Jezero u Dudovoj šumi

U planu je izgradnja jezera u obliku kikirikija površine 400 metara kvadratnih. Jezero će se prečišćavati na biološkim principima, pored toga biće uređen prostor za istrčavanje pasa. Isplanirano je da ceo projekat bude u prirodnom okruženju, takao da će ograde biti napravljenje od rastinja.

Celokupan posao uređenja Dudove šume košta 30 miliona dinara, a finansira ga grad i pokrajinski sekreterijat za sport i omladinu.

 

Nosilac posla je JKP„ Čistoća i zelenilo„ iz Subotice  koje će da raspiše tender za izradu glavnom projekta, dok će Zavod za urbanizam da izda lokacijsku dozvolu. Radovi bi trebalo da počnu u martu i da završe se za dva meseca.KOMENTARI

 1. Stepanović kaže:

  Zaprepašćen sam idejom da će se u Dudovoj šumi praviti jezero, koja se pojavila iznenada kao oblak iznad grada. Valjda će kao taj oblak i nestati .

  Kome je to palo na pamet da se jezero može tek tako „izgraditi“ ? To je jedno pitanje koje ima i mnogo važnih potpitanja: da li pod „firmom“ jezera prave neku baru, zemljani ribnjak, otvorenu komunalnu jamu ili bazenčić-fontanu ili s t v a r n o p r a v e j e z e r o ?

  To su pitanja koja se odnose na finansijsko – tehnički aspekt investicije.

  Postoji i drugi aspekt koji je još ozbiljniji . Dudova šuma je kao eko-sistem već opkoljena „neprijateljkski“ raspoloženim objektima: Hala sportova je odavno prodrla u utrobu Dudovoj šumi i da se poslužim dalje analogijom – ona je na tom mestu korisna kao kamen u žučnoj kesi. Pre pola veka kada je sve to projektovano ekološka svest ovde nije bila još ni u embrionalnoj formi razvijena pa se može imati razumevanje za taj“napad“ na šumu. Nekako u isto vreme i sa istočne strane šuma je ograničena objektom za studentski smeštaj , pa je dodata menza, a onda je Dudova šuma dobila i udarac u leđa kada je podignta zgrada Građevinskog fakultteta. Treba li da strahujemo da će se iznenada sa jugozapadne strane Dudove šume pojaviti ove nove zgrade petospratnice – „mitomanke“ za koje može nabaviti dozvola pod sasvim jasnim uslovima.

  Dudova šuma je na maloj površini pa je i kapacitet njenih pluća, verujem, nedovoljan da se brani od takvog neprirodnog okruženja tim pre jer je Dudovoj šumi zaprečeno širenje. Ona nema kud ni na jednu stranu – osim u visinu ili da se obogaćuje iznutra.

  Zato mi se čini da ideja o oduzimanja unutrašnje teritorije i ustupanje nekoj veštačkoj tvorevini predstavlja – udarac u srce. Jezero nije prirodni entitet na toj lokaciji niti po njenim hidrografskim niti po pedološkim karakteristikama.

  Implantacija jeste metoda koja ovladava i čak zahvaljujući nekritičkom odnosu medija polako postavlja nove standarde u estetici jedne subkulture. Pokušava da potisne u stranu red koji su uspostavili zakoni evolucije i koji zapoveda genetika, a sada je po toj analogiji nekome dunulo u glavu da se može implatntirati jezero. I to odmah, već između Uskrsa i Vaskrsa, treba nam jako brzo to jezero kao da će 6. maja biti smak sveta .

  Po toj logici može se očekivati da se u istom štabu rodi ideja o izgadnji brda negde oko Gradske kuće. Nije to problem , nekoliko šlepera silikona i možemo promeniti reljef i topografsku kartu. Ama još i više od toga. Možemo to novo čudoviše premeštati svake 3-4 godine prema iskazanim željama mesnih zajednica i prema rezultatima predizbornih očekivanja, aspiracija i raspoloženju građana. Mobilno brdo kao teška advertajzing artiljerija – pa to niko u svetu celom još nema !

  Pričam o tom veštačkom brdu, a priznajte makar u sebi, svako to doživljava kao ordinarnu budalaštinu.

  Dobr, ali onda neka neko odgovori zašto je ideja o gradnji veštačkog jezera u Dudovoj šumi budalaština manjeg formata ? Mislim da obe spadaju u istu klasu protivprirodnog bluda !

  Rekao bih takođe da Dudovoj šumi ali i celoj Subotici nedostaje dobra analiza urbane flore i vegetacije. Istina, od Pančića do danas samo u nekoliko navrata su se neke varoši bavile tim pitanjem. Botaničari bi imali šta da rade u Dudovoj šumi kad bi se zagledali u sve njene rane, kad bi videli kakva je atrofija zahvatila, kad bi videli koliko je bolest ovladala i kad bi prebrojali koliko puta su motorne testere tamo ušle da bi „izlečile“ neko stablo.

  Gradnja?? jezera sigurno znači i fizičku likvidaciju dela šume.

  Postoji čak i jezički problem koji me još dublje uverava da je ta ideja sa jezerom perverzna. Jezik, čini mi se, nema izraz kojim može da definiše te radnje koje čovekmpreduzima da bi nastalo jezero. Da li se jezero gradi, podiže, postavlja, usadjuje, uteruje, namešta . . . ? Ili jednostavno nastaje bez čovekove intervencije, po prirodnim zakonima i potrebama ?

  Posebno je pitanje koje sada samo nagoveštavam: koliko košta održavanje tog veštačkog jezera ( čišćenje, zaštita, servisiranje pumpi, filtera, reagensi, zimski režim i zaštita, bezbednost građana, dece i životinja . . . )

  Da zaključim: mnogo načina postoji da se Dudova šuma spasi, da se prolepša i da joj se olakša i produži život.

  Ideja da joj se usadi veštačko jezero liči mi na nameru estetskog hirurga da ostareloj manekenki nakalami veštačko oko i to treće i da očekuje da će to probuditi momačku patnju za oskrnavljenom staricom.

  Ne biva !

 2. samotnik kaže:

  Strasno!!!!! Ne znam odakle su izmilile ovake ideje u Subotici, ali je evidentno da bi unistili sve sto daje indentitet ovome gradu!!! Definitivno treba ustati u odbranu kulturnog i ambijentalnog nasledja ovoga grada!!!! Inace ce ovi da uniste sve sto stignu!!!!!

 3. marko pantelic kaže:

  ideja je super svaka cast za onoga ko se setio 😀

OSTAVITE KOMENTAR