600 Subotičana krenulo na protest

Izbori se ne raspisuju na ulici nego u parlamentu, rekao je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

– Ukoliko su ustav i zakon separatistički, onda je i Deklaracija o Vojvodini. Ne znam odakle pravo onima koji su dozvoli da danas imamo ovaksu situaciju sa Kosovom, Deklaraciju nazivaju separatističkom – rekao je predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić.

 

A na miran protest zbog Deklaracije o Vojvodini u Novi Sad krenulo je oko 600 Subotičana sa 12 autobusa.

 

– Deklaracija o Vojvodini je separatistička. Problem je što nije usledila javna rasprava, a vidimo da i pojedine partije koje u koaliciji sa DS-om ne slažu sa Deklaracijom. Planiramo da bude miran protest i očekujemo da se raspišu vanredni izvori u pokrajini – rekao je predsednik GrO SNS Subotica, Ilija Maravić.KOMENTARI

 1. Posramljen kaže:

  Ono što me posebno veseli je činjenica da sam im ja platila autobuse za ovako korisnu akciju! (bazinga!)

 2. Bivsi kaže:

  Kako je Pajtic pobegao u poslednje utociste zutih 😀 Ne sme da bude u Novom Sadu

 3. Anonimni kaže:

  I jete veoma korisno:))) Ne dozvoite da i Vojvodina prodje kao Kosovo!POdrska SNS-U:))))

 4. ska kaže:

  Podrska SNS-u!!! :))) Pobedicemo i u Vojvodini!

 5. Djubrivoje kaže:

  Jej! Suboticani ne zele Vojvodjansku vlast. Mnogo je bolje da im vladaju seljacine iz Beograda koje zabole za Suboticu.

  transfer blama zbog 600 sugradjana.

 6. Anonimni kaže:

  Evo teksta deklaracije, za sve one koji ga proglašavaju separatističkim zato što im to Maravić kaže, neka ih ne mrzi pročitati. Vidi se iz teksta deklaracije da Vojvodina ne traži ništa novo, već ono što je Ustavom i zakonima zagarantovano. Prema tome nema reči o proglašavanju šire autonomije, nema reči o težnji ka otcepljenju, već samo o onome što, još jednom, po Ustavu i zakonu pripada Vojvodini. Meni se čini da je ova deklaracija viš svojevrsna opomena republičkoj vlast, da počne poštovati propise ove zemlje…

  Текст „Предлога декларације о заштити уставних и законских права Аутономне Покрајине Војводине“:

  „Демократско друштво мора да уважава специфичности историјског, националног, културног, религијског и политичког плурализма. У њему је природно присутна аутономија кроз коју се без угрожавања права других поштују осећања особене припадности свом народу, али и регионалној целини.

  Полазећи од тога, аутономија Војводине је историјско и природно право њених грађана и њиховом вољом Војводина је у саставу Србије. У том духу, аутономија Војводине је и Уставом Републике Србије уређено и обезбеђено право на различитост, при чему се подразумева децентрализација власти, подела надлежности и самостално уређивање одређених послова од интереса за грађане покрајине.

  Устав Републике Србије утврђује да расподела надлежности између централне власти и аутономних покрајина почива на принципу субсидијарности, и да се поштовање начела владавине права, вршењем изворних и пренетих надлежности темељи на принципима хармонизације, правичности и солидарности.

  Неспорно је да се елементи права, обавезе и одговорности ближе одређују законима и уредбама које се доносе на нивоу Републике Србије, као и Статутом Аутономне Покрајине Војводине.

  Поштовање наведених начела и уставних и законских решења, императив је правне државе и демократске праксе и основа је стабилности и нормалног функционисања сваке савремене и одговорне државе.

  Чињеница је да је у досадашњи јој политичкој пракси било периода када значајније нису поштовани ови неспорни принципи. Очекивало би се да развој демократског друштва и његово приближавање општим цивилизацијским и европским вредностима смањује обим оваквих појава.

  Нажалост, сведоци смо чињенице да у последње време долази до нарушавања укупног амбијента који, не само да не доприноси развоју правног система и успостављања поверења између органа Аутономне Покрајине Војводине и централне власти, него и најдиректније утиче на интересе грађана Војводине, остваривање њихових права и гаранцију сигурности. Посебно је осетљиво питање везано за нарушавање раније стечених права, а што је незабележено у модерној европској пракси.

  Неспоразуми су кренули узлазном линијом крајем 2012. године, а били су везани за уређивање питања финансирања Аутономне Покрајине Војводине.

  Чак ни уставна гаранција из чл. 184. став 4. Устава Републике Србије према којој буџет АП Војводине износи најмање 7 одсто у односу на буџет Републике Србије, с тим што се три седмине од буџета Аутономне Покрајине Војводине користи за финансирање капиталних расхода, није много помогла, упркос својој јасноћи и прецизности.

  Спорење је кулминирало приликом доношења Измена и допуна Закона о буџетском систему и Закона о буџету Републике Србије за 2013. годину, што је довело до:

  – подношења Предлога Владе Аутономне Покрајине Војводине за оцену уставности одредбе Закона о изменама и допунама Закона о буџетском систему, и

  – утврђивања Предлога закона о допуни Закона о буџетском систему који је Скупштина Аутономне Покрајине Војводине упутила Народној скупштини, будући да је изменама Закона смањен оквир на основу кога се опредељује минимум финансијских средстава за Аутономну Покрајину Војводину гарантован Уставом.

  Уставни суд, поред неспорне ургентности овог проблема, још није ни наговестио своје одговарајуће активности и утврђивање свога става.

  Са друге стране, Републичка Влада, без консултација са покрајинским органима, почела је на неуставан начин да располаже покрајинском имовином. Тако је Уредбом, примера ради, значајна имовина чији је грунтовни власник Покрајина, без било какве сагласности, противзаконито уступљена граду Новом Саду.

  Игнорисан је у потпуности захтев Покрајинске Владе да се, у складу са неспорним надлежностима према Закону о утврђивању надлежности АП Војводине, представницима Покрајине обезбеди одговарајуће учешће у власништву и управљачкој структури ЈП „Новосадски сајам“.

  Истовремено, масовно се врше смене руководећих људи и чланова управних одбора у значајним државним институцијама пре истека мандата, без законске основе и било каквог образложења. Именују се страначки подобни кадрови уз непоштовање мишљења покрајинске и локалне администрације, експерата одговарајућих струка и синдикалних организација.

  Узурпирано је право о постављању в.д. директора Покрајинског фонда за здравство и социјалну политику, супротно од раније поднете иницијативе, засноване на закону, на шта има неспорно право Аутономна Покрајина Војводина. Наиме, Управни одбор Репупличког фонда прекршио је Закон о здравственом осигурању којим је експлицитно прописано да се директор Покрајинског фонда, по спроведеном јавном конкурсу, именује на предлог надлежног органа аутономне покрајине. Овим се суспендује могућност грађана Војводине да на транспарентан начин имају увид у расподелу и пласман средстава овога фонда.

  Полазећи од своје одговорности као највишег органа и носиоца нормативне власти у АП Војводини (у складу са чланом 33. Статута Аутономне Покрајине Војводине), Скупштина АП Војводине, доноси „ДЕКЛАРАЦИЈУ О ЗАШТИТИ УСТАВНИХ И ЗАКОНСКИХ ПРАВА АУТОНОМНЕ ПОКРАЈИНЕ ВОЈВОДИНЕ, у којој се:

  – константује појава вишеструке повреде Уставних принципа и законских регулатива у односу на права и надлежности органа и институција у АП Војводини

  – позивају републички органи и институције да заједно са покрајинском администрацијом и представницима локалних самоуправа, уз јачање међусобне сарадње, унапреде ниво поштовања прописаних процедура, као и неспорних права и обавеza.

 7. emanuel kaže:

  Tako bi voleo da doživim taj referendum o tome gde je mesto Vojvodini!!!! 
  Ali imam utisak da ga se boje raspisati zbog rezultata 😀 

 8. Hugo kaže:

  :

  I jete veoma korisno:))) Ne dozvoite da i Vojvodina prodje kao Kosovo!POdrska SNS-U:))))

  Bojim se da upravo podrška ovakvom mitnigu otvara realnu šansu da Vojvodina prođe kao Kosovo.Dakle,logika im nije na mestu….

 9. freelancer kaže:

  Pa nešto baš razmišljam… Pre 25 godina smo barem imali za jogurt… A danas? Samo polako… Ovi SNS kradikali i ona sabraća iz klerofašističkog d SS-a će nam doći glave… Jednom smo preživeli… Zar treba opet ispočetka????

 10. Dijaspora kaže:

  Treba učiniti sve što je bolje za Suboticu…a reč ” separatizam ” okačiti mačku o rep jer to je čista demagogija. Kome nije dobro nek ide u ” liberalni ” Beograd. Pih !
  Subotica sada izgleda gore nego 90′, bez Narodnog Pozorišta, Jadrana, barova, diskoteki, klubova,…..    Građani su ostali mirnog temperamenta što se više ne može karakterisati kao vrlina, a vlast i gradska elita to dobro koriste. SUBOTICA-SUBOTIČANIMA    

 11. jasso kaže:

  samo 600 od skoro 150 000 stanovnika koliko ima Suboticka opstina,pa kako oni misle da osvoje nekad vlast sa tolikom masom ljudi na legalan nacin,pa to nije ni jedan procenat od broja stanovnoka,a i interesuje ma sta ce zapaliti u Novom Sadu jer tu nema ambasada kao u beogradu???

 12. XY kaže:

  Vrlo je ružno i tužno što su Vojvođani pružili utučište mnogima kojima je to utočište trebalo, a da sada, kada oni koji osećaju Vojvodinu kao deo sebe,  svako parče obradive zemlje, tako i svaki zid i u njemu svaku ciglu određenih ustvova (bolnica, škola, obdaništa, trotoara idr. komunalni i infrastrukturnih objekata) koje su svojevremeno svojim samodoprinosom izgrađivali odričući se,možda,većeg standarda življenja, traže da se poštuje ono što je Ustavom dogovoreno, ispoštuje od strane lidera i “nadripolitičara” iz Beograda kao milostinju? Zbog toga treba da se protesruje. Gde si G. Maraviću bio kada se gradila bolnica, obdanište, škola , bio su u hladovini i uživao ublagodatima društva na koje sada Ti i tvoji sledbenici bacate ” drvlje i kamenje” ili si se svake godine brčkao na moru i timi bio sa roditeljima na skijanje.
  Što Vi koji protestujete ne pogledate kako 90% naroda živi u Subotici, koja je bila uzor po svemu mnogim gradovima u Srbiji, a Vojvodina  kao region mnogim regionima.

  Bolje bi bilo, godpodo, da snagu koju imate, utrošite na rad, red i disciplinu, ali Vi to ne možete jer vam to nije svojstveno. Sada kritikujete kako u Vojvodini ima najveći procenat neuaposlenih, a ne pitate se kome su po Vojvodini prodata silna velika preduzeća i čije je delo prodaja. Ne Vojvođana, već lidera iz Beograda koji su uz, njihove istomišljenike u Vojvodini to činili, kao što sada SNS uz svoje istomišljenike, obećavajući im kule i gradove, želi da obvlada znojem Vojvođana, a oni se hlade klima uređajima.

  Hvala vam što ste prodali privredu Subotice nesposobnim ljudima koji su je uništili, hvala vam što ćete prodati, “čerez dobrobiti građana Vojvodine” obradivu zemlju onima koji su bili učenici učenika koji su se kod nas od naših pokojnih političara i “trulih komunista” učili. Hvala vam što ćete nas prodati, ali isebe, samo što toga niste svesni, za robove na sopstvenoj emlji.  

 13. snex kaže:

  slazem se

 14. pauk kaže:

  Ali Vojvodina nikad nije bila srpska. Odakle im ta ideja?

 15. pauk kaže:

  Bilo je 8000 ljudi tamo cini mi se, tako izvestava Kurir. Od jedne Srbije i iz Vojvodine sve skupa 8000 ljudi. Pola njih je potplaceno i clanovi stranaka. Ako se raspise referendum za odvajanje Vovjodine kladim se da ce biti oko 800.000 ljudi Za.

  Ovo nije jogurt revolucija, ovo je zamlacivanje naroda uz Boru Corbu i dr. Nesto bas ne govore o tom kako nam je bilo 90-tih godina. Trebalo bi da popricaju.

 16. Gdin Cinik kaže:

  Stare radikalske fore i zaobilazenje svih legalnih tokova ciom im to ne odgovara.  Jesu prosle godine bili izbori? Jesu. Jel izabrana legalna skupstine? Jeste. Jel deklaracija ide na glasanje u legalnu skupstinu? Ide. Sta sad koji djavo oni traze na ulici? Znaju da legalno ne mogu da obore Vojvodinu, pa pribegavaju svom proverenom talentu – ulicarenju, vikanju, pretnjama i, uz malo srece – nasilju!

 17. zorandjala kaže:

  pauk:

  Ali Vojvodina nikad nije bila srpska. Odakle im ta ideja?

  Ovde napišite odgovor…a ciji su bili banat,srem,baranja i backa.molio bih ako moze od Glada na ovamo.

 18. jaaaaaaaaa kaže:

  Nije vazno ko je na bini,vazno da je tamo Mirko Bajic!!!

 19. babel kaže:

  G-dine Maraviću, mislio sam da ste pametan čovek. Od kako ste ušli u politiku transofmisali ste se. 

 20. Sramota kaže:

  ” 600 Subotičana krenulo na protest “

  To su ti ljudi koji su se doselili u Suboticu zadnjih nekoliko godina…

  Rođeni – pravi Subotičanin sigurno neće ići na takav protest!

   

   

 21. Djordje Cvarkov kaže:


  Novi Sad, Srbi, kauboji i ‘Vanzemljaci’ u Autonomnoj pokrajini Vojvodini


  http://www.youtube.com/watch?v=XltcWUqjkbQ&feature=youtu.be

 22. ime kaže:

  Vojvodinu vojvođanima, ali onim pravim rođenima ovde u našoj divnoj ravnici na njedrima Fruške Gore. A svi oni koji su silom prilike doseljeni tu, neka sada mudro ćute, jer ako su dozvolili da ostanu bez svojih domova neka poštuju ovu našu Vojvodinu koja ih je primila.Dosta je bilo otimanja vojvođanskih blaga i razvlačenja svih naših dobara i našeg znoja po celoj Srbiji!!!! Ajde snalazite se malo bez nas, i pustite da dođemo ponovo sebi!!!

 23. Realan kaže:

  Posramljen:

  Ono što me posebno veseli je činjenica da sam im ja platila autobuse za ovako korisnu akciju! (bazinga!)

  Baš si ti platila, samo su tebe čekali da im platiš autobuse! Ta paranoja sa “plaćanjem”, odnosno “uzimanjem iz našeg džepa”, već postaje opšte ludilo. Ne plaćaš ti ništa, jer tebe plaćaju, da je drugačije, da imamo proizvodnju – industriju i poljoprivredu, i da Vojvodinu nisu bivši autonomaši (Berisavljević, Krunić, Veselinov i slični) i sadašnji njihovi naslednici (Pajtić, Čanak i ostali), opustošili, onda bi mogli govoriti da MI koji proizvodimo (nešto) MI i plaćamo. Šta mi proizvodimo? Kada je došao “pametni” Đinđić na vlast pa je za svoju desnu ruku postavio “pametnog” Labusa, onda je taj “pametni” Labus na opomenu nekih da će nam proizvodnja njihovom politikom biti uništena, rekao: “Pa šta, uvozićemo od Evrope ono što nam treba!”. Eto vam sada. Jedne autonomaše, crvene feudalce, jedva smo oterali jogurtom i rekli: ne povratili se, ali oni se povratili i sada je pitanje – kako najuriti istu bagru, koja se jedino po tome razlikuje što više nije u crvenoj nego u žutoj nijansi? 

 24. Hajde da kaže:

  @Realan
  Oterali ste kao autonomaše, oterali Albance iz vlasti u Prištini a zadržali onog jednog kao lojalnog pa ga prikaizvali kao cirkusku nakazu za glasanje u predsedništvu SFRJ da bi Srbija imala tri glasa. Oterali onda Sloveniju i sve ostalo a na kraju oterali i Albance preko u Albaniju i Makedoniju. E tu se preračunali pa se oni vratili i sad nema ni Kosovo a oni oterali Srbe. E jeste majstori ne ponovilo se!

 25. ...... kaže:

  Odlican auto gol Vucica & co.  Nit je Kosovo Srbija, nit je Vojvodina problem . 

 26. Hajde da kaže:

  Ali Mirko Bajić sa Oprasom, Zverima i odmetnutim delom aka neka ravnica.
  Neprocenjivo 🙂
  E Mirko sledeće je Veliki brat ili Farma  🙄

 27. Posramljen kaže:

  @ Realan
  Nisam ja paranočna nego realna (jajva ironija). Za Vašu informaciju, ne moraye da radite da biste stalno plaćali. Neki primeri, nekada je izvod iz zemljišne knjige bio 100 din, danas je izvod iz katastra, koji je to zamenio, nekoliko hiljada din,danas je izdavanje pasoša poskupelo za nekih 90%, plaća se porez na to što čovek ima stan, plaća se porez na nasledstvo,plaćaju se ogromne takse za tužbe, presude itd. Pogledajte jednom na tim uplatnicama ko je primalac!U Beogradu penzioneri imaju 50% popusta na infostan, plastika za bus je 20 din, a ne 200, a i prevoz je jeftiniji( valjda zato što su relacije kraće!). 

 28. Novosađanin kaže:

  Vojvodina je samo severni deo Srbije i nista drugo!

 29. marko kaže:

  Cim trazis svoje odma si separatista , ovakvi mitinzi su proizveli mrznju i ratove u bivsoj SFRJ setite se Milosevica na Kosovu i tamo je sa mitinzima pocelo samo da je miris baruta u vazduhu onda se dobro osecaju , al znas kako kazu pusti ga u kucu da bi te isterao iz nje , Vojvodina je primila sve koji su bili u nevolji a vidi sad kako uzvracaju gostoprimstvo . 

 30. zuti kaže:

  Pa ko je vladao ovom Suboticom 12 godina i ko vlada jos i  sad pametnjakovici?Koliko smo obavesteni jos i sad DS kao i pre toliko godina!Pa sto onda pitanje sta je sa pozoristem,industrijom i ostalim stvarima u ovom trulom gradu?I treba da idu nista nisu dobro doneli ovom narodu Dulici i ostala svita.Treba da ih je sramota i da vise nikada neizadju na ulicu.Sto se preko 3000 hiljade suboticana iselilo iz grada kada ga DS tako dobro vodi.Nikada gori nisu bili na vlasti nego ove DS lopovcine i niko nije Bogom dat pa se uhvatili ko pijan plota,vreme je da idu i vise se nikada  nevrate! 😐

 31. Slobo kaže:

  Gospodine, otidjite na Vikipediju ili tako neki slican sajt pa malo procitajte o Vojvodini… Vojvodina je Srpska od 20 oktobra 1918, to zna svako dete u Srbiji i Vojvodini jer je to gradivo iz osnovne skole u koju vi ocigledno ili niste isli ili iz nekog interesa zastupate ovakve teorije…

 32. zuti kaže:

  E pa gospodjice ili gospodjo mnoge stvari koje placate u ovoj Subotici je odluka opstinskih a ne drzavnih vlasti ako niste upoznati od autobuskog prevoza koja drzi monopol u ovom gradu do placanja raznih komunalnih usluga i slicnih stvari,a i ako malo bolje pogledate videcete sta placate drzavi a sta opstini. Mislite da  kada u inostranstvu zivite neplacate poreze drzavi i ostale dazbine

  ?Onda se grdno varate.

 33. Djeneral kaže:

  Poruka stop dekleraciji, ostavka Pajtica i Pokrajinski izbori!!!!!

 34. Djeneral kaže:

  Srbija +Vojvodina=Srbijaaaaa!!!! Jeste li culi ? Srbijaaaaaa!!! A nikako Austro madjarorsag!!!!! 

 35. JEDAN JEDINI kaže:

   

  VOJVODINA REPUBLIKA!

 36. pauk kaže:

  Vojvodina je usla u kraljevinu shs i moze da izadje kad god joj se scefne. Skupstina je tad bila (cini mi se) nelegitimna, jer su vecinom bili srbi, bez nemaca i madjara. Proguglajte malo pa cete naci jer ste me pitali o Vojvodini.

  Na tom mitingu bilo buseva s KG, Le i dr registarskih tablica, a onaj iz SNS rekao da su to sve vojvodjani. Pa super… Jel to na pomolu velika Vojvodina, po principu velikog Kosova, kad si KG i Le u Vojvodini?

  A videh da ima i taj projekat Velike Vojvodine (karte) na guglu.

  Svega ima…

 37. gorki kaže:

  zbog ovih paljevina što viču vojvodina republika ili marš dođoši(mislite na dođoše iz banata ili postoje podobni i nepodobni dođoši),zaista će morati nešto da se uradi sa vlašću u vojvodini.Ekstremisti su pre svega oni koji bi vojvodinu republiku.Ja lično kao rođeni subotičanin i bačvanim nesmatram da mi je bliži banaćanin od šumadinca ili sremac od mačvanina.Tako da u tom slučaju i vojvodinu treba podeliti,pa zatim i gradove u njoj,mesne zajednice,ulice….i sve tako po eu standardima

 38. Mislilac kaže:

  Demokratska stranka je u poslednje vreme izugila izobre u nekoliko opstina u Vojvodini i Pajtic polako gubi snagu.

  SNS na celu sa Vucicem nesposoban da vodi drzavu. Estradizacija u toku.

  I jedni i drugi ce izgubiti dobar deo poverenja naroda u Vojvodini jedino ostaje problem nedostatka treće opcije. 

 39. Kikindjanin kaže:

  pauk:

  Vojvodina je usla u kraljevinu shs i moze da izadje kad god joj se scefne. Skupstina je tad bila (cini mi se) nelegitimna, jer su vecinom bili srbi, bez nemaca i madjara. Proguglajte malo pa cete naci jer ste me pitali o Vojvodini.

   

  Na tom mitingu bilo buseva s KG, Le i dr registarskih tablica, a onaj iz SNS rekao da su to sve vojvodjani. Pa super… Jel to na pomolu velika Vojvodina, po principu velikog Kosova, kad si KG i Le u Vojvodini?

   

  A videh da ima i taj projekat Velike Vojvodine (karte) na guglu.

   

  Svega ima…

  Aj postedi nas i ne laprdaj majketi!!!! Vojvodina = Srbija!!! Sta je sa vama,jel ste vi normalni,da niste i vi mozda ugrozeni???Boze me sacuvaj ovog debilizma!!!

 40. Kikindjanin kaže:

  Koliko ste samo Srba pobili na ovim prostorima od 1900 do 1945??? Odgovori pametni Pauce!!! Cepaj DEKLARACIJU!!! Pajtica smenjujte pod hitno jer samo lozi masu ,a kao da ne znate koje bi bile posledice….

 41. D. kaže:

  Po cuvenom receptu, “sto bih ja nesto citao kad komsija moze to da mi preprica” su ucili istoriju, pa lupaju gluposti. Neka malo procitaju sta je stvorilo netrpeljivost na kosovu, kome je oduzimana a kome davana zemlja kroz istoriju, ko je imao a ko nije imao prava… Takodje neka se malo edukuju i sto se Vojvodine tice, i tu bi bilo poraznih saznanja za njih.
  Posle Slovenije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Crne Gore i naposletku Kosova jos nisu naucili lekciju da to nije dobar put! 
  Ovi bas hoce da ih i mi napustimo… 

 42. Kikindjanin kaže:

  Za vasu informaciju,zvanicno saopstenje MUP-a Srbije je da je na protestu bilo 30 000 SRBA(citaj) a ne 5000 kako prenosi presmesni Kurir koji se vec odavno izgubio u svojim lazima!!!

 43. ! kaže:

  Sram vas bilo Suboticani,multikulturalni, ma vi ste gola g…a, Vojvodina je uvek bila Srbija i uvek ce biti,a ako vam ne odgovara Srbije, ajte vi lepu u lijepu vasu i u madzarsku pa tamo prosipajte multikulturalnost!!!!!!!

 44. nenad kaže:

  bar nismo ko **** beoqracka nit koqa postuju niti sta druqo samo svoju quzicu da pune banda lopovska crkli bi od qladi da vojvodine nema odakle bi pare krali  prpa jeli kad bi ostali bez vojvodjanskix para i od ostalix naravno sve su unistili baqra lopovska

 45. slobodna vojvodina kaže:

  Ni zrna zita okupatoru!

 46. slavko r. kaže:

  Napaljeni klinci u trenerkama i pijane babe i dede i par nesposobnih politicara. Jadna je Srbija ako je ovi brane! Nikada nisam bio, ali od danas sam najveci autonomas!

 47. Magyar kaže:

  sve sto zelim da kazem je da mislim da je se jedno koje na vlasti u srbiji skoro nece biti dobro. a ds-u porucujem da su imali 8 godina da se dokazu i pokazu i stamota je sto su uopste negde navlasti jer ponekad osecam da smo se vratili u vreme milosevica kada narod radi a nema para a vidi da politicari sve boje zive, otvorene su narodne kuhinje sto pojasnjava to koliko smo bliyu evropi i savremenom svetu. pocinju da me bube sramota da se u svetu izjasnjavam kao Srbin jerse bojim da ce se neko sazaliti na mene i dati mi krisku hleba.

 48. Magyar kaže:

  Magyar:

  sve sto zelim da kazem je da mislim da je se jedno koje na vlasti u srbiji skoro nece biti dobro. a ds-u porucujem da su imali 8 godina da se dokazu i pokazu i stamota je sto su uopste negde navlasti jer ponekad osecam da smo se vratili u vreme milosevica kada narod radi a nema para a vidi da politicari sve boje zive, otvorene su narodne kuhinje sto pojasnjava to koliko smo bliyu evropi i savremenom svetu. pocinju da me bube sramota da se u svetu izjasnjavam kao Srbin jerse bojim da ce se neko sazaliti na mene i dati mi krisku hleba.

  Ovde napišite odgovor…jos nesta da se nadovezem: prosli put sam citao negde da u Srbiji ima negde oko 1000000(milion) nezaposlenih, ako ovom dodamo to da Srbia ima 5 miliona stanovnika  i od toga neka je 1milion penzionera i 1milion mladih od osamnaest godina , a u neproizvodnji neznam koliko  radnika ima onda moguda kazem da je stanje u Srbiji vise nego zabrinjavajuce i to je ono sa cime bi svi morali da se pozabavimo jer cinjenica je to da odkada su postali visestranacki izbori narod bilo zakoga da glasa od onih koji obecavaju boje njima sve gore.

 49. realni Bunjevac kaže:

  Postovani rusitelji dostojanstva Vojvodine i  njenih gradjana. Ovaj miting i cirkus je velika blamaza za VOJVODINU i celu Srbiju. Ja kao pripadnik nacionalne manjine i dete iz mesovitog braka koji sam odrastao u duhu jugoslovenstva i ravnopravnosti prema SVIM NACIJAMA na ovim nesretnim balkanskim prostorima, koji sam sluzio vojsku ove zemlje, koji imam prijatelje svih nacija i vera, koji sam za normalan zivot SVIH gradjana se ogradjujem od ovih sto 600 pojedinaca koji “predstavljaju” Suboticu. Ovakvo ponasanje vodecih politickih elita nam ne ide u korist, plasim se da ce i 15 godine ne ulaska u EU znaciti u 51 godinu. DOBRI LJUDI, okrneimo se poslu, na sve korake vidimo jad i bedu, nezadovoljstvo ljudi koji zive na margini siromastva i egzistencije, broj nasih sugradjana SUBOTICANA koji svaki dan traze ostatke hrane po kontejnerima, zasto ne mislimo o njima??? Zaboravite Kosovo, bilo je nase, na osnovu gresaka smo ga izgubili i ne vredi se truditi oko necega sto nikada nece biti isto kao pre. VOJVODINA je bila i nadam se da ce i biti multietnicka regija sa pravom autonomije unutar Srbije. Mi nismo za cepanje drzave Srbije vec za postovanje nasih vrednosti i prava koje posedujemo kao VOJVODINA. 1992 godine sam morao na buvljaku da radim da zaradim 2 marke kako bih preziveo. Video sam tada “rodoljube” koji su zaradjivali 2000 maraka na dan. Isti takvi su dana otisli u Novi Sad. Te 1992 godine se kolona prezivelih tenkista-rezervista SUBOTICANA vracala sa ratista iz Slavonije. Niko nije mahao sa tri prsta. Svi su zeleli mir i da se vrate svojim domovima. LJUDI PAMET U GLAVU, LATIMO SE POSLA I PUTA U BUDUCNOST!

  Evo promo filma odlaska na miting: http://www.youtube.com/watch?v=XltcWUqjkbQ&feature=youtu.be  Zakljucite sami!

 50. Realan kaže:

  Hajde da:

  @Realan

   

  Oterali ste kao autonomaše, oterali Albance iz vlasti u Prištini a zadržali onog jednog kao lojalnog pa ga prikaizvali kao cirkusku nakazu za glasanje u predsedništvu SFRJ da bi Srbija imala tri glasa. Oterali onda Sloveniju i sve ostalo a na kraju oterali i Albance preko u Albaniju i Makedoniju. E tu se preračunali pa se oni vratili i sad nema ni Kosovo a oni oterali Srbe. E jeste majstori ne ponovilo se!

  &Hajde da…lupetamo! Eto, tako mali Đokica “zna” šta se sve i kako dogodilo! Poslušaj Borinu pesmu “Kako je lepo biti glup” i uživaj u njoj. A to sve što pišeš prepisano je iz “Malog petooktobarskog propagandnog rečnika” izdanje 1996-2000. E, to su bili majstori, ali za laganje i izvrtanje činjenica, uzduž pa naopačke, sve dok ne dobiješ papazjaniju kakvu si napisao i opisao. A što je stvarnost bila sasvim drugačija, koga to briga! Posle 12 godina vaše “istine”, opet da citiram Boru: “Kome je lepo, dabogda krepo”.

 51. Realan kaže:

  slavko r.:

  Napaljeni klinci u trenerkama i pijane babe i dede i par nesposobnih politicara. Jadna je Srbija ako je ovi brane! Nikada nisam bio, ali od danas sam najveci autonomas!

   “Napaljeni klinci u trenerkama i pijane babe i dede i par nesposobnih politicara”. Je l` ti to opisuješ 5. oktobar 2000. godine?

 52. Za tvoju informaciju kaže:

  Slobo:

  Gospodine, otidjite na Vikipediju ili tako neki slican sajt pa malo procitajte o Vojvodini… Vojvodina je Srpska od 20 oktobra 1918, to zna svako dete u Srbiji i Vojvodini jer je to gradivo iz osnovne skole u koju vi ocigledno ili niste isli ili iz nekog interesa zastupate ovakve teorije…

  E, moj brale, “Vojvodina je srpska od 20. oktobra 1918.”! Za tvoju informaciju, Vojvodina je SRPSKA mnogo, mnooooogo od ranije, ne možeš ni da zamisliš od kada! Moji kada su dolazili u Vojvodinu 1690. pod Patrijarhom nisu dolazili nego su se VRAĆALI već u Vojvodinu, tako da tu “tvoju” istoriju okači o rep prvom mačku na kojeg naiđeš!

 53. Balanser kaže:

  freelancer:

  Pa nešto baš razmišljam… Pre 25 godina smo barem imali za jogurt… A danas? Samo polako… Ovi SNS kradikali i ona sabraća iz klerofašističkog d SS-a će nam doći glave… Jednom smo preživeli… Zar treba opet ispočetka????

  Nisi ti Freelancer, ti si – Balanser! A Koštunica je baš tip klerofašiste, očigledan. Lepa Meri, ajd ne s***!

 54. Balanser kaže:

  Posramljen:

  @ Realan

   

  Nisam ja paranočna nego realna (jajva ironija). Za Vašu informaciju, ne moraye da radite da biste stalno plaćali. Neki primeri, nekada je izvod iz zemljišne knjige bio 100 din, danas je izvod iz katastra, koji je to zamenio, nekoliko hiljada din,danas je izdavanje pasoša poskupelo za nekih 90%, plaća se porez na to što čovek ima stan, plaća se porez na nasledstvo,plaćaju se ogromne takse za tužbe, presude itd. Pogledajte jednom na tim uplatnicama ko je primalac!U Beogradu penzioneri imaju 50% popusta na infostan, plastika za bus je 20 din, a ne 200, a i prevoz je jeftiniji( valjda zato što su relacije kraće!). 

  Nisam Vas to pitao koliko košta Infostan u BGD, nego odakle nam novci za ono što plaćamo? Haloooooo, danas ti je Beograd kriv za sve u Srbiji (kao što je Hrvatima i Slovencima bio u Jugoslaviji), sutra će ti biti kriv Novi Sad, a prekosutra?…Uzgred, hajde da vidimo koliko šta košta u Novom Sadu u odnosu na Suboticu? Paranoja od “beogradizacije” traje od “Trepča radi – Beograd se gradi”, i svi koji su hteli da ostvare svoje separatističke ciljeve dobro su je iskoristili. Sada sa “Deklaracijom” isti scenario ide i za Vojvodinu. Samo pogledajte ovde koliko je negativne energije koja se ispoljava kao otvorena mržnja prema Srbiji i svemu što je srpsko. Ali, hajde da reč “Srbija” zamenimo sa “Država”: može li se toliko mrzeti država u kojoj živiš? Imali smo državu, SFRJ, kakvu-takvu, nikako idealnu ali državu, koju smo mogli da popravljamo i ispravljamo. Ali, paranoja od “zlih Srba” je učinila svoje – oni koji su u njoj najbolje živeli najpre su okrivili Srbe da ih “eksploatišu” i krenuli u separatizam, izazvali krvavi građanski rat, “oslobodili se” – i sada nam je, kao, bolje? Mislim, svim bivšim republikama, ne samo Srbiji? Posramljen sam ja, ovolikom količinom iskazane gluposti, neznanja i praznoglavosti u komentarima svojih sugrađana. To se zove ne videti dalje od nosa. 

 55. Sramota kaže:

  Većina je takva da pre par godina nisu ni znali i gde se nalazi Vojvodina dok se nisu doselili , a možda ni sad ne znaju…

   

 56. SASA kaže:

  Dobra vam je fora gazda u zatvoru., a vi se batrgate za 600 hiljada hektara od Miskovica! posto je doslo samo 600 njih iz Subotice mozda to znaci da narod nema pare za prevoz cak ni do Novog sada! Sto se mene licno tice van stranacki rusi zuto smece proklet bio dan kad sam glasao za njih pre deset godina!!!

 57. Dijaspora kaže:

  Gosp.Pajtić teba da zna : Vojvodina nikada nije bila deo Srbije.Naime posle ww1 Vojvodina prevarom je priključena Kraljevini Srba ,Hrvata,i Slovenaca .U Vojvodini u to vreme većinski narod nije bio Srpski. Kako je Vojvodina sistematski očišćena od nesrba to nam je poznato.Naime u to vreme u Vojvodini u većini su bili Mađari, Nemci,Austrijanci ,Jevreji, te ostali narodi koji su ćinili Austrijsko carstvo.Znači da Vojvodina nakon ww1 nije ušla u sastav Srbije već u sastav te veštačke Kraljevine SHS.Prema tome Vojvodina ne može biti deo samo Srbije kako to namerava srpska politika da prikaže.

 58. Dijaspora kaže:

   Samo čuvajte se Pastorovih “janičara” koji već “jašu” protiv Vojvodine zajedno sa svojim novim antivojvođanskim partnerima.

 59. marko kaže:

  Jeste li videli na mitingu one sa kokardama takvi nece da rade samo da ruse i raspaljuju mrznju ,to je komedija bila juce ja bi im dao motike u ruke pa kopaj , da su pozvali te nazovi patriote da kopaju ili grade bilo sta ne bi se ni jedan pojavio a ovako samo s… okolo . ne znam kolike su im bile dnevnice .  

 60. Kikindjanin kaže:

  Dijaspora:

  Gosp.Pajtić teba da zna : Vojvodina nikada nije bila deo Srbije.Naime posle ww1 Vojvodina prevarom je priključena Kraljevini Srba ,Hrvata,i Slovenaca .U Vojvodini u to vreme većinski narod nije bio Srpski. Kako je Vojvodina sistematski očišćena od nesrba to nam je poznato.Naime u to vreme u Vojvodini u većini su bili Mađari, Nemci,Austrijanci ,Jevreji, te ostali narodi koji su ćinili Austrijsko carstvo.Znači da Vojvodina nakon ww1 nije ušla u sastav Srbije već u sastav te veštačke Kraljevine SHS.Prema tome Vojvodina ne može biti deo samo Srbije kako to namerava srpska politika da prikaže.

  A kako je Kosovo sistematski ocisceno od Srba od 1945,dali ti je to poznato?,Dali ti je poznato koliko ste ubili Srba u Vojvodini od 1900-1945? Misli o tome i ne vracaj se!!!! I da ti tata objasni nesto,Vojvodinu su Srbi dobili na poklon od saveznika posle prvog sv.rata kao rezultat herojske borbe u istom na strani saveznika,za 20 dana od Krfa do Segedina,pa smo se morali povuci 50-ak km jer Segedin stvarno nema veze sa Srbijom,da te pitam jos, gde je 200 000 hiljada Srba koji su ziveli u Madjarskoj u proslom veku??? Da nisu mozda isparili? E moj ti,ne vidis dalje od nosa! Zivot cu dati ako treba odmah da se ne izgubi ono za sta su se moji preci borili!!! Vojvodina ne postoji,sve je to Srbija i svi ste vi Srbi,kome se ne svidja neka trazi Madjarski pasos koji se sad moze dobiti i na ulici!!!! Vozdra

 61. marko kaže:

  Za Kikindjanina , ti i da trazis Madjarski pasos ne mozes ga dobiti zato i pricas gluposti , idi u Pristinu pa tamo pricaj bajke ,ti blage veze nemas sa Vojvodinom , mozda si isao u neku specijalnu skolu pa si ucio gluposti .Nikada ne mozes biti Vojvodjanin jer oni ne lupetaju , nije vazno dali si Srbin ili Madjar ili Bunjevac BUDI VOJVODJANIN

 62. Kikindjanin kaže:

  marko:

  Za Kikindjanina , ti i da trazis Madjarski pasos ne mozes ga dobiti zato i pricas gluposti , idi u Pristinu pa tamo pricaj bajke ,ti blage veze nemas sa Vojvodinom , mozda si isao u neku specijalnu skolu pa si ucio gluposti .Nikada ne mozes biti Vojvodjanin jer oni ne lupetaju , nije vazno dali si Srbin ili Madjar ili Bunjevac BUDI VOJVODJANIN

  ****** a sta sam ja to izlupetao a da nije tacno?

 63. adkersu kaže:

  Na jednoj paroli pisalo je  “Dole Vojvodina” a nedaleko od te nosili su drugu sa natpisom “Vojvodina je Srbija”. Po ovome ispada…?

 64. Anonimni kaže:

  VEC VIDJENO

  1988 Gazimestan

  1999 Prodaja Kosova od strane SPS i radikala( za ne upucene oni su bili u vlasti u vreme prodaje Kosova)

  2013 Novi Sad

  2025 Prodaja Vojvodine????

   

 65. pauk kaže:

  Rusi prave, kako cujem, antiraketni stit u Srbiji. E vala, vrijeme je da se odcepimo od Srbije, dok Ameri ne naprave antiraketni stit u Vojvodini. Ima da budemo zasticeni sve u 21  !!

 66. Hajde da kaže:

  @Realan
  Ajde reci mi kako je bilo ali i ja sam svedok tim sr…a. Oćeš da ti pričam o borbenim grupama i obuci na obodima sela po Kosovu dok policija maklja demonstrante devedesete?
  Kako smo imali pripremu da ne uzimamo ni slučajno ni hranu ni vodu od domaćeg stanovništva.
  Kako je pala borbena uzbuna i satima sedenje sa napunjenim oružjem zbog toga da li će biti zvezda ili šahovnica na policijskoj kapi u Kninu. Ne daju zvezdu a posle turili kokardu.
  Ne branim nikoga u tom raspadu i klanici ali nemoj mi pričati molim te kako je počelo. Jogurt revolucija, smena rukovodstva u Prištini i Srbija ima tri glasa u predsedništvu plus tada još dresirani Crnogorci. I onda malo tenkova na ulicama Beograda i sl.
  Isto je Vojvodina plaćala za nemoć Beograda da reši Kosovo i onda. Ne da su bili super oni pre ali nismo ni zaslužili da se prema nama ponašaju beogradski režimi kao da smo mentoli.
  Problem Pajtića je što deklaraciju nije podneo za vreme njihove kohabitacije sa Koštunicom, pa onda zajedničke vlade pa Cvetkovićeve. Imao je vremena i nije cvećka ali nemoj mi molim te patriotske bajke pričati a samo pare gledate kako da zakinete a obaveze prebacili.
   

 67. zorandjala kaže:

  SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU.

 68. Double P kaže:

  Nezavisna Vojvodina !

 69. Bunjevac kaže:

  Mirko Bajić nema nikakakv legitimitet da predstavlja Bunjevce.On se izjasnio da nije Hrvat,prema tome ne može biti ni Bunjevac.On je satelit srbijanskih desničarskih stranaka i živi od njevi mrva….obična džukela.

 70. Long Dong Silver kaže:

  Double P:

  Nezavisna Vojvodina !

  Ovde napišite odgovor…

  Double P:

  Nezavisna Vojvodina !

  Mala ispravka sorry,dakle…Zivela : ” SAMOSTALNA, NEZAVISNA I MEDJUNARODNO PRIZNATA DRŽAVA VOJVODINA”!!!!

  PS. Podrazumeva se da smo odmah primljeni u članstvo EU ( nece nam biti potrebni pregovori…etc), kao i zagarantovana stolica u UN!

  I TAČKA !!!

 71. pauk kaže:

  Paori kad s traktorima krenu u beograd da mitinguju, onda ih zadrzavaju, a ovi kad krenu u Novi sad njih niko ne zadrzava

  pitanje je – zasto…

   

 72. Bunjevac kaže:

  pauk:

  Paori kad s traktorima krenu u beograd da mitinguju, onda ih zadrzavaju, a ovi kad krenu u Novi sad njih niko ne zadrzava

  pitanje je – zasto…

  Odlična zamjedba.

 73. Sting kaže:

  Na protestu: sns, srs, dss, sps, obraz, dveri, nacionalni stroj, treća srbija, snp vaši (jer naši vala nisu) ljotićevci, nedićevci, četnici raznih fajta, krezubi penzioneri ogrebavši se za sendvič… jadno patetično sramno. Čitam tu neke komentare koji govore da je Vojvodina uvek bila Srbija. E pa istorijska činjenica koju možeš konju jedan u svakom udžbeniku pročitati glasi ovako: Prostor današnje Vojvodine (Bačka, Banat, Srem) u srednjem (od dolaska Mađara u Panonsku niziju, 896.) i novom veku – osim perioda vladavine Turaka (1526-1699) – sve do 1918. nalazio se u okviru Kraljevine Mađarske (Ugarske). Nazivan je Južnom Ugarskom i većinom je bio uključen u sistem mađarskih županija (Krašovske, Kovinske, Tamiške, Torontalske, Bačko-Bodroške, Sremske i Vukovarske), koje su se u određenim periodima menjale i po nazivima i po svojim granicama. Već od srednjeg veka, pa i posle, posebno od XVIII veka, ovaj prostor je i nacionalno i konfesionalno gledano bio mešan. Dakle ako gledamo istorijski Vojvodina tj prostor geografski na kojem se ona nalazi vremenski je jako kratko u sastavu Srbije (cca 100 godina), tačnije 10 puta manje nego što je recimo pripadala Kraljivini Ugarskoj. I da bude još jasnije ne postoje Vojvođani koji žele da ona bude u sasatavu “mađarske ustaške države”, ne, većina da želi da bude tu gde jeste, ali da sačuva sve ono zbog čega ona jeste specifična. A te bradate krezube pijane bolesnike u ustanove gde su im mesta.

 74. marko kaže:

  Pa da Paor ne bi stavio katanac na spajz

 75. mulavi kaže:

  Tumači nastavnik u školi kartu Vojvodine pa pokazuje:ovo vam jesrem,ovo jebačka,a ovo jebanat….

 76. sutram kaže:

  Već viđeno.

 77. Anonimni kaže:

  :

  Evo teksta deklaracije, za sve one koji ga proglašavaju separatističkim zato što im to Maravić kaže, neka ih ne mrzi pročitati. Vidi se iz teksta deklaracije da Vojvodina ne traži ništa novo, već ono što je Ustavom i zakonima zagarantovano. Prema tome nema reči o proglašavanju šire autonomije, nema reči o težnji ka otcepljenju, već samo o onome što, još jednom, po Ustavu i zakonu pripada Vojvodini. Meni se čini da je ova deklaracija viš svojevrsna opomena republičkoj vlast, da počne poštovati propise ove zemlje…

  Tekst „Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine“:

  „Demokratsko društvo mora da uvažava specifičnosti istorijskog, nacionalnog, kulturnog, religijskog i političkog pluralizma. U njemu je prirodno prisutna autonomija kroz koju se bez ugrožavanja prava drugih poštuju osećanja osobene pripadnosti svom narodu, ali i regionalnoj celini.

  Polazeći od toga, autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Republike Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređivanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine.

  Ustav Republike Srbije utvrđuje da raspodela nadležnosti između centralne vlasti i autonomnih pokrajina počiva na principu subsidijarnosti, i da se poštovanje načela vladavine prava, vršenjem izvornih i prenetih nadležnosti temelji na principima harmonizacije, pravičnosti i solidarnosti.

  Nesporno je da se elementi prava, obaveze i odgovornosti bliže određuju zakonima i uredbama koje se donose na nivou Republike Srbije, kao i Statutom Autonomne Pokrajine Vojvodine.

  Poštovanje navedenih načela i ustavnih i zakonskih rešenja, imperativ je pravne države i demokratske prakse i osnova je stabilnosti i normalnog funkcionisanja svake savremene i odgovorne države.

  Činjenica je da je u dosadašnji joj političkoj praksi bilo perioda kada značajnije nisu poštovani ovi nesporni principi. Očekivalo bi se da razvoj demokratskog društva i njegovo približavanje opštim civilizacijskim i evropskim vrednostima smanjuje obim ovakvih pojava.

  Nažalost, svedoci smo činjenice da u poslednje vreme dolazi do narušavanja ukupnog ambijenta koji, ne samo da ne doprinosi razvoju pravnog sistema i uspostavljanja poverenja između organa Autonomne Pokrajine Vojvodine i centralne vlasti, nego i najdirektnije utiče na interese građana Vojvodine, ostvarivanje njihovih prava i garanciju sigurnosti. Posebno je osetljivo pitanje vezano za narušavanje ranije stečenih prava, a što je nezabeleženo u modernoj evropskoj praksi.

  Nesporazumi su krenuli uzlaznom linijom krajem 2012. godine, a bili su vezani za uređivanje pitanja finansiranja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

  Čak ni ustavna garancija iz čl. 184. stav 4. Ustava Republike Srbije prema kojoj budžet AP Vojvodine iznosi najmanje 7 odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, s tim što se tri sedmine od budžeta Autonomne Pokrajine Vojvodine koristi za finansiranje kapitalnih rashoda, nije mnogo pomogla, uprkos svojoj jasnoći i preciznosti.

  Sporenje je kulminiralo prilikom donošenja Izmena i dopuna Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o budžetu Republike Srbije za 2013. godinu, što je dovelo do:

  – podnošenja Predloga Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine za ocenu ustavnosti odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetskom sistemu, i

  – utvrđivanja Predloga zakona o dopuni Zakona o budžetskom sistemu koji je Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine uputila Narodnoj skupštini, budući da je izmenama Zakona smanjen okvir na osnovu koga se opredeljuje minimum finansijskih sredstava za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu garantovan Ustavom.

  Ustavni sud, pored nesporne urgentnosti ovog problema, još nije ni nagovestio svoje odgovarajuće aktivnosti i utvrđivanje svoga stava.

  Sa druge strane, Republička Vlada, bez konsultacija sa pokrajinskim organima, počela je na neustavan način da raspolaže pokrajinskom imovinom. Tako je Uredbom, primera radi, značajna imovina čiji je gruntovni vlasnik Pokrajina, bez bilo kakve saglasnosti, protivzakonito ustupljena gradu Novom Sadu.

  Ignorisan je u potpunosti zahtev Pokrajinske Vlade da se, u skladu sa nespornim nadležnostima prema Zakonu o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, predstavnicima Pokrajine obezbedi odgovarajuće učešće u vlasništvu i upravljačkoj strukturi JP „Novosadski sajam“.

  Istovremeno, masovno se vrše smene rukovodećih ljudi i članova upravnih odbora u značajnim državnim institucijama pre isteka mandata, bez zakonske osnove i bilo kakvog obrazloženja. Imenuju se stranački podobni kadrovi uz nepoštovanje mišljenja pokrajinske i lokalne administracije, eksperata odgovarajućih struka i sindikalnih organizacija.

  Uzurpirano je pravo o postavljanju v.d. direktora Pokrajinskog fonda za zdravstvo i socijalnu politiku, suprotno od ranije podnete inicijative, zasnovane na zakonu, na šta ima nesporno pravo Autonomna Pokrajina Vojvodina. Naime, Upravni odbor Repupličkog fonda prekršio je Zakon o zdravstvenom osiguranju kojim je eksplicitno propisano da se direktor Pokrajinskog fonda, po sprovedenom javnom konkursu, imenuje na predlog nadležnog organa autonomne pokrajine. Ovim se suspenduje mogućnost građana Vojvodine da na transparentan način imaju uvid u raspodelu i plasman sredstava ovoga fonda.

  Polazeći od svoje odgovornosti kao najvišeg organa i nosioca normativne vlasti u AP Vojvodini (u skladu sa članom 33. Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine), Skupština AP Vojvodine, donosi „DEKLARACIJU O ZAŠTITI USTAVNIH I ZAKONSKIH PRAVA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE, u kojoj se:

  – konstantuje pojava višestruke povrede Ustavnih principa i zakonskih regulativa u odnosu na prava i nadležnosti organa i institucija u AP Vojvodini

  – pozivaju republički organi i institucije da zajedno sa pokrajinskom administracijom i predstavnicima lokalnih samouprava, uz jačanje međusobne saradnje, unaprede nivo poštovanja propisanih procedura, kao i nespornih prava i obaveza.

  Za svakog pravoga srbina postoje samo dvije alternative, prva je: neka vam piše da ste AP Vojvodina ali ustvari nemate nikakvu autonomnost nego ste Srbija, a druga je : ako vam ne odgovara prva onda vam se neće niti pisati AP Vojvodina a naravno  ” ovo je srbija “

 78. sarkan kaže:

  Za svakog pravoga srbina nema dileme, postoje samo dvije opcije, i to 1. ako baš mora da piše AP Vojvodina ali od autonomnosti nema niti “a” jer ovo je Srbija
  ; 2.  Ne treba niti pisati AP Vojvodina kada to ne postoji jer ovo je Srbija 😎

 79. Bazooka Joe kaže:

  A tebi, izgleda, odgovara Srbija? Necu da kazem “ovakva”, jer ja za bolju Srbiju ne znam, sem za ovakvu, kakva je u zadnjih 25 godina! 25 godina, hej!!!Prodje pola zivota u natezanjima sa dodjosima na vlasti, koji su cas komunisti, cas cetnici, cas korumpirani liberali.

OSTAVITE KOMENTAR