Zašto je fasada sređena, pa „isečena”

Prošlo je tek dve godine otkako je, nakon što je pre toga sedam godina bila pod skelama, uređena fasada Narodnog pozorišta, a lepota zdanja već je naružena i zahtevaće nove popravke.

U pozorištu se trenutno odvija sedma i prvi deo osme faze radova za koju je kao izvođač jula ove godine izabrano preduzeće „Morava in”. Radnici ovog preduzeća čitavom dužinom starog zaštićenog dela „presekli” su objekat na nekoliko centimetara od zemlje, obili malter u tom delu i uveli hidroizolaciju. Kako se to dogodilo da radovi na objektu ulaze u fazu unutrašnjeg uređenja, a da se graditelji još uvek bore sa vlagom u zidovima, pitanje je na koje nije lako doći do odgovora.

Ljubica Vojvodić, direktorica preduzeća „Morava in” iz Kruševca, kaže da je hidroizolacija sada urađena u dogovoru s nadzorom, i da je to normalan potez kojim se rešava situacija. „Zašto nije urađeno ranije, to ne mogu ja da vam kažem. Mi radimo ono što je sada opravdano, to su uobičajene i standardne stvari u ovoj vrsti posla, ništa zabrinjavajuće”, kaže Vojvodićeva u razgovoru za „Politiku”.

Kapilarna vlaga u zidovima starog dela potiče verovatno delom i iz vode koja se nakupila u podrumu novog dela objekta. U Sekretarijatu za investicije grada Subotice na pitanja „Politike”, odakle voda u podrumu zatvorenog objekta i da li je napukao betonski osnov objekta, odgovaraju da je otvor deo plana.

„Podzemna voda jeste zatečena u podrumu novog dela objekta, ali do njene pojave nije došlo zbog ’pucanja betonske kade’. Voda je prodrla kroz otvore u temeljnoj ploči koji su svojevremeno planski ostavljeni upravo za crpljenje vode tokom izvođenja radova, a do momenta kada su se uslovi ostvarili da se trajno zatvore. U toku je postupak trajnog plombiranja tih otvora.” Za izvođača radova „Morava in” slika je nešto drugačija: „Voda iz podruma se crpi i sa nadzorom smo u postupku sagledavanja i saniranja tog detalja. Moramo prvo da sagledamo šta je razlog, pa da pričamo, ali ne možemo baš tako da kažemo da je pukla betonska kada”, kaže direktorica Vojvodić.

I dok direktorica Vojvodić govori o ovome kao dodatnim radovima koji su uobičajeni u ovako velikim faznim projektima, u Sekretarijatu za investicije kažu da je ovakvo naknadno uvođenje hidroizolacije planirano tenderom. To praktično znači da je projektom predviđeno da kada se završi fasada, da se onda naknadno obijaju zidovi kako bi bila urađena hidroizolacija.

Sekretarijat za investicije u odgovorima „Politici” takođe navodi da će u zavisnosti od predloženih rešenja projektanta i dogovora sa investitorom biti odlučeno da li će fasada biti sanirana sada ili u narednim fazama. Međutim, pitanje naknadnog uvođenja hidroizolacije, kako je „Politici” nezvanično rečeno, „uzdrmalo” je odnose između projektanata, nadzora i gradske uprave, ali i stručnjaka iz oblasti zaštite spomenika kulture. Mnoga pitanja su ostala bez odgovora, tvrde stručnjaci, i to ne samo ona koja se tiču rasporeda radova već i pitanja kako će na objekat uticati činjenica da su mu zbog izolacije „isečeni” zidovi.

 

Politika



KOMENTARI

 1. afet kaže:

  pa stavlja se izolacija da ne bdu vlazni zidovi to ide posle gradnje uvek…

 2. seki kaže:

  Ima li kraja ovoj predstavi??!!

 3. Istina kaže:

  Zašto se ćuti da je projekat novog pozorišta narušio tlo i žile podzemnih voda, da su zbog toga popucali i poplavljeni temelji (i) okolnih zgrada. Zašto se ćuti da Gradska kuća tone od dana kada je započeta njena gradnja, od tada je potonula oko jedan metar. Tone svake godine oko jedan centimetar. Zašto se ćuti da Subotica nestaje u svakom smislu. Zato što je sujeta jača od istine, zato što ne sme da se zna da je „grad“ podignut na neprikladnom, lošem, mestu. Stariji, dobro upućeni, čak govore i ukletom. Ćuti se da se ne bi narušila „veličina“ onih čija je on ideja. Ima stvari kojima, jednostavno, nije suđeno.

  Sada će da krene pljuvačina po meni, ali Istina i Realnost su navikli na to.

 4. Salamander kaže:

  Pa normalno je da se dva puta plaća nešto što je trebalo da bude urađeno u fazi golih zidova prilikom obnove starog dela pozorišta. Kako su počeli zaboravićemo i da imamo pozorište, a kada bude u potpunosti gotovo jednog lepog dana moraće ponovo da ga popravljaju zbog kvaliteta radova…to će verovatno da rade uz pomoć letećih automobila.

 5. Megille kaže:

  Pa da ‘nadzorni organ ‘ ,projektna dokumentacija ‘ šta će se dogoditi sa zgradom pozorišta nakon presecanja zidova’ ? , ‘ voda u podrumu’…?
  Jaki neki stručnjaci ,izolirati zidove nakon izrađene fasade…Voda u podrumu ? ,Samo pumpajte što duže pa će se ispirati noseći sloj zemlje ispod AB temeljnih zidova i ploće.Zbog tih radova dolazi će do sleganja zidova i oštećenja-pucanja AB izolacione kade protiv prodiranja vode ,itd ,itd.
  Važno je da danas bez ‘master diplome’ ni na WC ne možeš otići u Sekretarijatu za investicije ,ali slika prilika je na gradilištu Subotičkog pozorišta. Kada su počeli radovi za vreme Kasa-Kern vladavine silom su dokazivali da je potrebno porušiti ceo objekat jer je bio sklon rušenju. Naravno sve to nije bila istinito već je kod ovih turbostručnjaka prevladal pohlepa za novcem kao i kod ‘njihovog’ izvođača ‘ Panongrada’ koji kasnije kada je dobio taj posao godinu dana se mučio da poruši taj objekat koji ipak nije bio u ruševnom stanju.
  A da ne zaboravimo: Objekat i ugrađeni materijal nije bio dobar ,ali su stare drvene grede a pogotovo stara dobro ispečena cigla preko noči je nestala sa gradilišta i završila u zidovima i vinarijama viđenih subotičana. Odjednom u njihovim rukama postala je ipak vredna i ispravna. Nisu bili Austrijanci bedasti znali su oni proizvesti cigle na teritoriji budučeg grada Subotice.

 6. Pajo kaže:

  Ma korito je OK! Problem je sto prokisnjava!I sto nema automatskip pumpi tamo gde su one projektovane!

 7. weng chun kaže:

  onaj ko je rusio pozorite
  taj je odgovoran.
  zna se da ovde podzemne
  vode normalna stvar.
  zato se ne rade podzene garaze a to su imali ideju.

 8. punisher kaže:

  Nadam se da odgovorni nikada vise nece mirno spavati i da ce do kraja zivota imati proliv i zlatnu zilu , svaki jbni dan, jer to i zasluzuju…..

 9. pista kaže:

  Eeee da ste svojevremeno doveli brigadu Crnotravaca pozoriste bi vec davno bilo gotovo… tim obicnin zidarima ne treba ni glavni inzenjer, ni projektant, ni nadzorni organ… oni imaju ono najbitnije: iskustvo i znjanje.

 10. marco kaže:

  sns sektasi, pardon strucnjaci ….

OSTAVITE KOMENTAR