Zemlje malo, puno zahteva za vraćanje

„Priča se da će umesto zemlje država vraćati deset odsto vrednosti parcela i to na 20 godina. Ja imam 85 godina i svakako ne mogu čekati tih 20 godina“, kaže u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) Subotičanin Julije Lipozančić, jedan od onih koji iščekuju zahuktavanje procesa povraćaja zemljišta oduzetog u procesu nacionalizacije sprovedene posle Drugog svetskog rata na prostoru tadašnje Jugoslavije.

Ispravljanje ove istorijske nepravde prema vlasnicima teče sporo, dok sama Srbija odbrojava decenije od pada socijalizma, a da se završetak tog procesa ne nazire.

Restitucija poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, prema Zakonu o povratu oduzete imovine i obeštećenju građana iz 2011. godine, teče sporo ili nikako, žale se u subotičkom Udruženju građana za restituciju.

Na severu Vojvodine je posle Drugog svetskog rata država je oduzela od vlasnika oko 13.000 hektara zemljišta. Do danas je vraćeno tek između 3.000 i 5.000 hektara. Delimično zbog toga što su međe na nekadašnjim njivama nestale okrupnjavanjem imovine kombinata, ali i zbog činjenice da je dobar deo te imovine već prodat trećim licima.

Pri tome, za realizaciju novčane nadoknade ranijim vlasnicima država nema dovoljno novca.

Naime, po navedenom Zakonu, predviđeno je samo dve milijarde eura za obeštećenje vlasnika kojima se ne može vratiti zemljište u izvornom obliku, a Agencija za restitucija je iznela podatak da da je prema podnetim zahtevima za povraćaj zemlje potrebno obezbediti 13,6 milijardi eura, odnosno da se može podmiri tek 15 odsto potraživane vrednosti tog zemljišta.

Udruženja za restituciju u Srbiji već tri godine zahtevaju izmenu navedenog zakona, koja bi omogućila i supstituciju zemljišta, odnosno vraćanje zemljišta odgovarajuće površine umesto novčane nadoknade, navodi predsednik Subotičkog udruženja za restituciju, Milan Uzelac.

„Svojevremeno, nekadašnji poljoprivredni kombinati su zemlju dobijenu od države smatrali svojom i oni su, praktično, sve međe poništili. Takođe, zbog prodaje mnogih parcela, dobar deo potraživanog zemljišta je u rukama privatnika, zbog čega to zemljište ne može biti vraćeno nekadašnjim vlasnicima. Prema zakonu, mogu se vratiti samo parcele u izvornom obliku – za sve ostale vlasnici će biti obeštećeni novčano. To je, međutim, prilično nepoštena ponuda jer se od stvarne vrednosti parcele daje tek deset do 15 odsto“, navodi Uzelac.

Prema njegovim rečima zainteresovani građani već tri godine čekaju da se usvoje njihovi predlozi za izmenu Zakona o povratu oduzete imovine, koje su oni inicirali još pre nego što je Zakon usvojen, tokom javne rasprave.

Od strane države se ne pokazuje volja da se to prihvati i omogući da nekadašnji vlasnici ipak dobiju bilo koje zemljište, umesto obveznica ili novca.

„I pored stalnih obećanja s vrha, te izmene do danas nisu usvojene – uglavnom zbog stalnih izbora i smenjivanja vlada, ali i očite nezainteresovanosti države… Slobodne zemlje ima dovoljno jer mnoge oštećene porodice nisu ni podnosile zahteva za njeno vraćanje, dok mnoge nemaju naslednike i sva ta zemlja ostala je državi koju bi ona mogla da vrati“, navodi Uzelac.

Opcija sa novčanim obeštećenjem, dodaje on, nije poštena prema nekadašnjim vlasnicima zemlje.

„Ako neka zemlja, recimo, košta deset hiljada evra, država će za nju dati obeštećenje od 1.500 eura. Praktično, mi samo moramo da ispaštamo zbog toga što je država bila loš domaćin“, zaključuje Uzelac za RSE.

Za obeštećenje je predviđeno dve milijarde eura, a Agencija za restituciju je došla do računice da se te dve milijarde moraju raspodeliti na sve što se ne može vratiti u naturi, iako ukupno oduzeto poljoprivredno zemljište, po istom izvoru, realno vredi 13,6 milijardi eura.

‘U kojoj fioci stoji moj slučaj?’

Poseban problem je što je država dozvolila da se oduzetom imovinom trguje, protivno svim zakonima, napominje Uzelac:

„Država je dozvolila lokalnim moćnicima, mafijašima, geodetima, direktorima da dođu do te imovine na svakojake moguće načine i sada ne može vratiti onima koji tu zemlju potražuju. A ono je neko podelio između sebe i dobro zaradio“.

Predsednik udruženja poljoprivrednika Vojvodine Miroslav Kiš kaže da se zemlja vraća sporadično i da tu nema nikakvog pravila.

„U kojoj fioci stoji moj slučaj? Zašto je nekome vraćena zemlja još pre dve godine a nekom nije do danas, iako su zajedno podneli zahteve za to? Suština je – koliko je ko agilan da insistira na tome, ko je spreman koliko uložiti novca, živaca, strpljenja, novca da do toga dođe. A onaj ko čeka da ga država pozove na ročište, taj i sada čeka. To je administracija koja radi na samo sebi znan način i po svojim aršinima“, kaže Kiš.

Subotičanin sa početka ove priče Julije Lipozančić potražuje od države po osnovu restitucije više od sto jutara, ali misli da realno može očekivati povraćaj tek tridesetak jutara.

„Do sada nisam dobio ništa. A zahtev sam podneo još jesenas a radi se o 30 jutara (oko 18 hektara), koje mogu eventualno očekivati da se vrate. Veliki deo zemlje oduzete mojoj porodici je podeljen privatnim licima a jedan deo je nemoguće vratiti u nature. Ako ne mogu dobiti u naturi, onda neću nikako“, navodi Lipozančić.

On smatra da država ima druge namere sa tom zemljom, te da strahuje da će ona biti ponovo prodata, čime bi potomci nekadašnjih vlasnika definitivno ostali bez nasledstva.

 

Slobodna Evropa

 KOMENTARI

 1. Bobisa kaže:

  A zemlja se vraca nacistima i izdajnicima

 2. Suboticki kaže:

  Idjite u Kucu cvica i izmolite jedan Ocenas pa vam se mozda onaj iz pakla i smiluje i vrati vam zemlju.

 3. Veliki duh prerije kaže:

  Onaj sto je pokopan u Kuci cveca nije nikome uzeo zemlju, a jos manju ju je odneo na drugi svet. Doticni vam je doneo prosperitet kakav nikada pre nisu imali vasi preci, niti ce ikada imati vasi potomci.Malo vise respekta i zahvalnosti bi vam lepse pristajalo. Sve neki sami veleposednici i bogatasi se odnekuda pojavljuju i gamizu ispod kamena. Odjednom ima vise poglavica nego Indijanaca.

 4. Anonimni kaže:

  Ti „Suboticki“ bolje da nisi suboticki. Taj u kuci cveca je svima napravio najvecu drzavu, a taki kao ti su je uspeli smanjiti, dao je svima radana mesta a taki slicni su ukinuli, sve je bilo ograniceno pa i zemlje na 17 hektara, dve kuce itd, al su svi imali i pristojno zivili, a ne kao sada, samo povlasceni pojedinci. Ako je uzeo zemlju, dao je radna mesta u kombinatima, zvanicna supruga mu ni penziju nije imala, mada je ona bila borac protiv fasizma, imala je cin potpukovnika pre udaje za tog u kuci cveca. Sta su njegova deca odnela i rodbina i komovi, a kako gazduju svi ovi posle njega?

 5. Yebovasdrugtito kaže:

  Druze Tito nisi nas ni pito kad si odno kuruze i zito ‘“- bijase poznati slogan.Tito je uzeo zemlju postenim i vridnim seljacima i podilio je beskorisnoj sirotinji koja to nije znala ciniti nego su zemlju brzo procerdali.A njegovi omladinci koji su meli tavane ostavili su pasje potomstvo na politickoj sceni.Djubraski komunizam!

 6. postenje kaže:

  Kada je tim vrednim i postenim seljacima oduzeta zemlja, drzava je napredovala i njeni gradjani su bili neko i nesto u Evropi i ostatku sveta. U vreme kraljevine i vrednih i postenih seljaka drzava je bila posljednja Evropska beda. Zasto? Naravno zbog vrednih i postenih seljaka. Vredni i posteni seljaci postoje samo u fantaziji vasarskih guslara.

 7. Yebovasdrugtito kaže:

  Tito je imo filozofiju da triba sirotinji duvati u dupe.na tom je gradio svoju komunisticku revoluciju.

 8. pista kaže:

  Nesto je usporen ceo postupak. Koeficijente za isplatu u obveznicama vlada je trebala doneti krajem prosle godine a do dan danas nista nije uradjeno. Povracaj oduzete zemlje je bitan, kao i povracaj oduzetih kuca, placeva. Znam coveka kome je posle rata oduzeta kuca sa okucnicom, zgrada se vec srusila plac ostao a kao korisnik je upisan Grad Subotica. Mislim da u ovakvim slucajevima imovina bez problema moze da se vrati u naturi. Ne vidim razloga zasto bar te slucajeve ne ubrzaju. Plasim se da je odugovlacenje namerno i uz tiho odobrenje drzave.

 9. Burdus kaže:

  AV

 10. Pravdoljub.. kaže:

  Yebovasdrugtito-Beskorisnoj sirotinji koja to nije znala „CINITI“ ma nemoj kulaku jedan jesti…kada je burek jeftin. Veliš ti tako? A??? srami se reči svojih kulaku, i objasni nam. Kako su oni kojima je tada zemlja uzimana i deljena sirotinji do te zemlje došli?
  Znaš priču o avaškoj slanini? O mučenju i maltretiranju radnika? znaš li možda ili si čuo o onoj priči gde gazda donosi čivutske džakove u koje staje osamdeset kilograma kukuruza i tera radnike da nose na tavan uz opravdanje da netreba radnik dva puta da šeta gore-dole.
  o kako si ….da se ne zanesem, zamisli dete svoje da služi kod takvih. pa ti su gori bili nego ovi tajkuni sadašnji.

 11. Tihomir kaže:

  A subotički ti neki pametnjakovic

 12. Croat kaže:

  Crkvama su vratili u vidu substitucije a obicnm narodu nemoze. Na kraju ce je arapi dobiti za kikiriki uz masnu proviziju politicarima.

 13. Yebovasdrugtito kaže:

  Ode ima tusta oni koji smrde na Titu.

 14. Marko kaže:

  Evo,juče je Blic objavio neki članak da će se navodno zemlja vraćati svima kojima je oduzeta i to od državne zemlje.

OSTAVITE KOMENTAR