Zahtevamo, zabranite prodaju sečenih jelki

Uoči božićnih i novogodišnjih praznika na ulicama Subotice se i ove godine odvija ilegalna prodaja jelki bez busena i bez potvrda o njihovom fitosanitarnom pregledu, odnosno o zdravstvenom stanju biljke. Sve jelke koje se prodaju bez busena, posle praznika završe u kontejnerima i na gradskoj deponiji, a gradski parkovi, školska i zabavišna dvorišta itekako bi mogli biti mesta za nastavak njihovog života.

jelka

Pozivamo stoga lokalnu samoupravu i tržišnu inspekciju da uvedu red na tržište prodaje božićnih jelki, te da obezbede uslove da građani kupuju samo zdrave biljke, isključivo sa busenom. Time bi se posredno uticalo i na moguće smanjenje ilegalne seče jelki u delovima zemlje iz kojih ih ilegalnih trgovci dopremaju u Suboticu.

Na ulicama grada ne vide se rezultati rada ekološke inspekcije i Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, ni sada kao ni ranijih godina, što je jedan od glavnih problema koji je doveo do toga da je ilegalna prodaja jelki ovako masovna pojava.

Ekološka svest građana se razvija i napreduje i to svojim aktivnostima moraju da prate nadležni organi, koji su u ovom, kao i u mnogim drugim slučajevima zatajili. Ekologija se u Subotici sistemski urušava poslednjih 20 godina i krajnje je vreme da se odgovorni u ovoj oblasti sklone sa svojih pozicija, jer su pokazali da su im zalaganja za privilegije i fotelje važnija od toga da građani žive u zdravoj sredini.

 

Zeleni SuboticaKOMENTARI

 1. Cekajuci kaže:

  Da se ne lažemo, jelka koja jednom udje u kuću nikada se ne može primiti u nekom dvorištu. Ako i prežive boravak u kući osuše se kada se zasade napolju.

 2. jasso kaže:

  Opet zeleni,seru li seru,vecito nesto pametuju,a i sami znaju da jelke koje se seku i donose za bozic i novu godinu i moraju da se seku,jer se na taj nacin vrsi proredjivanje drveca u nekoj buducoj sumi,zato se i sade tako gusto,a kao sto je vec napomenuo prethodni komentator,od tih sa busenom koje u stanu provedu 10-15 dana,retko koja se primi i izraste jednog dana u drvo,tako da ovo pisanje zeleni je samo da i oni nesto kazu i budu u javnosti…

 3. Milorad S kaže:

  Gospodine Cekajuci i jasso, kako vas nije sramota da lupate ovakve gluposti? Ili uopste niste obrazovani ili ste klasicni negativci. Ako vec gusto sade, zasto se ne razrede tako sto ce se poklanjati kao sadnice za pojedim parkove, unistene sume itd. A sto se tice sadnje sa busenom, svaka jelka se primi ako se posadi u periodu rano prolece, kasna jesen. Svako ko kiti jelku sa busenom, moze da je raskiti i saceka pocetak Marta kako bi je izneo i posadio. Licno sam cetiri jelke na taj nacin posadio i svaka se primila. Smesni ste

 4. Megatron kaže:

  Zahtevam da se zabrani secenje badnjaka !

 5. knjiski_moljac kaže:

  Mi smo zasadili 4 jelke od kojih su se primile 3. E sad, pitanje je kakvo je korenje tih jelki koje se prodaju. Slažem se da bi trebalo uvesti reda u prodaju jelki, pogotovo onih sa busenom. Neretko se tu ubacuje svakakvo korenje koje liči na bilo šta osim na busenje, pa se naravno posle takva jelka sa previše oštećenim korenom neće ni primiti.
  Postavlja se i pitanje šta je sa ljudima koji nemaju smeštajni kapacitet jelki sa busenom u kući. Ne zaboravimo da za tako nešto treba i saksija u skladu sa veličinom busena. Što se tiče izgovora da ljudi nemaju posle gde da posade te jelke – poklonite ih nekome.
  Što se tiče odlaganja posečenih jelki nakon praznika – trebalo bi da postoji neko odlagalište gde bi se te jelke usitnjavale i od njih pravio kompost.
  Po meni, Božića nema bez mirisa prave jelke, bilo sečene ili one sa busenom. Ali, bih ipak preporučila onu sa busenom.

 6. Megille kaže:

  A gde će se zasaditi odlomljene grane hrasta sa suvim listovima? I te badnjake će zabraniti inspekcija? Na makovoj sedmici u šumi sva drva hrasta se ogule kada se lome i kidaju za badnjak. A vlasnici šume ne reagiraju ,niti ekološki inspektori a najmanje ‘zelene’ stranke…

 7. Gornjak kaže:

  Gospodo reka se najlakše pregazi kod izvora posle se lako može udaviti.Isto je i sa jelkama. U području gde se seče kako jelka tako i badnjak nadležni su šumari i policija da spreče ilegalnu seču, ukoliko je sa privatnog poseda neka izvoli taj koji prodaje tražiti dozvolu za distribuciju tu mislim na jelke dok za seču Badnjaka treba odrediti drvo uz rubni deo šume jer ionako se svake godine vrši seča takozvana „čemeta“ ili proreda uz šumske puteve. „Zeleni“ ispravno govore, no ne i skroz pametno jer kao zagovornici recikliranja bi trebali da predlože plastične jelkice.Za svaku radnju u šumi odgovoran je šumar koji itekako dobro zna šta se sprema pred praznike. Za seču Badnjaka se svake godine organizovano odlazi na Makovu sedmicu na seču, nije problem ali uvedite reda i nezaboravimo da je Srbija sekularna država.

 8. pajo kaže:

  Cekajuci@
  Gresis kod mene dva puta se kiti ista jelka!Treci put bi bila prevelika!Samo je treba negovati i kada je u kuci i nesme vise od 14 dana da prodje od vadjenja do sadnje!

OSTAVITE KOMENTAR