golo preživljavanje.
  Samo da krenemo sa aktuelnom temom kako izfinansirati školske knjige i pribor za decu. A o nima što studiraju da ih i nepominjemo. Za dva đaka u osnovnoj školi knjige koštaju 28 000din. a gde je ostali pribor , garderoba i obuća a pprosečna plata
  u zoni 35000din. O tom se ćuti a maje mo se grafitima.

 24. bot lepoje kaže:

  @Parvno ispravno mozda je prezivljavanje tebi problem, meni nije. I to nije razlog da se sve unisti jer eto nemamo za skolski pribor. Ne mesaj babe i zabe.

 25. Parvno ispravno kaže:

  bot lepoje
  Sve je uništeo 1991 a ovo je tek obično žvrljanje koje se može oprati ili prekrečiti a ljudski životi i uništeno zdravlje se nemože vratiti. Uzmite četke i kofe u šake i čistite pa ko izdrži.

 26. Pera kaže:

  Grad nikada nije bio prljaviji i nemarniji za neke stvari.Nema nikakvig napretka i razvoja.

 27. Realan kaže:

  @bot lepoje

  Ne vraćam se. Čitam vesti da se uverim u moje prognoze o nestanku grada zbog progona znanja i rada.

 28. Realan kaže:

  @Borisa

  Mi koji smo napolju otišli smo jer smo morali, najurili nas neznalice i neradnici paraziti. Zbog njih sve propada. A porez!? Plaćali smo ga ali im nameta nikada nije dosta. Sada nas nostalgijom i „lepotama“ mame da se vratimo. Kako da ne!

 29. DJURA kaže:

  Realan sta si po struci

 30. MILICA kaže:

  A GROBARI?!

 31. CLOWN kaže:

  Svi znaju gde mogu da me nadju ako imate neke primedbe na moje LEGALNE radove
  Koliko mrznje….Boze dragi smiluj se
  Zao mi je vase dece ako ih imate…

 32. Mille_sub kaže:

  LJUDI i oni drugi, da vam kazem samo da Vam je tema za 300€. Ako neko slusa Ramba Amadeusa znace sta pricam a ako ne da razjasnim. Teme kojima Vas spinuju su u rangu platezne moci i to rade samo da bi Vam pomerili fokus sa stvarnih problema. Na zalost ovakve zakljucke vidis samo kada se izvuces iz problema i udaljis od svega. To sam i uradio otisavsi iz sRBIJE i sada na srecu bar mogu da podrzim i poguram rodbinu i prijatelje koji su ostali, ali ne mogu da razmisljam umesto njih i svih Vas koji padate na ove i slicne spinove. PROBUDITE SE DOK JOS NIJE KASNO!!!

 33. neko kaže:

  Grafite u svojstvu umetnickog dela postoje u svim evropskim gradovima. Kod nas su problem navijaci jer oni stvarno nemaju nikakvih moralnih i etickih prepreka kada biraju mesto za grafit, a ni trunke osecaja za estetiku kada ga crtaju.

  Ali, autor ovog teksta naravno nema hrabrosti da to pomene.

  A autore, tvoje dete ili unuk ce mozda iz likovnog ili istorije uciti o Banksy-ju (https://en.wikipedia.org/wiki/Banksy), i sta ces mu onda ti reci? Recices mu „tvoj tata se borio da Subotica bude sterilna provincijalna kontra-civilizacijska rupa“

 34. Lune kaže:

  @Clown, neko
  dobro je da ste se uključili u diskusiju ali ne valja što ste površno pročitali članak. Tamo nema reči o pravim grafitima već isključivo o bezvrednim tagovima. Clown-ovi radovi su poznati i cenjeni pa ništa zajedničko nemaju sa, recimo, stotinama potpisa štetočina koji se potpisuju sa ARCHO ili GIZMO. Unakaziti tolike ulaze koji imaju umetničku i arhitektonsku vrednost, zatim reklame, semafore, saobraćajne znake, prozore i druge dostupne površine. Toga nema u sredinama koje vi uzimate kao uzor. Dobro znate koje mesto je pogodno za grafit a koje ne. To sigurno nije ulaz u secesijsku palatu na korzou pred koju dovodimo turiste. I da vam ne nabrajam sada.

 35. Vers Mtv kaže:

  Ej bre,hocu ja da budem spomenut,gde je ovde VERS ? haahah

 36. Lune kaže:

  Pominju te u najlepšoj palati na korzou koju si išvrljao.

 37. Suboticanka kaže:

  imamo vecih problema od svrljanja po gradu…ruglo grada su i:smrad septickih jama,smece,neosisano zelenilo u pojedinim delovima grada,neasvaltirane ulice,bazeni od kisa u gotovo svim krajevima grada…pocevsi od najveceg-ispod podvoznjaka…..prvo nek rese ove vece stavke,a klinci sto svrljaju su manji problem…

 38. Frauline kaže:

  ovaj clanak je sramota.
  respect underground sceni

 39. Graffiti kaže:

  Zar neko stvarno misli da je beskonačno potpisivanje po javnim površinama ANERGRAUND SCENA?

 40. CLOWN kaže:

  ja sam umjetnik uderground boze smiluj se

OSTAVITE KOMENTAR