Subotica obojena u plavo

Subotica je večeras obojena u plavo, a u istoj boji osvetljene su najlepše palate u gradu, Rajhl i Gradska kuća, a deca i članovi Udruženja za podršku osobama sa autizmom iz ovog grada učinili su Svetski dan osoba sa autizmom posebnim – učinili su sebe vidljivim.

Grad Subotica se u znak podrške sedmi put priključio globalnoj kampanji „Osvetljeno plavim“ i do 5. aprila najlepši objekti biće obasjani plavom bojom.

Zbog pandemije ovogodišnji Dan osoba sa autizmom obeležen je na drugačiji način, a akciji se priključilo 500 osnovaca iz šest škola i jednog vrtića. Deca su u akciji „Oboji jaje u plavo, budi mi prijatelj“ farbala jaja, a članovi udruženja su ih poklanjali sugrađanima.

Suzana Skenderović, majka dečaka sa autizmom (17) i jedna od osnivača lokalnog udruženja, kaže da su ovim susretom želeli da vide šta i koliko građani znaju o autizmu. Udruženje postoji deset godina. Nažalost, sve više ima dece koja imaju autizam, a problem udruženja je samofinasiranje. Zahvaljujući lokalnoj samoupravi imamo sredstva za aktivnosti, ali to nije dovoljno za stručnu podršku koja je potrebna porodici. Prema njenim rečima autizam je stanje prisutno 24 sata i zajedno treba o njemu da pričamo ne samo 2. aprila već stalno.

– Shvatila sam da je problem u nama. Treba da se pokažemo javnosti i da uvek pozovemo ljude da isprate naše aktivnosti. Krećemo u borbu za prava osoba sa autizmom – poručuje majka i napominje da je najveći probem kada dete ima autizam kasna dijagnostika, jer dijagnoza stiže oko pete godine, a ne kada imadve godine, kada roditelji počinju da se obraćaju stručnjacima za pomoć.

– Do pete godine lutate i nemate podršku. A tada je potrebna svakodnevno. Detetu treba logoped, defektolog, potrebno je osnaživanje porodice da ne bi izgubila značaj, jer pretežno postaje jednoroditeljska porodica – zaključuje.

Pratioci obezbeđeni

Subotica je grad koji je po drugi put uslugu ličnog pratioca uveo u budžetsku liniju.

– Zaposleno je 70 ljudi i na taj način licencirani pružaoci usluge pružaju podršku našim, porodicama. U Subotici 70 porodica ima uslugu ličnog i personalnog asistenta. Ziasta smo zahvalni, ali to je jedna od usluga, potrebne su još. Borićemo se za njih – poručuju iz Udruženja.


BlicKOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR