Zašto kasni izgradnja regionalnog sistema za upravljanje otpadom

Ko je kriv za kašnjenje u izgradnji regionalnog sistema za upravljanje otpadom na severu Srbije? Subotička opozicija upire prstom na lokalnu samoupravu, a vladajuća većina odgovornost prebacuje na finansijera, Evropsku uniju, kao i izvođača radova.

Usvajanje Regionalnog plana upravljanja otpadom za Grad Suboticu i Opštine Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Čoka, Kanjiža i Novi Kneževac za period od 2018. do 2028. godine ponovo je u subotičkoj skupštini aktuelizovao pitanje kašnjenja u realizaciji ovog projekta.

„Krije se to od javnosti. Krijete kao zmija noge zašto realizacija tog projekta od dvadeset i tri miliona evra kasni već više od godinu i po dana. Trebalo je da se završi krajem januara dve hiljade sedamnaeste taj projekat. Taj projekat godinu i po dana kasni i ne znamo ni dan danas kada će se završiti, kad će se realizovati i kakva će biti realizacija“, rekao je Jene Maglai iz Pokreta građanske Subotice.

„Ne razumem kašnjenje za projekte za koje imamo gotova sredstva. Razumem za Ipsilon krak, gde jurite i projekat i novac, razumem za pozorište, gde jurite novac, ali ne razumem da kasni nešto gde vam je novac na računu, gde je isključivo stvar organizacije i sposobnosti onih koji su zaduženi da to realizuju“, dodao je Saša Vučinić iz Demokratske stranke.

Predstavnici vladajućih stranaka poručuju da pitanje odgovornosti treba postaviti finansijeru i izvođaču – Evropskoj uniji i italijansko-srpskom konzorcijumu.

„Upravo je kašnjenje na delu koji je u zoni kontrole delegacije Evropske unije. Zato što je sve urađeno, sve pripremljeno, osim izgradnje samog kompleksa regionalne deponije na Bikovačkom putu, između naselja Bikovo i Orom. Tu dolazi do kašnjenja, ali ugovor je sa izvođačem zaključila Evropska unija, sa međunarodnim konzorcijumom, takođe kontrolu izvršavanja tog ugovora ima Delegacija Evropske unije“, tvrdi Janoš Nagel iz Saveza vojvođanskih Mađara.

„Nije do nas kašnjenje. Nemamo mi ni jedne krivice, nigde zarez ne postoji krivice lokalne samouprave. Ovde je kašnjenje proizvela italijanska firma, konzorcijum italijanski, koji je dobio na tenderu pre jedno dve i po – tri godine. Tu je krenula Evropska unija u preispitivanje određenih dokumenata, da ja ne ulazim sada u priču koja se dešavala u tom vremenu. Ni je do nas stalo, stalo je do njih, oko tih problema“, dodao je Gojko Radić iz Srpske napredne stranke.

Regionalni sistem upravljanja otpadom u Subotici koji pokriva više opština severa Bačke i Potisja je prvi u Srbiji koji se gradi po standardima Evropske unije, koja je i većinski finansijer ovog višemilionskog projekta.

 

RTV

 KOMENTARI

 1. Megille kaže:

  Da nije ‘nestao’ novac u rebalansima ? Pa su zaboravili na koji račun su ‘prebacili’ novca Evropske unije …

 2. xxx kaže:

  Pa cim je Kikićka otisla odma problemi. Dok je ona bila direktor, sve je islo kao po loju:-)))
  By the way…gde se doticna djevojka sada nalazi, gde su je udomili?

 3. Metuzalem kaže:

  Javio se g-din Goja, Začkoljica je, da neko drugi sedi na obećanom mestu u EU.
  Eks Gradonačeliku svaka čast. Bije izgubljenu biku.

OSTAVITE KOMENTAR