“Gerila baštovani” ozelenili Suboticu

Zaposleni u kompaniji “Infostud” organizovali su akciju “Gerila baštovani”, tokom koje su proteklog vikenda ozelenili nekoliko lokacija u Subotici, a cilj im je da se ovakve akcije organizuju i u drugim mestima.

 

Kako je Tanjugu izjavila Elena Erdeljanović, portparolka “Infostuda”, preduzeća sa sedištem u Subotici specijalizovanom za zapošljavanje preko interneta, posađeno je 215 sadnica cveća, dodato 285 litara zemlje u zapuštene žardinjere i ozelenjeno je 19 “praznih” žardinjera na nekoliko različitih lokacija u Subotici.

 

Prema njenim rečima, u akciji je učestvovalo oko 35 ljudi, većinom zaposleni iz Subotičke kancelarije “Infostud”-a, ali im se pridružilo i par kolega iz beogradske kancelarije ovog preduzeća, kao i Momčilo Antonijević, aktivista koji vodi “gerila baštovane” u Beogradu.

 

“Gerila baštovani” su neformalna grupa dobrovoljaca koji su voljni da samoinicijativno i uz svoja sredstva oplemene neke površine koje im se učine da su zapuštene, a mogu se relativno lako ulepšati. Do sada je sprovođena uglavnom u Beogradu.

 

“Pre svega, želeli smo da pokažemo da nije potrebno mnogo kako bi se uradilo nešto lepo za našu okolinu i društvo – dovoljno je svega malo volje i truda. Iako Subotica već ima puno uređenih i lepih zelenih površina, želeli smo da svojim primerom još više doprinesemo tome da grad bude lepši”, rekla je Erdeljanović.

 

Ona smatra da je dovoljno različitih, negativnih primera koji se putem društvenih mreža mogu čuti svakodnevno i navodi da ova grupa ne želi da ih ta negativnost savlada.

 

“Naprotiv, borimo se protiv nje i ovo je samo jedan od načina na koji se to može učiniti. Ne treba dakle, čekati već se pokrenuti i uraditi nešto lepo u “svom dvorištu”. Zato se nadamo da će naša akcija pokrenuti lančanu reakciju i da će sugrađani nastaviti ovo što smo počeli”, rekla je ona.

 

Infostud je vodeća Internet kompanija u Srbiji, a njihova mreža sajtova je najveća i jedna od pet najposećenijih domaćih Internet mreža u Srbiji.

 

Tanjug, RTVKOMENTARI

  1. SRBENDA IZ B.TOPOLE kaže:

    Pohvalno… samo napred. Tako se voli svoj grad.

OSTAVITE KOMENTAR