Zima za nama, narednih dana natprosečno toplo

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović izjavio je danas da je prava zima završila sa snegom krajem januara, a da smo u februaru imali prilično toplo vreme, za 3,5 ili četiri stepena višu prosečnu temperaturu u odnosu na višedecenijske vrednosti.

„Nastavlja se natprosečno toplo i u martu. Biće još po Srbiji u nekim mestima slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, tako da nema prave zime“, rekao je Todorović za RTS.

Prema njegovim recima, u višim planinskim predelima može biti pomalo snega, ima ga i na tlu. Na Kopaoniku i Staroj planini ima metar snega.

„U tom smislu narednih sedam do 10 dana veoma promenljivo vreme, natprosečno toplo. Dan, dva, tri maksimalna temperatura 20-tak stepeni, pa onda pad za sedam-osam stepeni, jednodnevno, dvodnevno zahlađenje. Nešto malo kiše. Ne bi trebalo da bude ozbiljnih padavina“, kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, sledeće sedmice malo niže maksimalne dnevne temperature – ne prelaze 20 stepeni.

Topljenje snega, kaže, utiče na vodostaj. Zbog visoke temperature, pri jakom južnom vetru i padavinama, topljenje snega je nepovoljna okolnost.

„Za sada nema te situacije koja bi ukazivala na tu kombinaciju. Sneg će u martu početi polako da se topi i ne bi trebalo da bude većih problema“, rekao je Todorović.

Meteorolozi za danas prognoziraju umereno i potpuno oblačno, svežije, ujutro i pre podne povremeno sa slabom kišom.

Krajem dana očekuju delimično razvedravanje.

Vetar slab i umeren, zapadni, jugozapadni. Jutarnja temperatura oko 7, najviša dnevna oko 13 stepeni.

Do četvrtka će biti promenljivo oblačno suvo i toplo sa dužim sunčanim periodima i maksimalnom temperaturom znatno iznad prosečnih vrednosti.

U petak na severu i zapadu, a u subotu se i u ostalim krajevima uz više oblačnosti očekuje mestimično kiša.

U nedelju malo i umereno oblačno, toplo.

 

Tanjug, RTSKOMENTARI

 1. Indijanac kaže:

  Što me mama nije upisala u školu za meteorologe, to je baš dobro zanimanje.
  Ako i pogrešiš u proceni, možeš uvek da se pravdaš sa barem 10 nepredvidivih faktora koji utiču na vreme.
  Mi u našem plemenu smo odmah smenjivali starog i postavljali drugog, novog vrača, ukoliko je stari loše procenio vreme.

 2. Kamenko Katic kaže:

  Bas je zanimljivo kako mali Djokica zamislja studije meteorologije. To sa novim vracem je takodje genijalno. Kada na aerodromu ulazimo u avion, stjuardesa se ljubazno smesi kaze sve ce biti u redu, na aerodromu imaju novog vraca i on ce izvesti odgovarajuci ples i otpevati prigodnu pesmicu za lepo i stabilno vreme i ugodan let. Manji su problem meteorolozi, a veci su problem oni za koje se prognoza pravi i njihova sposobnost da realizuju u svojoj glavi smisao teksta prognoze vremena.
  Ja imam ispred kuce jedan poveci kamen i on mi sluzi kao meteoroloska stanica. Pokazuje vreme vrlo egzaktno.
  Ako je kamen mokar – pada kisa
  Ako je kamen beo – pada sneg
  Ako se kamen slabo vidi – maglovito je.
  Ako kamen baca senku – sija sunce
  Ako kamen ne baca senku – oblacno je.
  Ako se kamen ljulja – imamo zemljotres.
  Ako se kamen apsolutno ne vidi – neko ga je ukrao.

 3. (ba)laban kaže:

  E sad zapamtite kakve su temperature bile ovih dana i uporedite ih sa računima koje ćemo dobiti od najvećeg parazitskog javnog preduzeća TOPLANE.

  Oko podne zadnjeg februarskog dana je spoljnja temperatura bila 16-17 stepeni, ali zato na radijatore nisi mogao da staviš ruku i to je sve potrajalo dok se, pretpostavljam, građani nisu počeli buniti, mada su i ostatak dana radijatori bez potrebe bili mlaki.

  U decembru i januaru su zato u periodima velikih hladnoća bili gotovo hladni.

  Treba „stati na rep“ ovim stranačkim zlotvorima u javnim preduzećima, a pogotovo ovima u Toplani, koji u bezobrazluku prednjače o odnosu na ostale parazitske službe.

 4. (ba)laban kaže:

  U ovom trenutku je spoljna temperatura 0,8 stepeni celzijusa, a radijatori su skroz hladni. Eto, tek toliko da vidite koliko su zlo ovi iz JP Subotička Toplana. Paraziti odvratni. Treba ih bojkotovati po svakom pitanju.

OSTAVITE KOMENTAR