Zvonar Stipan

Od malenih nogu stanovnik Donjeg Tavankuta, pedesetjednogodišnji Stipan Santai, redovito odlazi na mise, hodočašća i veoma rado posećuje i druge župe osim Tavankutske.

U Crkvu „Srca Isusova“ u Donjem Tavankutu krenuo je kao sasvim malo dete sa svojom bakom, očevom majkom, pokojnom Vitom Santai.

tavankut crkva

Tadašnji Župnik velečasni Antun Gabrić, zapazio je ovog radoznalog i lepo vaspitanog dečačića te ga je uzeo za svoga malog pomoćnika – ministranta.

Što je vreme više odmicalo i Stipan postajao stariji, zapazili su ga i drugi. Zapazila ga je časna sestra dominikanka s.Beata Zebić, koja ga je zamolila da pomogne časnim sestrama tako što će od njih preuzeti obavezu crkvenog zvonara.

To je po Stipanovim rečima bilo potkraj osamdesetih.

Uvek tačan i precizan, i najtačniji „Darvil“ satovi su se poklapali sa Stipanovim podnevnim zvonjenjem.

I nije Stipan zvonio samo u podne nego po promenjivom zimsko-letnjem periodu i ujutru i uveče, za vreme verskih praznika, kada je neko Crkveno slavlje ili kada neko umre. Kada bi zvonio za pokojnika, Stipan bi zvonio oko pet minuta. Sa tri zastajanja ukoliko je u pitanju muškarac i sa dva zastajanja ukoliko je u pitanju pokojnica, sve vreme moleći molitvu  „Anđeo Gospodnji“.

zvonar stipan

Kako Stipan kaže, teško mu je palo da se odvikne od obaveze zvonjenja kada su zvona u Tavankutskoj crkvi elektrificirana negde 2003. godine. No ipak, Stipanova služba tu nije prestala jer i dan danas on zvoni na mesnom groblju ukoliko neko premine.

Meštani ga i dalje zovu kada neko umre i kada se održava „virastaš“ (bdijenje, čuvarina).

I danas, iako pomalo narušenog zdravlja, Stipan odlazi u Marijanska svetišta: Međugorje, Bili Aljmaš, Mariju Bistricu, Doroslovo. U mnogim svetištima je bio i po nekoliko puta.

Kada odlazi put Subotice obavezno svrati u Franjevački samostan i u župu „Svetog Roka“ u Keru.

zvonar tavankutKOMENTARI

 1. Djuka kaže:

  Sritan Uskrs Stipane, Bog te pozivio.
  .

 2. stormwatch kaže:

  Sretan Uskrs svima!

 3. pravdoljub kaže:

  Srican Uskrs svima koji danas slave…

 4. Mister No kaže:

  @ pravdoljub Hvala !

 5. Mister No kaže:

  @ stormwatch Hvala !

 6. jasso kaže:

  @ Gornjak
  Lepo ispricana prica o jednom coveku,malo idealizirana,ali zasto nisi napisao pravu istinu,zasto je on to sve radio dzabe i zasto je tako veliki i strastveni vernik,ova prica mozda se svidi nekom ko ne zna pravu istinu o njemu,mozda bi bolje bilo napisati pravu istinu…

 7. Gornjak kaže:

  @ JASSO. Veoma mi je drago da poznajete gospodina Stipana. Takođe će mi biti drago da napišete ono što ja nisam napisao, a što Vi pretpostavljam znate. Da li je radio „džabe“ to neznam niti u tekstu spominjem ikakve novčane nadoknade. Smatrajući da znate „pravu istinu“ slobodno dopunite tekst ili deo teksta koji smatrate neistinitim.
  Želim Vam sretne Uskršnje praznike.

OSTAVITE KOMENTAR