Kad se smrkne od Ljutova do Gornjeg Tavankuta

Mnogi stanovnici u naselju Donji i Gornji Tavankut, Ljutovo i Čikerija , muku muče sa uličnim osvetljenjem.  Jednostavno ga nemaju, ili, ako ga i imaju tada neretko dolazi do treperenja. Opravdano i sa razlogom, meštani se žale u mesnoj zajednici.

Nadležni pri mesnoj zajednici obaveštavaju preduzeće koje je zaduženo za rasvetu, radnici toga preduzeća izlaze u rekordnom roku na teren i otklanjaju nedostatke, međutim, sve ovo ide po principu „drži vodu dok majstori odu“.

P1020478

Česti su slučajevi da se majstori pozivaju na isto mesto već za dan – dva.

I dok se u nekim ulicama narod žali da nema uopšte rasvete, poput Vermeš kraja u Gornjem Tavankutu počev od Minjinog puta do starog groblja ili u Donjem Tavankutu na potezu od Sajca do Bugarinove grede ili od Sajca do Butelinog kraja, i da ih je opravdano strah jer na pomenutim pravcima žive i deca koja idu u školu, dotle u nekim delovima Tavankuta ulična rasveta svetli i kada sunce iziđe i kada je već sasvim osvanuo dan.

Iako se govori da je ovo ekonomična rasveta , svi su svesni da tu ipak nije u pitanju jedna sijalica ali i da ta potrošena struja zasigurno nije poklon nego je plaćaju svi, pa i oni koji uličnu rasvetu nemaju.

 



KOMENTARI

  1. jasso kaže:

    Gornjak
    Jedna mala ispravka,nije minjin put,nego je to minin put,jer je moj pradida imo taki nadimak,Bać mina…

  2. Gornjak kaže:

    Poštovani Jasso,hvala na ispravci. Bilo bi mi drago da napišete nešto na tu temu, jer mnogi brkaju pojmove oko toga puta ,te ga neki nazivaju „mijin,minjin pa čak i milin“. Ukoliko imate nešto da napišete o samom putu molim vas da napišete da bi se znalo. Pošto npr. put Petra zubara u nekim mapama upisuju kao put Petra zubera. Dakle veoma bi dobro bilo da napišete šta znate o imenima navedenih ali i ostalih puteva.

  3. jasso kaže:

    Gornjak i ja sam otiso iz Tavankuta prija 40 godina,tako da sam mnoge stvari skoro pozaboravljo,za taj minin put ili neki su ga zaista zvali i milin jer je tamo blizu tog puta stanovo moj pokojni ujo Ivan mila i ja sam mislio da je zbog toga,ali mi je moja pokojna mama kazala za mog pradidu i njegov nadimak,a za put Petra Zubara,to je sada kad ima na guglu upisani nazivi pojedini krajeva u Gornjem Tavankutu,a prija su ga neki zvali Tunašov put,ili Tajčurin ili isto i snaš Gizin,Petar je tamo doselio tek negde oko sedamdesetih godina proslog veka,a u tom kraju sam i ja rodjen,tamo stoji sad moj striko u toj kući,a verovatno je sad zato i Petrov put,jer je on sad tamo najstariji po vremenu stanovanja,inače clanak ti je odličan…

  4. Gornjak kaže:

    Vi očli ja osto 🙂 sinoć pitam ljude u Marinkić kraju(Lajču-lajtara) i još dvi žene sa njim na klupici, za ovaj put. Kažu MIJJIN. Sad ajd ispeči svom svitu kruva. Fala Vam za informcije, štogod sam znao -štogod nisam,fala Vam i za pofalu. A Petar Lebović-zubar nije više najstariji po stažu u tom kraju jer je prošle godine umro. I jedna informacija još. Tajčurin put. To je zbog pokojnog Mate tajčure? I ona vršalica sa live strane kad se krene od bać Paje burđe gori prema bać Petru kod Antuna hanczigera. Čija je to vršalica bila? Nema je više.

  5. damir kaže:

    i ja znam da je minin put,ali kod eto kod nas brkaju garosov kraj jos ga nazivaju i zlatojin put na kraju ce bit pindjokov sor.

  6. jasso kaže:

    Gornjak
    To je bila Petrova vrsalica,koliko ja znam on je to dobio za male pare,a sta je hteo sa njom niko ne zna,samo je tamo dosta dugo stajala…

  7. a.....g......... kaže:

    E pa dragi moji , da se i ja uključim u ovu vašu diskusiju.Mislim da je tema na svom mestu postavljena ,ali se sa teme jako daleko otišlo.Kao što sam pročitao prvi tako i poslednji članak i razumeo svakoga od vas šta je hteo da kaže,ali mislim da tema nije kako se put zove nego koji su problemi u tom kraju i ostalim krajevima koji su opisani.
    Kao što sam rekao tačno znam koji je to put,mnogo puta sam zaglavio na njemu zbog velike rupe na kraju voćnjaka Geze Benčika.Posle toga je iskopan kanal da se tamo voda nebi zadržavala,ali je i to nekome smetalo pa je kanal zatrpan opet.Znači da taj puti dalje ima dva velika problema tj.voda na putu i osvetljenje nema uopšte.Mislim da su to veći problemi nego kako se put zove.Što se tiće ostalih krajeva koji su navedeni;SAJC,SPOMENIK,BUTELIN KRAJ,ALBUCKOV KRAJ , tu su problemi isti ili slični kao oni koji sam opisao,što znači putevi loši sa velikim rupama,a osvetljenje postavljeno tako da ni onaj ko je bio izvođač tih radova ni sam nezna šta je uradio.Na jednoj banderi ima svetlo ,dok onda dve tri nema pa opet tako i kao što je već navedeno kada padne mrak od tih svih svetiljki imamo lajt šou samo nam nedostaju muzičari.Kada kontaktiramo Mesnu Zajednicu oni kažu da je za to nadležna ulična rasveta,zovemo rasvetu oni kažu da Mesna Zajednica mora da pošalje dopis onda tek mogu da rade nešto itd….opet u krug, POZDRAV SVIMA

  8. Pitam/o kaže:

    U pravu ste Ag. Prvo JASSO je bespotrebno sasvim bespotrebno skrenuo sa teme i to zbog jednog slova, i sam navodeći da u Tavankutu ne živi već četrdeset godina. Shodno tome PSSSSSST. A kada se nazove MZ ili u istu pristupi, nailazi se na nerazumevanje jer tamo zaposleni/a na svaki dublji ton sagovornika reaguju krajnje neprimereno. I da krenemo sada redom.
    -zašto svako malo treperi struja ?
    -zašto se ne radi na osvetljavanju onih ulica koje nemaju osvetljenje?
    -šta se čeka sa rešenjem postojećih problema?
    -zašto „spornog imena“put nema osvetlenje? Iako je itekako danonoćno frekfentan.
    -očekujem da nam se reši osvetlenje od sajca do Ljutovačkog voćnjaka, sve to je teritorija MZ Tavankut.
    -zašto niko iz MZ putem društvenih mreža ne informiše građanstvo o radovima koji se izvode po selu? Objavljuje se samoono što je u užem centru, dalje od centra kao da nema nikoga.

  9. a.....g..... kaže:

    Pa nemojmo ići dalje pogledajmo samo na šta nam lič CENTAR TAVANKUTA

  10. jasso kaže:

    Pitam/O
    Nisam ja skrenuo sa teme,ti izgleda da si jos prija otiso iz Tavankuta,ili uopste nisi iz tavankuta,taj put o kome smo Gornjak i ja raspravljali,je jedan kraci put izmedju Marinkic i Vermesovog kraja i u tom putu nikad ni nije bila postavljena struja,tako da ti ne govoris istinu,Gornjak je u svom napisu napisao da od tog mininog puta, u Vermesovom kraju do groblja nema rasvete,a iako sam otiso pre cetrdeset godina iz Tavankuta,do dve hiljadite dok su moji bili zivi sam stalno dolazio da im pomazem oko poslova,a i znas kako se kaze,mogu ja otici iz Tavankuta,ali Tavankut iz mene nece nikad…

OSTAVITE KOMENTAR

+ 34 = 42

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 6 + 15 ?
Please leave these two fields as-is: