Zimske terase kafića – ukras ili…

„Prozivka“ devedesetih kao i buvlja pijaca, u nedostatku kvadrata koji bi služili malom biznisu, na nekim mestima su podlegli stihiji, odnosno nekontrolisanom širenju i raznovrsnoj nadogradnji. Negde uspešni a negde manje, ovakvi građevinski poduhvati pružali su sliku koja i danas podseća na neke prenaseljene azijske ili južnoameričke gradove.

Valjda zato kod Subotičana izaziva nelagodu svako improvizovanje izvan zadatih urbanističkih linija i planova. Osećaj nemoći zajednice da sačuva red i poredak po uzoru na neke druge gradove. Palićki put je do sada bio pošteđen, barem u parteru, dogradnje poslovnih prostora koja bi remetila sklad celine ove lepe subotičke ulice.

Pokrivanje terase kafića koji se nalazi u poslovnom objektu zajedno sa drugim lokalima, ostaje da dobije ocenu od javnosti. Redovni gosti kafea će verovatno pozdraviti ovo proširenje a oni koji su taj plato doživljavali kao javni, ostaju na gubitku. Sada i susedni lokali opravdano mogu da zahtevaju sličnu privilegiju koja će im obezbediti dodatne kvadrate ali i likvidirati jedan, do sada lep prostor.KOMENTARI

 1. Raspop Teodosije kaže:

  Ove „plastične“ terase su uglavnom ruglo. Više liče na plastenike za uzgoj kelerabe, nego na ono što bi trebalo da budu.

 2. stormwatch kaže:

  Ovo je super.

 3. Jugosloven kaže:

  Novi Pazar

 4. Iskren kaže:

  I ja kao stanar susedne zgrade sada moram da obilazim oko terase.Zasto?Ko mu je izdao dozvolu, koliko to kosta.Inspekcijo reaguj.Zar nije dovoljno unakazen taj objekat.Pohapsite te ljude u direkciji.dosta je bilo unistavanja ovog grada.

 5. Kindergarten kaže:

  Lepa sarena ogradica. Idealno za decje zabaviste.

 6. punisher kaže:

  rusi!

 7. Lajčo kaže:

  Ima u gradu još nekoliko primera gde je oduzet deo ulice da bi se proširio lokal. To su po pravilu vrlo opasni ljudi i nije im se zamerati. Prvo se izbace stolovi a onda se to lepo ozida. Verovatno imaju dozvolu. Ne može im niko ništa odbiti.

 8. (ba)laban kaže:

  Kafić-picerija kurčevite porodice u ulici Lovre Bračuljevića je takođe napravio terasu bez posedovanja dozvole. U toku izgradnje je čak i jedna od retkih nekorumpiranih inspektorki donela odluku o obustavi radova, međutim moćni Mitar je pokucao na prava vrata i radovi su nastavljeni, dovršeni i dozvola je dobijena. Poznanstvo sa kumom prethodnog nam Predsednika države je omogućilo da se sve regularno legalizuje i sad imamo jedan lep objekat koji, ruku na srce, više liči na trafo stanicu postavljenu da odudara od okoline i naružuje ceo kraj.

 9. Arabija kaže:

  Kafic SNS -a a još i prekoputa Elektrovojvodine (bivše)

 10. Megille kaže:

  Nakon I svetskog rata su ceo centar grada prešpricali hirofom u sivom tonu da se ne vide boje Monarchije na spoljnim fasadama…Sad bi tebalo da se nekim ‘futurističkim’ krovovima pokrije ceo grad i niko više neće graditi-zauzimati javne površine. Još ako se reši grejanje i klimatizacija ulica i trgova to će biti pun pogodak. Ali i nove arhitektonski gluposti će bit zamaskirani -barem iz ptičije perspektive…

 11. Istina kaže:

  U ratu divljaka stradaju ljudi. Kako je lepo ne biti u Subotici, Vojvodini, Srbiji i još uvek živoj prokletoj Jugoslaviji. I „BRD“, naravno.

 12. Suzana kaže:

  Vecito nezadovoljstvo ….

 13. Vorda plav kaže:

  Što se tiče kafića sa slike lepo i funkcionalno, a što se tiče opozicionara koji su plaćeni da pljuju po svemu neka uzmu svoju terapiju za smirenje.

 14. Istina kaže:

  @Vorda plav

  Vi mora da ste neki „doktor građevinskih i umetničkih nauka“ iz plejade brdsko-planinsko-vukojebnih komunjaro-intelektualaca. Doduše, članovima antisistema svaka naopakost je ispravnost pa tako i svaka grozota lepota a nefunkcionalnost funkcionalnost.

 15. Hrvoje Macanović kaže:

  Плато овако преуређен изгледа неупоредиво чистије и културније него док се ту налазио импровизовани бувљак на картонским тезгама, све ђутуре измешано; џиџа-миџе и купус, и смећем које „тезгароши“ остављају иза себе …
  Наравно, толико сам васпитан да не желим без аргумената нагађати и коментарисати онај други део који се односи на легалност ове „декорације“.
  Луне, браво за текст и запажање.
  У цивилизованом демократском друштву надлежни би се огласили и саопштили да је све по пропису или би, у противном, предузели потребне мере да све БУДЕ по пропису.

 16. Subot'čan kaže:

  @Vorda plav
  Čekaj, kad kažeš da opozicija kritikuje znači da kafić drži neko bilzak vlasti?
  Ima smisla. Ne bi uzurpirao javnu površinu neko ko nije siguran da ima zaleđinu.

 17. stormwatch kaže:

  Cak moram priznati da je ovo jedno od boljih resenja u zadnjih 30 godina u Subotici, jebi ga….svi se zale a niko da pomene osim Hrvoja kako je tamo svakog dana pre bila lepota prljavstine u vidu divljeg buvljaka i otpada nakon zatvaranja ilegalnih kartonskih kutija i tezgi sa svakojakim sadrzajem. Ovaj sto bi hapsio jer mora da ide „okolo“ citavih 7 metara mi je najbolji primer klasicne post civilizacijske subotice.

 18. Megille kaže:

  @ stormwatch : Jedno si zaboravio kao veliki ‘borac’ za zapadnu demokraciju: Imovinski pravni odnosi se moraju poštivati. Tako je to u EU kapitalizmu zar ne …? Probaj ovakav tor izgraditi na javnoj povšini u Salzburgu brzo ćeš imati posla sa ‘ kobrama ‘.

 19. stormwatch kaže:

  @Megille

  Ajte gospon Weidmann probajte naci deo Salzburga bez vodovodne mrezhe, kanalizacije, asfalta i bankina…kad prvo vi to u vashoj Subotici obezbedite svim gradjanima u svim delovima grada..

 20. Popaj kaže:

  Ništa nisam video, ništa nisam čuo. Sve je to belo.

 21. Iskren kaže:

  Hrvoje Macanović
  Na tom mestu ama bas nikada nije bio improvizovani buvljak, bio je frizerski salon pa B market ali nikada kartonske kutije

 22. stormwatch kaže:

  @Iskren

  Jeste bio je improvizovani buvljak upravo tamo i to jos ultra prljav. Posle par godina to ruglo je premesteno na tezge iza Trgoprometa.

 23. Sale kaže:

  Možda je tamo nekad bilo neuredno ali je pre par godina taj prostor doteran. Promenjene su dotrajale ploče jer su se stare klimale. Trgopromet je renovirao prodavnicu, sve je bilo sređeno. Ovo je klasično uzurpiranje dela ulice a kad gledam neke komentare gore, mislim da je to uradio neko iz vladajuće stranke ili vrlo blizak njoj. A ako nije to u pitnju onda je samo bahat.
  „Kome smeta neka obiđe“, „svako se bori za svoj hleb“, „kao da je to sad najveći problem“ i slični rezoni u društvu gde vlada snalaženje a ne propisi.

 24. Mirko kaže:

  @(ba)Laban.
  Šta čaršija priča o tom kafiću.Kakve se stvari tamo dešavaju…….Ima li posla za nadležne.Inace kurceviti psihopata će brzo atrerirati jer je zaštitnik skrajnut a poverioci su na putu za Suboticu.

 25. marco kaže:

  Nemojte tako ..tu stalno sedi debeli balaban i svita polupismenih grkljandzija…

 26. Iskren kaže:

  Tvrdim da nikada nisu bile kartonske kutije vec tri staklene pecurke koje je kao izlog koristila cvecara pre B marketa koja je bila tamo od otvaranja tog objekta.

 27. stormwatch kaže:

  @Iskren

  Onda ti nisi bio tamo u vrimenu kada su bile gomile djubreta i ostalog otpada posle uspeshnog kupoprodajnog dana na improvizovanim tezgama od kartona.

 28. Megille kaže:

  @ Iskren : U potpunosti si u pravu. stormwatch pojma nema o čemu pišeš ,on eto ‘lupeta’ . Naime arhitektonski je bilo vrlo osmišljeno uređeno plato ispred tih poslovnih prostorija. Ali ukusi su različiti nekima više se sviđa ovaj ‘arhitektonski’ tor . Samo ne znam zbog čega i nekoga na šta to podseća ?

 29. stormwatch kaže:

  @Megillle

  Javljaju se rezhimski placenici da proslave slavna vremena i nasledstvo milosheviceve tiranije…ispasce da su te godine bile najbolje godine na svetu…jel?

 30. Istina... kaže:

  @Agenturi…

  … je po nalogu osnov mržnja prema „Miloševićevcima“, „devedesetim“ i svemu što uz to ide. Pravo na drugačije mišljenje, konstruktivni dijalog, argumentovana debata… za njih ne postoje. Postoji samo njihovo jednoumlje koga brane eliminisanjem nepodobnih verbalno i fizički. I najbolji su ništarije ukoliko nisu njihovi, i po njima, ne zaslužuju život. Pogledajte npr. Asanža, Snoudena i ostale „zlotvore“. Više puta sam, zahvaljujući ovom portalu, u komentarima objavio link knjige u pdf formatu koja je osnov njihovog delovanja. Od tada su se ućutali, jedino BRD-ovac izigrava nekog pametnjakovića.

  „GradSubotica“ je trenutno najslobodniji subotički medij, slobodniji i od portala „Slobodna Subotica“, koji promoviše „slobode“, „demokratiju“ i „nezavisnost“, u vlasništvu Agenture. Tačno je i da ne objavljuje sve moje komentare, ali to je njihovo pravo. Pozdrav!

 31. stormwatch kaže:

  @MSNMS

  Ti to sto si objavio u pdf formatu, te nacisticke splacine mozes da okacis macku o rep. Mene ne mozes ucutkati…ove druge nikove koje si ti sam izmisljao i pricao sam sa sobom hvaleci samog sebe i kudeci samog sebe sigurno mozes ucutkati jer su plod tvog bolesnog uma…….mene nikad neces moci ucutkati, niko to ne moze. Zapamti to veoma dobro.

OSTAVITE KOMENTAR