„Religijski lobi“ ne da zemlju na licitaciju

Pobedio je crkveni lobi – ovako bi mogao da glasi najkraći izveštaj prve teme dnevnog reda Skupštine Subotice, odnosno deo usaglašavanja dnevnog reda tokom koje je povučena tačka o sprovođenju odluke Ministarstva poljoprivrede da se državno zemljište koje je dato crkvama i verskim zajednicama vrati državi i uvrsti u kompleks državnog zemljišta za licitaciju. Velika većina odbornika, kako vladajućih tako i opozicionih, odbila je da prihvati ovu odluku, i saglasila se da zemlja i dalje ostane crkvama.

Najveći deo sednice odnela je rasprava o predlozima Komisije za dodelu priznanja Počasni građanin, u kojoj su kao laureati predloženi filozof Radomir Konstantinović, posthumno, i dr Naca Zelić, pravnik u penziji i kulturni pregalac. Problem sa ovim predlozima je, kako su istakli predstavnici bunjevačkih stranaka, što se u objašnjenju za kandidaturu Nace Zelića koristi opis „bunjevački Hrvat“, i „bunjevačko-hrvatska tradicija“, što indicira nepriznavanje postojanja Bunjevaca kao samostalne zajednice, ali i kao (još jedan) pokušaj asimilacije od strane ovdašnjih Hrvata. Diskusija je trajala gotovo dva sata, da bi se na kraju, sa 29 glasa za, predlog o laureatima ipak odbacio jer je nedostajao jedan glas do apsolutne većine u odnosu na broj prisutnih odbornika.

 

DANASKOMENTARI

 1. whatever kaže:

  Sto se tice prve tacke, super! Sto se tice druge, pa to je cisti bezobrazluk, danas se smes izjasniti kao Marsovac,  a nekom smeta bunjevac Hrvat. Oni neka budu Bunjevci Bunjevci, a mi ostali smo bunjevacki Hrvati.

 2. Pannonius kaže:

  “Na redovnoj sednici skupštine Grada Subotice je odlučeno, da ove, 2345. godine, za počasnog građanina Subotice budu predloženi Čang Vidaković, Kinez Bunjevac, i Kalor Ming, Bunjevac Kinez.”

   

 3. XY kaže:

  Ovo je više nego sprdnja. Pridlagati nekog koji je samo jedan dio svog vika živio u Subotici, očo iz nje i posto državljanim druge države. ko je i danas; bio konzul ili čak i ambasador dražen Rvastke u Madžarskoj i takog čivika pridlagati za počasnog građanina dične Subotice. Di smo sigli dico moja.

  A ti, wahtever, ako oćeš probaj se izjasniti da si Španac- Hrvat. Nećeš moći jalda? E, pa ne možeš se ni izjasniti Bunjevac Hrvat. Nisam čuo da digod u svitu se mož izjasniti da si dvonacionalan, to samo vi novokomponovani Rvati ste izmislili. Pa pridlažem da se uvedete u Ginisovu knjigu.

 4. panonis kaže:

  Had cujem da se crkva mesa u politiku prose*** se u momentu!

 5. Gdin Cinik. kaže:

  Neka lepo crkve placaju porez kao i svi ostali. Kad se prica o porezu, sve duhovnik do duhovnika, a cim okrenes glavu onda krene mesanje u politiku, obrazovanje, grtanje para, prikrivanje kriminalaca (pedofila, raznih finansijskih manipulanata)… i to sve crkve redom!

 6. whatever kaže:

  pa da, zato sto mi znamo da su Bunjevci Hrvati, nikakva dvonacionalnost. Novokomponovano je to da su Bunjevci zasebna nacija. Hocu da kazem da je problematika sto se dopusta i jedno i drugo, kako se kome svidi, bez ikakvih istorijskih dokaza sta je istina. Navodjenje primera za Spance je cisto banaliziranje i navodjenje ekstremnih i nepostojecih primera, nista vise.

  Sto se crkve i svecenika tice, Gdin-e Ciniku, odlicno je sto ste bili u svim crkvama i znate na sta pare odu i koji je kakv svecenik. Osoba kao ja koja je citav zivot provela u crkvi i  zna na sta pare odu sigurno je samo osoba izmanipulirana od strane crkve i nema pojma, a sve primere kad su svecenici kupovali drva i potrosili ih na dobre stvari  da pomognu ljudima sam verovatno umislila. Neka uvedu poreze, sigurna sam da su svecenici razlog finansijske propasti naseg grada i drzave i da ce nam nakon tog poreza biti puno bolje.

 7. Gdin Cinik. kaže:

  Ja i nisam rekao da je svaki svestenik zao. Rekao sam sa SVE crkve rukuju ogromnim finansijama bez ikakve kontrole i placanja poreza. Vi pricate kao da svestenstvo sav novac trosi na zbrinjavanje sirocadi, a one dzipcine sto ih voze po gradu se verovatno meni pricinjavaju…

 8. ateista kaže:

  naravno, crkvama je sve dopusteno. Malo da pocnu da placaju porez pa da vidim da li ce se voziti bmwi i mercedesi. Sram da vas bude, i vi ste mi neki narod. Srbija je sekularna drzava, prema tome………….. 

OSTAVITE KOMENTAR