Zelenović: Rešiti klimatizaciju u sali na Velikoj terasi, udobnost klupa na Letnjoj pozornici…

Uručenjem nagrada sinoć je završen 25. Festival evropskog filma Palić, na kome je od 14. jula prikazano stotinak filmova u 12 selekcija u prisustvu 150 gostiju, a direktor Radoslav Zelenović je danas najavio da naredno izdanje počinje tačno za godinu dana, 20. jula 2019.

Zelenović je, sumirajući rezultate jubilarnog festivala, rekao da su u najvećem delu realizovali ono što su obećali i da je ostvarena njihova namera da o prethodnih 25 godina govore učesnici palićkog festivala, laureati nagrade „Aleksandar Lifka“, koji su se prethodnih dana prisetili i lepih i teških trenutaka.

TANJUG/ FEF PALIC

On je posebno skrenuo pažnju na emotivan trenutak kada se na scenu Letnje pozornice popela glumica Milena Dravić, koju je publika dočekala na nogama, dugim aplauzom i sa suzama u očima.

Zelenović je pak naglasio da moraju da reše probleme, koji se tiču klimatizacije u sali na Velikoj terasi, udobnosti klupa na Letnjoj pozornici, zamene platna na Letnjoj pozornici i wifi-a.

Programski direktor Miroslav Mogorović rekao je da palićki festival ima prostora za unapređenje i da će razvoj ići u tri pravca – uvođenje panormaskog programa posvećenog autorima koji su zadužili evropsku kinematografiju, programa dokumentarnih filmova koji se ne bave nužno ekološkim temama i programa kratkometražnih filmova koji će reflektovati mladi duh Evrope.

Mogorović je potvrdio nastojanje selektora programa da publici ponude raznolikost kako bi palićki festival bio, kao i devedesetih godina, „prozor u svet“ i „uvid u recentnu evropsku kinematografiju“.

Ilija Tatić, direktor Otvorenog univerziteta u Subotici, izvršnog producenta festivala, potvrdio je da imaju, programski i organizaciono, prostora za dalji razvoj FEF i zahvalio publici koja je i ove godine prepoznala vrednost programa, ali i novinarima koji su izveštavali sa festivala.

„Brajan Koks mi je posle prve ture intervjua rekao da nikada nije bio na mestu gde su mu postavljana suštinska, prava, korektna i konkretna pitanja koja su vezana za film i umetnost“, rekao je Tatić.

Naglasio je da su inostrani gosti oduševljeni Palićem i festivalom, a domaći su primetili unapređenje u svakom smislu.

Umetnički selektor Nenad Dukić rekao je da je izrazito zadovoljan reakcijom publike na filmove, koje su bile vrlo različite, ali nije bilo ravnodušnosti, što je najvažnije.

„Ljudi su prepoznali glavne vrednosti filmova, neki od njih namerno provociraju gledaoče i ne daju im da se udobno zavale u svoja sedišta, ali to što su filmovi teški posledica je toga što se autori bave takvim temama i pritom ne žele da ih zaslade i što je još važnije, to su uglavnom mladi autori“, istakao je Dukić.

On je najavio da će i u pripremama za naredno izdanje festivala insistirati isključivo na kvalitetu filmova.

„Hvala subotičkoj publici“, rekao je Zelenović za kraj poslednje pres konferencije 25. Festivala evropskog filma.

 

Tanjug

 KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR