Vojvođanski Mađari obeležili Dan revolucije

Širom Vojvodine pripadnici mađarske nacionalne zajednice obeležili su veliki nacionalni praznik, Dan revolucije i oslobodilačke borbe iz 1848. i 49. godine.

 

 

Povodom 15. marta, nacionalnog praznika Mađara koji se obeležava u znak sećanja na pobunu 1848/49. godine, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) je organizovao svečanost u Staroj Moravici u reformatorskoj crkvi i kod biste vođe pobune Lajoša Košuta. U crkvi je održano ekumensko bogosluženje, a posle toga su položeni venci na bistu Lajoša Košuta.

 

Iz Subotice je biti organizovan besplatan prevoz za Staru Moravicu.

 

Demokratska stranka vojvođanskih Mađara organizovala je polaganje venaca na Zapadnom groblju u Bačkoj Topoli kod groba heroja, a potom je organizovan prigodan kulturni program, predavanje i molitva.

 

U Kanjiži je na Velikom groblju održano svečano polaganje venaca, kao i prigodan kulturno-umetnički program.

 

Dodeljena priznanja

 

Povodom 15. marta, nacionalnog praznika Mađara u Mađarskom kulturnom centru “Nepker” u Novom Sadu Tamaš Koršoš, generalni konzul Mađarske u Srbiji, uručio visoka mađarska državna priznanja.

 

Mađarski orden a viteškim krstom dodeljen je profesorici u penziji Julijani Balaša, u znak priznanja za njen rad u obrazovanju i u kulturnim i informativnim aktivnostima na očuvanju identiteta mađarske dijaspore koja živi u južnom Banatu.

 

Isto priznanje dodeljeno je svešteniku iz Sente Jožefu Nađu, za višedecenijsku brigu za vernike među Mađarima u Bačkoj i njegove dobrotvorne aktivnosti, kao i Ištvanu Šilingu, profesoru u penziji subotičkog Učiteljskog fakulteta, u znak priznanja za njegov višedecenijski naučni rad.

 

Kao priznanje za postignuti napredak u samoorganizovanju vojvođanske mađarske zajednice Mikloš Uzon dobio je Mađarski orden sa oficirskim krstom.

 

Juče je u Budimpešti mađarski ministar za ljudske resurse Zoltan Balog povodom nacionalnog praznika uručio visoka tradicionalna profesionalna priznanja iz oblasti kulture, a među nagrađenima je i novinar Mađar soa i istoričar književnosti Jožef Fekete, koji je dobio Nagradu “Jožef Atila”.

 

U budimpeštanskom sedištu Zemaljskog saveza novinara Mađarske su povodom nacionalnog praznika, koji se obeležava i kao Dan mađarske štampe, uručena priznanja te organizacije, a među dobitnicima “Zlatnog pera” je i novinar u penziji Radio-televizije Vojvodine Nandor Kartag, prenosi danas novosadski Mađar so.

 

(Magyar Szo).KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR