U SKC „Sveti Sava“ proslava jubileja SKZ

Daleke 1892. godine osnovana je u Beogradu Srpska književna zadruga „na polzu svega srbstva“, a ovu 2012. u kojoj će slaviti 120 godina neprekidnog delovanja započeće danas, književnom večeri u Subotici, najsevernijem gradu Srbije, najavila je redakcija SKZ.

.

Obeležavanje jubileja SKZ biće večeras u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“, gde će biti održan susret sa svojim članovima i publikom, uz književni program.

.

U predstavljanju Zadruge, njene istorije i produkcije učestvuju Slobodan Rakitić i Dragan Lakićević – književnici, predsednik i glavni urednik, kao i Nina Novićević, upravnik SKZ. U umetničkom programu nastupa glumac Srba Milin.

.

Srpska književan zadruga je prvi moderni izdavač u Srbiji i ustanova kulture od izuzetnog nacionalnog značaja. Edicija „Kolo“, jedinstvena po svojoj koncepciji i opremi, izlazi u kontinuitetu već 115 godina, što je čini najstarijom živom bibliotekom na Balkanu. Specifični status SKZ, njen način organizovanja i ciljevi utvrđeni osnivačkim aktima iz 1892. g, potvrđeni su i zaštićeni posebnim Zakonom o SKZ iz 1997. godine. Zadruga ima svoju knjižaru u ulici Kralja Milana 19. u Beogradu, tradicionalno sastajalište knjige i kulture, u kojoj se pored sopstvenih izdanja – dela domaćih i stranih autora iz oblasti književnosti, umetnosti, nauke i kulture – mogu naći i knjige drugih značajnih izdavača.



KOMENTARI

OSTAVITE KOMENTAR

53 + = 60

IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

What is 4 + 7 ?
Please leave these two fields as-is: