3000 zakletvi i sećanje na 1956. godinu

U Generalnom konzulatu Mađarske u Subotici do sada je svečane zakletve povodom dobijanja mađarskog državljanstva po pojednostavljenom postupku položilo 3000 ljudi –izjavio je generalni konzul Tamaš Koršoš. On je, obraćajući se učesnicima međunarodnog naučnoistorijskog skupa posvećenog vrednostima mađarske revolucije iz 1956. kojeg je organizovalo više nevladinih organizacija u Subotici, istakao da je svedok da se izgrađuje mađarska zajednica, iznoseći uverenje „da je u proteklom periodu ideja izgradnje nacije najsnažnija u Vojvodini“.

 

Učesnicima skupa lokalnih istoričara, kojem je inače prisustvovala i bivša predsednica mađarskog parlamenta Katalin Sili, prikazana je i mermerna tabla koju su, na osnovu saznanja iz najnovijih istraživanja priredile nevladine organizacije „Otvorene perspektive“ i Društvo „Imre Nađ“, kao i građani Kelebije. Na tabli, koju su organizatori želeli da postave u Kelebiji navodi se: „Ovde su građani Kelebije prihvatili izbeglice mađarske revolucije i borbe za slobodu iz 1956.“ Za postavljanje i otkrivanje table inicijatori, međutim, nisu dobili dozvolu.

 

Budimpešta 1956. godineKOMENTARI

 1. dasHHa kaže:

  @lansky   …na koju Kelebiju se misli,jedna je nadomak grada a druga je u madjarskoj?

 2. Lansky kaže:

  Misli se na našu Kelebiju. Tu je momenat da se kaže, za one koji to ne znaju, da je mesto Kelebija u stvari u Mađarskoj a prilikom razgraničenja je jedan zaseok na ovoj strani ostao da se zove tako a od pre 30 godina i granični prelaz. 
  Isto tako, dugo se deo atara, u kraju koji u širem smislu zovemo Makova sedmica , administrativno zvao Tompa. Još se može videti u aktuelnim zemljišnim knjigama i dokumentima.

 3. dasHHa kaže:

  @lansky  koszi :mrgreen:

 4. gradjanin kaže:

  Tokom 1956-57 godine više od 20.000 mađarskih izbeglica je prešao preko bivše Jugoslavije zbog revolucije i dešavanja u Mađarskoj. Više od 600 osoba je ostao na ovim krajevima, ostali su otišli na neki drugi kontinent ili za zapad.

OSTAVITE KOMENTAR

8 + = 12

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 14 + 10 ?
Please leave these two fields as-is: