„Čudesan svet secesije” u Gradskom muzeju

U okviru nove sezone u Gradskom muzeju danas je otvorena izložba „Čudesan svet secesije” – detalji arhitekture Podunavskih zemalja profesora Petera Šuberta, austrijskog fotografa, koju organizuju Austrijski kulturni forum iz Beograda i Gradski muzej iz Subotice.

 

Izložbu je otvorio Nikolaus Keler, direktor Austrijskog kulturnog foruma navodeći da je secesija ostavila trag u svim oblastima modernog života svog vremena.

 

—Secesiju u podunavskim zemljama odlikuju umetnički detalji iz svih delova Evrope što odslikava kulturnu raznolikost koja je i danas jedan od najlepših i najvažnijih odlika ovog područja. Ovo je izložba detalja arhitekture iz više od 20 zemalja Evrope, na ovim fotografijama možemo videti detalje poznatih i manje poznatih umetnika koji su učestvovali u stvaranju tih detalja. Ovde su najlepši primeri evropskog kulturnog nasleđa i istovremeno specifičnosti secesije u pojedinačnim zemljama—rekao je Keler, dodajući da mu je drago što je u Subotici, gradu koji spada među značajnijie gradove secesije.

 

Među 120 izloženih fotografija nalaze se secesijski detalji od kraja 19. veka do Prvog svetskog rata, na kojima ima poznatih motiva, od kojih su neke radile čuvene arhitekte, ali takođe ima i motiva čiji autori nisu ni naznačeni. Među tim fotografijama Subotica je predstavljena sa dve slike Rajhlove palate.

 

—Navela bih da se na ovim fotografijama može videti ne samo profana arhitektura, nego i crkvena gde takođe ima motiva secesije. Dragi su mi svi priutni motivi, ne samo oni opštepoznati motivi žene, floralni, već i životinjski, a među njima i šišmiš što je lep primer iz Zagreba. Mislim da je Peter Šubert jako dobro odradio svoj posao i nadam se da će ova izložba inspirisati i druge fotografe da slikaju detalje, jer mislim da ponekad jedan detalj više govori od celine—ističe Olga Kovačev Ninkov, istoričar umetnosti i viši kustos Gradskog muzeja, koja je navela da je veoma lepo što je izložba u zgradi Muzeja koja je građena u stilu secesije.

 

Izložba će biti otvorena do 6. marta i može se pogledati od utorka do subote od 10 –18 časova.KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

54 + = 61

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 5 + 14 ?
Please leave these two fields as-is: