Zlatni toranj palićkog festivala filmu Ovnovi

„Zlatni toranj“ za najbolji film ovogodišnjeg Festivala evropskog filma „Palić“ dodeljen je islandskom filmu „Ovnovi“, u režiji Grimura Hakonarsona.

Festival evropskog filma palic zatvaranje (29)

Žiri u sastavu Kristijan Žene, Dome Karukoski, Agneš Kočiš, Mira Fornaj, Johanes Kunke i Sergej Trifunović, pošto je pogledao 12 filmova u Glavnom takmičarskom programu, dodijelio je nagradu filmu koji predstavlja priču o dva brata koji gube ono što im je najvažnije – svoje ovce, koje su njihovo nasljeđe, kao i krvno srodstvo.

Festival evropskog filma palic zatvaranje (21)

„To je film koji govori o univerzalnoj potrebi čoveka za pripadanjem, na jednostavno metaforičan način“, navodi se u odluci žirija.

„Palićki toranj“ za najbolju režiju dodijeljen je Magnusu von Hornu za režiju filma „Život posle“, realizovanog u poljsko-švedskoj koprodukciji.

„U filmu ‘Život posle’ vidimo mladića koji se vraća kući, u malo selo, nakon užasnog zločina. Reditelj se igra veoma rizičnim stavovima kada onoga koji je počinio zločin prikazuje kao žrtvu. Režija je precizna i izazovna, i za igrani rediteljski debi je izuzetna“, navedeno je u odluci.

Žiri je odluke donio jednoglasno, ali je naglasio da „kada se dvije ovce takmiče, jedna može da izgubi za prsa“.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa Paralele i sudari u sastavu Majkl Petison, Đerđ Baron i Vladimir Džudović, pošto je odgledao 10 filmova za najbolji u ovoj selekciji proglasio je ruski film „Galebovi“, u režiji Ele Manžejeve.

„Film je jednostavna priča o sudbini žene rastrzane između savremenog života i tradicionalne kulture koja nestaje. Ovo nije samo impresivno debitantsko ostvarenje, već takođe najava prvog filma iz Kalmikije koji obećava“, navedeno je u odluci.

Specijalno priznanje žiri je, posthumno, dodijelio Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću za „izuzetno odigranu poslednju ulogu u filmu ‘Bez stepenika’ Marka Novakovića.

Nagradu „Sejfi Teoman“ za najhrabriji prvi ili drugi film, Umetnički savet Festivala evropskog filma Palić 2015. dodeljuje Ivanu Ostrohovskom za slovački film „Koza“.

„Stilom filma, na granici između dokumentarnog i igranog, reditelj Ivan Ostrohovski pažnju usmerava na upozorenje da svuda oko nas vreba nemoć za bilo kakvu akciju“, navodi se u obrazloženju

Nagrada Umetničkog saveta Festivala dodijeljuje se Marku Novakoviću za srpski film „Bez stepenika“ za „dirljivu priču o trećem dobu kojoj je snagu dala gluma Vlastimira Đuze Stojiljkovića“.

Dvadesetdrugi Festival evropskog filma Palić završen je večeras, a na njemu je prikazano više od 90 filmova u devet selekcija.

Više fotogrfija sa zatvaranja festivala u GALERIJIKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR