Žigmanov: DSHV pozdravlja donošenje deklaracije Samita EU i Zapadnog Balkana u Sofiji

U svoje osobno ime i u ime DSHV-a pozdravljam usvajanje deklaracije sa Samita Europske unije i država Zapadnog Balkana. Najprije ističem važnost održavanja ovakvog samita na kojemu pored samih država članica, aktivno sudjeluju i one države kojima je glavna vanjskopolitička agenda priključivanje europskoj obitelji. Iako deklaracije nisu pravno obvezujući dokumenti, one svakako očituju dobar duh suradnje i razumijevanja i glavno im je težište učvrstiti suradnju među državama.

Ovakav događaj, i na koncu sam dokument koji je iz njega proizišao, više je nego bitan u vrijeme kada euroskepsa sve više raste, i kada se kod samih građana u Srbiji primjećuje pad potpore ovom kompleksnom i dugotrajnom procesu. Poruke srbijanskog rukovodstva glede održavanja ovakvog skupa više su nego pohvalne te je veoma primijetiti kako sam proces pristupanja i na koncu članstvo u EU ostaju glavni vanjskopolitički pravac srbijanskih institucija.

Sama deklaracija svakako je važna jer je donesena u duhu suradnje i uz uvažavanje onih zemalja koje još uvijek nisu članice. Devet točaka deklaracije i na koncu aneks u vidu preporuka potvrđuju da je sama EU spremna u svoje članstvo primiti nove članice, te im pružiti svu moguću potporu.

DSHV će, kao stranka snažno proeuropski profilirana od svog osnutka do danas, svakako nastojati promovirati principe usvojene na samitu kako bi se unaprijedio ulazak Srbije u EU. Sve je to činio i do sada i nastojao je biti konstruktivnim u svim pitanjima u procesu EU integracija te ih javno promovirati.

Za hrvatsku manjinu u Srbiji jedno od najvažnijih pitanja, osim uređenja polja manjinskih i ljudskih prava, ostaje i rješavanje bilateralnih sporova koji postoje sa susjedima, najprije s Hrvatskom. Hrabri to što EU u pojedinim točkama poziva države Zapadnog Balkana da glede bilateralnih sporova pronađu konstruktivna i održiva rješenja. Za nas, građane hrvatske nacionalnosti, od velikog je značaja i to što Republika Hrvatska snažno ostaje posvećena procesu europskih integracija, što potvrđuje i očitovana spremnost da bude domaćinom narednog Samita u Zagrebu za vrijeme svojega predsjedavanja 2020. godine Od predsjedavanja Hrvatske i Srbija može imati koristi, a nacionalne manjine svakako su most u suradnji među državama. Aneks odnosno preporuke koje proizlaze iz deklaracije su bitne jer će se, ukoliko ih države budu implementirale, adekvatno i sustavno unaprijediti integracijski procesi što za Srbiju ostaje važan prioritet. U ovom kompleksnom procesu DSHV će nastaviti aktivno sudjelovati u okvirima svojih mogućnosti.

Tomislav Žigmanov

predsjednik DSHV-a

 KOMENTARI

 1. u inat svima kaže:

  Zigi je dao izjavu za javnost!!……………Vrloooo vazna izjava Vrlooooo VAZNOG Faktora!!

 2. u inat inatu svima kaže:

  Vrlo je važno je da se komunicira, razgovara, a ova Žigmanova izjava je jedan pozitivan impuls između dva naroda.
  Samo je pohvalio nešto dobro što se desilo, ne vidim razlog za ovakvu ironiju.

 3. Samo istina kaže:

  Prvo, on se stidi svoje nacionalnosti(Bunjevac),po novom Rvat nema sta da popravlja srpsko-hrvatske odnose jer se oni nikada nece i ne mogu popraviti.Rvati za svoje zlocine odgovarali nikada nisu!!!

 4. jaran kaže:

  „stidi svoje nacionalnosti(Bunjevac)?Kakva je ovo konstrukcija?Nema veze ni s mozgom ni s realnošću.Da bi se neko osećao Hrvatom zato što se „stidi“ bunjevštine?Ovakva konstrukcija može ispasti samo iz totalno iščašenog mozga jer ja ne znam nikoga ko se „stidi“ i da je zato Hrvat.Bolesno.

 5. Nikola kaže:

  #samo istina
  kao prvo,Bunjevac nije nacionalnost,kao drugo ko će to popravljati narušene dobrosusjedske odnose između Hrvata i Srba ako ne Hrvat ili Srbin?Pod 3.,zašto se stalno nameće teza kolektivne krivice Hrvatima iako s tim nekim zločinima veze nemaju ,kao na primjer ja?i molim za malo tj malo više realnosti i objektivnosti a za malo manje tendecioznosti…pozdrav iz Dalmacije

OSTAVITE KOMENTAR