Zemljoradnici samo na papiru

Nezvanične informacije koje su stizale do medija da je svoj predlog agrarnog budžeta Vladi Srbije dala i jedna od moćnih korporacija koja se bavi i poljoprivrednim delatnostima, možda svoju potvrdu može naći i u onome što se događalo na licitaciji za zakup državnog zemljišta u Subotici.

 

Naime, iako je realna i u dosadašnjim licitacijama postizana cena manja od dvadesetak hiljada dinara po hektaru, ove godine su za neke parcele pojedinci davali i do 500 evra.

 

– Mislim da je reč o ljudima koji su u ime drugih zakupljivali tu zemlju, i koji iz nekog razloga žele da dobiju baš te parcele. To, u stvari, i nisu poljoprivrednici, jer nikome ko živi samo od poljoprivrede ne može biti isplativo da za zakup jednog hektara plati 500 evra – kaže Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.

 

I drugi učesnici ove licitacije sumnjaju da je u pitanju bilo kakva ekonomska logika, te da je „javna tajna da licitacije služe i za uzimanje zemlje u podzakup“, što je, inače, protivzakonito. Pojedinci, naime, zemlju zakupljuju u tuđe ime, a iza njih stoje često upravo velike kompanije. To se, međutim, vrlo lako može utvrditi kontrolom tokova novca, kao i proverom da li se oni koji uzimaju zemlju u zakup nalaze među registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima. To se, međutim, ne radi a razlog je, kažu poljoprivrednici koji su bili na licitaciji, saučesništvo države u svemu tome, kao što to ona radi i u mnogim drugim slučajevima kod neuspelih privatizacija firmi. Predstavnici države, to jest lokalnih vlasti, pak kažu da će upravo od ovakve licitacije – sa pomenutim astronomskim cenama zakupa – najviše koristi imati država i grad. Uz očekivanje, naravno, da će se cene zakupa zemljišta zbog ovoga povećati i u narednim licitacijama.

 

V.L.

DanasKOMENTARI

  1. gost kaže:

    Kada jednom posadite na neku parcelu Genetski modifikovana semena na toj zemlji skoro nikad drugo seme nece moci da radja zbog tretmana zemlje tokom cele godine hemijom koja se zadrzava u zemlji i do 10 godina a nesteti samo odredjnom semenu odredjenog proizvodjaca. Ima li kontrole ko i iz kod dugorocnog razloga ima racuna da uzima u zakup zemlju po toliko visokim cenama procenite sami.

  2. Kirdžijaš kaže:

    A hoće li tim vlasnicima biti isplaćena ta visoka cina koja je izlicitirana?To bi tribalo proviriti.

  3. lazo koletar kaže:

    Neka prvo gospodin Kis proveri koliko ti „njegovi“ poljoprivrednici imaju ljudi na crno koje izrabljuju pa nek onda vidi ko uzima zemlju u zakup.

OSTAVITE KOMENTAR