Zemljište zagađeno metalima i organskim materijama

Uskoro će biti dva meseca od kada je izbio veliki požar kod Interkorgovog reciklažnog centra  i koji je otvorio niz ekoloških pitanja. Ekološki incident koji je nastao-dim  jakog i oštrog mirisa.  Analize Gradskog zavoda za javno zdravlje iz Beograda pokazale su da je zemljište zagađeno metalima i organskim materijama. Tinjači požar i dim održava metan, koga ima na tom prostoru.

Na tom prostori se nalazi i gradska deponija, a  u središtu deponije nastaje nadpritisak, pa deponijski gas prelazi u okolinu. Prosečan sastav deponijskog gasa je 35-60% metana, 37-50% ugljen-dioksida i u manjim količinama se mogu naći ugljen-monoksid, azot ,vodonik-sulfid, fluor, hlor, aromatični ugljovodonici i drugi gasovi u tragovima.

 

Metan je više od 20 puta štetniji po klimu i ozonski omotač nego ugljendioksid, što praktično znači da 1 tona metana oštećuje ozonski omotač kao 21 tona ugljendioksida. Dodatno zagađenje je primećeno na prostoru treće lagune, što su pokazali i rezultati Zavoda za javno zdravlje u Subotici.

 

U narednom periodu će se videti na koji način će se sanirati teren, a do tada grad je pokrenuo inicijativu da se izgradi put, kako bi u slučaju ponovnog požara nadležne službe sa vozilima mogle da priđu terenu. Zemljište je zagađeno uljima i pesticidima, a ima  i drugih organskim materija koje su produktin za pravljenje plastičnih masa.KOMENTARI

  1. Skubidu kaže:

    Marija je kraljica, najbolja žena na svetu!

  2. Paja patak kaže:

    Sramota !!! 👿

OSTAVITE KOMENTAR